Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων Facebook Twitter
Φωτ: Inrap
0

Η αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων έφερε στο φως έναν εξαιρετικό θησαυρό από αγάλματα, γλυπτά, τάφους και τμήματα ενός αυθεντικού τέμπλου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Τα ευρήματα περιελάμβαναν αρκετούς αρχαίους τάφους από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο σε σχήμα ανθρώπινου σώματος που ήταν θαμμένη στην καρδιά του ερειπωμένου από τη φωτιά μνημείου.

Ειδικοί από τη Γαλλία χαρακτήρισαν την ανακάλυψη ως «εξαιρετική και βαθιά συναισθηματική».

«Αποκαλύψαμε όλα αυτά τα πλούτη μόλις 10-15 εκατ. κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου», δήλωσε ο Christophe Besnier, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής.

Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύφθηκε αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τον καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ: Inrap

«Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα τμήματα, όπως γλυπτά από χέρια, πόδια, πρόσωπα, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και φυτά. Μερικά από τα ευρήματα διατηρούσαν ακόμα τα χρώματά τους».

Η ανακάλυψη έγινε από το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας, Inrap. Μια ομάδα από το ινστιτούτο κλήθηκε να πραγματοποιήσει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, πριν δηλαδή κατασκευαστεί ένα ικρίωμα βάρους 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου, μία «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού.

Μέχρι τώρα, έχουν απομείνει μόνο μερικά τμήματα ενός τέμπλου, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του ιερού και του ναού, που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από την εκκλησία στην Παναγία των Παρισίων.

Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύφθηκε αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τον καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ: Inrap

Μερικά από αυτά βρίσκονται στις αποθήκες του καθεδρικού ναού, ενώ άλλα εκτίθενται στο Λούβρο. Το υπόλοιπο τέμπλο φαίνεται να έχει ενταφιαστεί προσεκτικά κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού κατά την αποκατάσταση του κτιρίου από τον Eugène Viollet-le-Duc – ο οποίος πρόσθεσε το κωδωνοστάσιο – στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά κομμάτια είναι ένα άθικτο γλυπτό ενός ανδρικού κεφαλιού, που πιστεύεται ότι είναι μια αναπαράσταση του Ιησού, σκαλισμένο σε πέτρα.

Ένα άλλο τμήμα από το περίτεχνο τέμπλο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, δείχνει ένα μνημείο γοτθικού στιλ.

Στην ομάδα του Inrap δόθηκε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή για να πραγματοποιήσει την ανασκαφή.

Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύφθηκε αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τον καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ: Inrap

Μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον 850 ετών καθεδρικό ναό, ένα από τα πιο συμβολικά και επισκέψιμα μνημεία του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2019, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να τον ξαναχτίσει και να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε πέντε χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin, που διορίστηκε για να επιβλέπει την αποκατάσταση, είπε ότι η ασφάλεια της δομής του καθεδρικού ναού έχει εδραιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση των τμημάτων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

Πρόσθεσε ότι ο καθεδρικός ναός θα είναι ανοιχτός για λειτουργίες και δημόσιες επισκέψεις όπως είχε υποσχεθεί ο Μακρόν, το 2024.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής είπε ότι είχαν εντοπίσει αρκετές άλλες πλάκες κάτω από το δάπεδο, αλλά αυτές ήταν εκτός του καθορισμένου ορίου της ανασκαφής. «Ξέρουμε ότι είναι εκεί και δεν θα καταστραφούν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τα αποκαλύψουμε αργότερα», είπε.

Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύφθηκε αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τον καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ: Inrap

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα δίκτυο σωλήνων θέρμανσης που τοποθετήθηκε κάτω από το δάπεδο τον 19ο αιώνα.

Σε ό,τι αφορά στη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει τη σορό ενός ανώτατου εκκλησιαστικού στελέχους. Χρονολογείται δε, από τον 14ο αιώνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να πέρασαν μία κάμερα στο φέρετρο και εντόπισαν υπολείμματα φυτών κάτω από το κεφάλι του νεκρού μαζί με τρίχες και κομμάτια από ύφασμα αλλά δεν υπήρχε κάποια ένδειξη που να ταυτοποιεί τη σορό.

Ο Dominique Garcia, πρόεδρος της Inrap, είπε ότι θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεστ DNA.

Πρόσθεσε όμως, ότι «Μια σαρκοφάγος που περιέχει ανθρώπινο σώμα δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο. Αυτά είναι ανθρώπινα υπολείμματα, και ενώ εξετάζουμε τη σαρκοφάγο και αναλύουμε τη σορό και άλλα αντικείμενα μέσα, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό».

Σημείωσε δε, πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πού θα ταφεί εκ νέου η σορός μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Είναι πιθανό να ταφεί εκ νέου κάπου στον καθεδρικό ναό».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ