Final 4 Euroleague LIVE

Όταν πλήρωναν με έργα τέχνης τους γιατρούς. Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ με τη Γιαγόι Κουσάμα

Όταν πλήρωναν με έργα τέχνης τους γιατρούς. Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ με την Γιαγόι Κουσάμα Facebook Twitter
Σε λίγο καιρό βγαίνουν σε δημοπρασία έντεκα έργα της Γιαγόι Κουσάμα που είχε δώσει στο γιατρό της ως αντάλλαγμα της ιατρικής της περίθαλψης στις αρχές της καριέρας της. © Yayoi Kusama/Φωτο:Tomoaki Makino
0

Σε όλη την ιστορία της τέχνης δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που πλήρωσαν με έργα τέχνης το φαγητό τους, το ποτό τους και τα φάρμακά τους. Μερικοί από αυτούς πριν γίνουν διάσημοι, όντας αδέκαροι, δε δίσταζαν να αποχωριστούν τα έργα τους που δε φαντάστηκαν πόση αξία θα έπαιρναν στη συνέχεια.

Οι ιστορίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως συνδέουν δυο εντελώς διαφορετικούς καλλιτέχνες με παγκόσμια φήμη και με τα έργα τους να πουλιούνται πανάκριβα, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τη Γιαγόι Κουσάμα. Και οι δυο με προβλήματα ψυχικής υγείας χρειάστηκαν ακριβή περίθαλψη. Η αδερφή του Βαν Γκογκ που είχε και η ίδια προβλήματα ψυχικής υγείας και η ίδια η Κουσάμα πλήρωσαν τους λογαριασμούς των γιατρών με έργα τέχνης.

Σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι η αδερφή του Βαν Γκογκ, Ουίλ προκειμένου να πληρώσει την αγωγή της όταν έπασχε από θέματα ψυχικής υγείας, πούλησε μετά το θάνατο του αδερφού της 17 έργα του.

Η ιστορία αποκαλύπτεται στο βιβλίο The Van Gogh Sisters του Willem-Jan Verlinden το οποίο αναφέρεται στην αλληλογραφία μεταξύ των τριών αδερφών του Ολλανδού ζωγράφου, του αδερφού του Τεό, της συζύγου του και  φίλων της οικογένειας. Οι εκατοντάδες επιστολές δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ και βρίσκονται στο μουσείο του Άμστερνταμ.

Η αδερφή του Βαν Γκογκ, Ουίλ, έζησε μια δύσκολη ζωή και νοσηλεύθηκε σε ίδρυμα για σχεδόν 40 χρόνια. Ο αδερφός της είχε και εκείνος στο ιστορικό του νοσηλείες σε νοσοκομεία της Αρλ και ένα χρόνο σε άσυλο στο Saint-Remy-de-Provence, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του.

Όταν πλήρωναν με έργα τέχνης τους γιατρούς. Τι συνδέει τον βαν Γκογκ με την Γιαγόι Κουσάμα Facebook Twitter
Van Gogh - The Novel Reader 1888 - Arles

Σε λίγο καιρό, στη Νέα Υόρκη βγαίνουν σε δημοπρασία έντεκα έργα της Γιαγόι Κουσάμα που είχε δώσει στο γιατρό της ως αντάλλαγμα της ιατρικής της περίθαλψης στις αρχές της καριέρας της.

Η συλλογή έργων, που δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια, ανήκε στον Ιάπωνα χειρουργό Τερούο Χιρόσε, έναν παλιό φίλο της Κουσάμα που πέθανε το 2019, σε ηλικία 93 ετών. Οι τρεις πίνακες και οκτώ έργα σε χαρτί αναμένεται να αποφέρουν έως 14 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία του οίκου Μπόναμς.

Στα έργα αυτά εκφράζονται πολλά χαρακτηριστικά και θέματα που θα συνεχίσει να εξερευνά και να αναπτύσσει καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Κουσάμα.

Τα έργα της χρονολογούνται από το 1960 και δυο από αυτά απεικονίζουν με το δικό της μοναδικό τρόπο τον ποταμό Μισισιπή και τον ποταμό Χάντσον, ενώ ένα τρίτο έργο προβάλλει τα κιβώτια με καθρέφτες τα οποία μετεξελίχθηκαν στα περίφημα Infinity Rooms, ίσως τα πιο δημοφιλή έργα της. Ο γιατρός της Κουσάμα έφτασε και εκείνος στην Αμερική το 1957 και εργάσθηκε σαν γιατρός και χειρούργος στο Μπρονξ και προσφέρθηκε να βοηθήσει pro bono τη νεαρή τότε καλλιτέχνη που κατέφυγε σε αυτόν γιατί ήταν ένας από τους λίγους γιατρούς στη Νέα Υόρκη που μιλούσαν ιαπωνικά. Για να τον ευχαριστήσει του χάρισε τα έντεκα έργα.

Όταν πλήρωναν με έργα τέχνης τους γιατρούς. Τι συνδέει τον βαν Γκογκ με την Γιαγόι Κουσάμα Facebook Twitter
Yayoi Kusama, Hudson River (1960). Courtesy of Bonhams.
Πολιτισμός
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιαγόι Κουσάμα: Από το ατελιέ της στην πιο μεγάλη αναδρομική στο Βερολίνο

Εικαστικά / Γιαγόι Κουσάμα: Από το ατελιέ της στο Τόκιο ως την πιο μεγάλη αναδρομική στο Βερολίνο

Πώς είναι το ατελιέ της Γιαγόι Κουσάμα; Πριν από τη μεγάλη αναδρομική της στο Gropius Bau του Βερολίνου, μια επίσκεψη στο στούντιο της πιο ποπ γιαγιάς της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έργο του Βαν Γκογκ θα εμφανιστεί δημόσια για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε

Εικαστικά / Έργο του Βαν Γκογκ θα εμφανιστεί δημόσια για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε

Το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Scène de rue à Montmartre», που θα δημοπρατηθεί τον Μάρτιο, είναι μια βουτιά στον χρόνο και σε μια Μονμάρτρη συναρπαστική, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και μέρη που δεν υπάρχουν πια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άντριου Σκοτ δεν θέλει να τον αποκαλούν «ανοιχτά γκέι»

Πολιτισμός / Ο Άντριου Σκοτ δεν θέλει να τον αποκαλούν «ανοιχτά γκέι»

Η φράση «ανοιχτά γκέι» χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά την τελευταία δεκαετία, συνήθως σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης για να χαρακτηρίσει ένα άτομο που έχει δηλώσει δημόσια ότι ανήκει στην ομπρέλα της LGBTQ+ κοινότητας
NEWSROOM
ΥΠΠΟ: Αποδοχή δωρεάς Ζουμπουλάκη κινητών μνημείων προς το Ελληνικό Δημόσιο

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Αποδοχή δωρεάς Ζουμπουλάκη κινητών μνημείων προς το Ελληνικό Δημόσιο

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την  απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμία απαίτηση αμοιβής, ένα πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων
NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα κάνει βουτιά στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα κάνει βουτιά στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου

Μαζί με την δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας θα κολυμπήσουν ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο νομάρχης του Παρισιού - Άγνωστο αν θα βουτήξει μαζί τους και ο Εμανουέλ Μακρόν
NEWSROOM