Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
0

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς δωρεάν σε όλες τις αίθουσές του και να δεις όλα τα εκθέματα της συλλογής του, με κάθε λεπτομέρεια. Η επιλογή για το τι αξίζει να δει κανείς και πού να σταθεί περισσότερο είναι πολύ δύσκολη, οι πίνακες και τα σχέδια για κάποιον που του αρέσει το έργο του Βαν Γκογκ είναι σπουδαία, έργα μιας ιδιοφυΐας που δεν γνώρισε καμία επιτυχία όσο ζούσε, ούτε καν αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.


Εδώ μπορείς να ξεκινήσεις την περιήγηση.

1.

Οι Πατατοφάγοι

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Nuenen, Απρίλιος-Μάιος 1885, λάδι σε καμβά, 82 x 114 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

O Βαν Γκογκ είδε τους «Πατατοφάγους» ως έκθεμα για το οποίο εσκεμμένα επέλεξε μία δύσκολη σύνθεση για να αποδείξει ότι εξελισσόταν σε καλό ζωγράφο προσώπων. Ο πίνακας έπρεπε να απεικονίσει την σκληρή πραγματικότητα της αγροτικής ζωής, έτσι ζωγράφισε τους χωρικούς με άγρια πρόσωπα και κοκαλιάρικα χέρια, ταλαιπωρημένα από τη σκληρή δουλειά. Ήθελε να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι «είχαν οι ίδιοι, με αυτά τα χέρια, καλλιεργήσει το φαγητό που είχαν στο πιάτο τους και έτσι το είχαν κερδίσει με τιμιότητα».


Ζωγράφισε πέντε φιγούρες με γήινα χρώματα –«κάτι σαν το χρώμα της πραγματικής πατάτας μόλις έχει βγει από το χώμα, με τη φλούδα της, φυσικά». Το μήνυμα του πίνακα ήταν πιο σημαντικό για τον Βαν Γκογκ από τη σωστή ανατομία ή την τεχνική τελειότητα. Ήταν πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, ωστόσο ο πίνακάς του προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από κριτικούς επειδή τα χρώματά του ήταν τόσο σκούρα και οι φιγούρες γεμάτες λάθη. Σήμερα, οι «Πατατοφάγοι» είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ.

2.

Ανθισμένη Αμυγδαλιά

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Saint-Rémy-de-Provence, Φεβρουάριος 1890, λάδι σε καμβά, 73,3 x 92,4 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Τα μεγάλα ανθισμένα κλαδιά σαν κι αυτά με φόντο τον γαλάζιο ουρανό ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του Βαν Γκογκ. Τα λουλούδια της αμυγδαλιάς που ανθίζει νωρίς την άνοιξη γίνονται το σύμβολο της καινούργιας ζωής. Ο Βαν Γκογκ δανείστηκε το θέμα, τα έντονα περιγράμματα και την τοποθέτηση των δέντρων στο πλάνο από τη γιαπωνέζικη χαρακτική.

Ο πίνακας ήταν δώρο για τον αδερφό του Theo και τη νύφη του την Jo, που είχαν αποκτήσει μόλις ένα αγοράκι, τον Vincent Willem. Στο γράμμα όπου του ανακοίνωνε τη γέννηση του παιδιού, ο Theo του έγραφε: «Όπως σου έχουμε πει, του δώσαμε το όνομά σου, και κάνω την ευχή να γίνει τόσο αποφασιστικός και θαρραλέος όσο είσαι κι εσύ». Όπως ήταν λογικό, αυτός ο πίνακας ήταν ο πιο αγαπημένος της οικογένειας του Βαν Γκογκ. Ο Vincent Willem ήταν αυτός που ίδρυσε το Μουσείο Βαν Γκογκ.

3.

Ηλιοτρόπια

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Αρλ, Ιανουάριος 1889, λάδι σε καμβά, 95 x 73 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Οι πίνακες του Βαν Γκογκ με ηλιοτρόπια είναι από τους πιο διάσημούς του. Τα έκανε στην Αρλ, στη νότια Γαλλία, το 1888 και το 1889. Ο Βίνσεντ ζωγράφισε συνολικά πέντε μεγάλους καμβάδες με ηλιοτρόπια σε βάζο, με τρεις αποχρώσεις του κίτρινου «και τίποτα άλλο». Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι ήταν δυνατό να δημιουργήσεις μία εικόνα με αμέτρητες παραλλαγές ενός μόνο χρώματος, χωρίς καθόλου να χαθεί η ποιητική έκφρασή της.


Οι πίνακες με τα ηλιοτρόπια είχαν ξεχωριστή σημασία για τον Βαν Γκογκ, επικοινωνούσαν την «ευγνωμοσύνη» του, έγραφε. Κρέμασε τα δύο πρώτα στο δωμάτιο του φίλου του, του ζωγράφου Πολ Γκογκέν, ο οποίος είχε έρθει να μείνει μαζί του στο Κίτρινο Σπίτι. Ο Γκογκέν εντυπωσιάστηκε από τα ηλιοτρόπια, τα οποία πίστευε ότι είναι «εντελώς Γκογκενικά». Ο Βαν Γκογκ είχε ζωγραφίσει μία νέα έκδοση κατά τη διάρκεια της παραμονής του φίλου του και ο Γκογκέν αργότερα του ζήτησε να του χαρίσει έναν από τους πίνακες, αλλά ο Βίνσεντ ήταν διστακτικός. Αργότερα έφτιαξε δύο πιο αφηρημένα αντίγραφα, ένα από τα οποία είναι στο μουσείο Βαν Γκογκ.

4.

Παπούτσια

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Παρίσι, Σεπτέμβριος 1886, λάδι σε καμβά, 38.1 x 45.3 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Τα φθαρμένα παπούτσια ήταν μια ασυνήθιστη επιλογή για πίνακα. Ένας γνωστός του Βαν Γκογκ περιέγραψε πώς ο Βίνσεντ αγόρασε τα παλιά εργατικά παπούτσια σε μία υπαίθρια αγορά. Μετά τα φόρεσε και περπάτησε στις λάσπες μέχρι να βρομίσουν. Τότε μόνο θεώρησε ότι έχουν ενδιαφέρον για να τα ζωγραφίσει. Ο Βαν Γκογκ έκανε αρκετές νεκρές φύσεις με αυτό το θέμα.


Μάλιστα, ζωγράφισε παπούτσια πάνω σε έναν άλλο πίνακα: αυτόν που έδειχνε τη θέα από το δωμάτιο του αδερφού του, το Theo. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Βαν Γκογκ έχει χρησιμοποιήσει ξανά τον ίδιο καμβά για να φτιάξει κάτι νέο πάνω σε παλιότερο έργο. Ήταν ένας τρόπος να γλιτώσει χρήματα.

5.

Κήπος με ζευγάρια που φλερτάρουν: η πλατεία του Σεν-Πιέρ

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Παρίσι, Μάιος 1887, λάδι σε καμβά, 75 x 113 cm, ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Ο Βαν Γκογκ ονόμαζε αυτή την ηλιόλουστη σκηνή στο πάρκο «ο πίνακας του κήπου με τους εραστές». Ερωτευμένα ζευγάρια σουλατσάρουν στα μονοπάτια κάτω από νεαρές καστανιές και κάθονται στα παγκάκια. Χρησιμοποίησε μια πιο ελεύθερη παραλλαγή της τεχνικής των πουαντιλιστών (έφτιαχναν τις συνθέσεις τους με κουκίδες χρώματος).

Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποίησε μικρές πινελιές από χρώματα σε διαφορετικά μήκη και κατευθύνσεις. Αυτό τον βοήθησε να δημιουργήσει το εφέ μιας αστραφτερής ανοιξιάτικης μέρας, το οποίο ταίριαξε με την αίσθηση της οικειότητας και της συντροφικότητας που ήθελε να εκφράσει. Κι ο ίδιος λαχταρούσε να έχει σύζυγο και να κάνει οικογένεια, αλλά είχε τις «πιο απίθανες ερωτικές σχέσεις». Τελικά παραιτήθηκε από την ιδέα και αφοσιώθηκε στην τέχνη του.

6.

Το Κίτρινο Σπίτι (Ο Δρόμος)

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Αρλ, Σεπτέμβριος 1888, λάδι σε καμβά, 72 x 91,5 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Τον Μάιο του 1888 ο Βαν Γκογκ νοίκιασε τέσσερα δωμάτια σε ένα σπίτι στην Place Lamartine στην Αρλ, στη νότια Γαλλία. Ο πίνακας με την πλατεία και το σπίτι με τα πράσινα εξώφυλλα δείχνει το μέρος που έμενε. Αμέσως μόλις μετακόμισε στο «Κίτρινο Σπίτι» έστειλε στον αδερφό του Theo μία περιγραφή και ένα σχέδιο, το ίδιο με τον πίνακα. «Είναι απίθανα αυτά τα κίτρινα σπίτια στο φως του ήλιου και αυτή η ασύγκριτη φρεσκάδα του γαλάζιου», του έγραφε.


Το έργο, το οποίο ο Βαν Γκογκ ονόμαζε «Ο Δρόμος», καταγράφει όλο το άμεσο περιβάλλον του καλλιτέχνη: το εστιατόριο που έτρωγε (στα αριστερά), και το σπίτι του φίλου του, του ταχυδρόμου Joseph Roulin, που φαίνεται στο βάθος, μετά τη δεύτερη γέφυρα. Στο «Κίτρινο Σπίτι» ο Βίνσεντ είχε βρει ένα μέρος όπου μπορούσε όχι μόνο να ζωγραφίσει, αλλά και να φιλοξενεί και τους φίλους του. Το σχέδιό του ήταν να μετατρέψει το κίτρινο γωνιακό κτίριο σε ένα σπίτι καλλιτεχνών, όπου ζωγράφοι της ίδιας τεχνοτροπίας θα ζούσαν και θα ζωγράφιζαν μαζί.

7.

Το Υπνοδωμάτιο

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Αρλ, Οκτώβριος 1888, λάδι σε καμβά, 72,4 x 91, 3 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Την περίοδο που ήταν στην Αρλ, ο Βαν Γκογκ έφτιαξε αυτό τον πίνακα με το υπνοδωμάτιό του στο Κίτρινο Σπίτι. Το είχε «διακοσμήσει» ο ίδιος, με απλά έπιπλα και με δικά του έργα στους τοίχους. Με τα έντονα χρώματα ήθελε να εκφράσει «ανάπαυση» και «ύπνο». Οι έρευνες δείχνουν ότι οι έντονες αντιθέσεις στα χρώματα που βλέπουμε στο έργο σήμερα είναι αποτέλεσμα του αποχρωματισμού του με τα χρόνια. Οι πόρτες και τα παράθυρα, για παράδειγμα, ήταν μοβ και όχι το γαλάζιο που βλέπουμε πλέον.

H παράξενη γωνία του πίσω τοίχου, ωστόσο, δεν ήταν λάθος του Βαν Γκογκ, ήταν όντως στραβή. Οι κανόνες της προοπτικής φαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί με ακρίβεια σε όλο τον πίνακα, αλλά ήταν εσκεμμένη επιλογή. Ο Βίνσεντ είπε στον Theo ότι είχε επίτηδες «ανοίξει» το εσωτερικό του δωματίου και δεν είχε βάλει καθόλου σκιές, για να μοιάζει με γιαπωνέζικο χαρακτικό. Ο Βαν Γκογκ ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτό τον πίνακα: «Όταν είδα τους καμβάδες μου ξανά, μετά την αρρώστια, αυτός που μου φάνηκε καλύτερος από όλους ήταν το υπνοδωμάτιό μου» είχε πει.

8.

Σιταροχώραφο με κοράκια

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Auvers-sur-Oise, Ιούλιος 1890, λάδι σε καμβά, 50,5 x 103 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Το «Σιταροχώραφο με τα κοράκια» είναι από τους διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ. Λέγεται ότι ήταν ο τελευταίος που ζωγράφισε. Λέγεται επίσης πως ο απειλητικός ουρανός, τα κοράκια και ο δρόμος που δεν πάει πουθενά αναφέρονται στο τέλος της ζωής του που έβλεπε να πλησιάζει. Στην πραγματικότητα, έφτιαξε πολλούς ακόμη πίνακες μετά από αυτόν. Ωστόσο, με τα χωράφια του σταριού κάτω από τον θυελλώδη ουρανό, ήθελε όντως να εκφράσει «τηνθλίψη και την ακραία μοναξιά», αλλά ταυτόχρονα ήθελε να δείξει αυτό που θεωρούσε ότι ήταν η εξοχή: «κάτι υγιές που σου δίνει δύναμη».

Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποίησε δυναμικούς συνδυασμούς χρωμάτων σε αυτόν τον πίνακα: η αντίθεση του μπλε ουρανού με το κίτρινο σιτάρι, ενώ το κόκκινο-καφέ του μονοπατιού εντείνεται από το πράσινο του γρασιδιού.

9.

Αυτοπορτέτο ως ζωγράφος

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Παρίσι, Δεκέμβριος 1887-Φεβρουάριος 1888, λάδι σε καμβά, 65,1 x 50 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Σε ένα από τα αυτοπορτρέτα του, εδώ παρουσιάζεται ως ζωγράφος, κρατώντας την παλέτα και τα πινέλα, μπροστά στο καβαλέτο. Έδειχνε ότι ήταν ένας μοντέρνος ζωγράφος χρησιμοποιώντας ένα νέο στυλ ζωγραφικής, με φωτεινά, ξεκάθαρα χρώματα. Η παλέτα περιέχει τα συμπληρωματικά χρωματικά ζευγάρια κόκκινο/πράσινο, κίτρινο/μοβ και μπλε/πορτοκαλί. Τα έχει βάλει το ένα δίπλα στο άλλο για να τονίζουν το ένα το άλλο: το γαλάζιο της ποδιάς του και το πορτοκαλοκόκκινο της γενειάδας του.

Αυτός ο πίνακας είναι ο τελευταίος που ζωγράφισε στο Παρίσι, την πόλη τον είχε εξουθενώσει πνευματικά και σωματικά. Στην αδερφή του, Wil, είχε πει πώς ζωγράφισε τον εαυτό του: «ρυτίδες στο μέτωπο και γύρω από στόμα, ανέκφραστο πρόσωπο, πολύ κόκκινα γένια, αρκετά ατημέλητος και θλιμμένος».

10.

Κλαδί αμυγδαλιάς σε ποτήρι

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Αρλ, Μάρτιος 1888, λάδι σε καμβά, 24,5 x 19,5 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Μια κόκκινη γραμμή χωρίζει το πλάνο αυτού του μικρού πίνακα που δείχνει ένα κλαδί ανθισμένης αμυγδαλιάς, του πρώτου δέντρου που ανθίζει την άνοιξη. Όταν Ο Βαν Γκογκ έφτασε στην Αρλ, υπήρχε ακόμη χιόνι στο έδαφος. Στις 2 Μαρτίου, μία εβδομάδα αργότερα, έγραφε στον αδερφό του: «Υπάρχει μεγάλος παγετός εδώ, και στην εξοχή υπάρχει ακόμα χιόνι – έχω ένα έργο με το λευκό τοπίο και την πόλη στο πίσω μέρος και, επίσης, δύο μικρούς πίνακες με ένα κλαδί αμυγδαλιάς που έχει ήδη ανθίσει, παρ' όλη την κακοκαιρία».

Μετά από αυτό, ο Βαν Γκογκ άρχισε να δουλεύει μια σειρά από μεγάλους πίνακες με ανθισμένα περιβόλια: με αμυγδαλιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και αχλαδιές.

11.

Κλαδεμένη Ιτιά

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Χάγη, Ιούλιος 1882, μολύβι, καφέ μελάνι, νερομπογιά και κιμωλία σε χαρτί, 38 x 55.8 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ συνάντησε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια των μεγάλων περιπάτων που έκανε στην περιοχή γύρω από το σπίτι του στη Χάγη. Ήθελε να χρησιμοποιήσει το νεκρό κλαδεμένο δέντρο της ιτιάς με φόντο τον απειλητικό ουρανό για να δημιουργήσει ένα μελαγχολικό τοπίο, με τον διαβιβαστή του σιδηροδρόμου να σκέφτεται (σύμφωνα με τον καλλιτέχνη): «πόσο μουντά είναι σήμερα».

Η «Κλαδεμένη Ιτιά» είναι μια λεπτομερής νερομπογιά. Στον ορίζοντα, ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε προσεκτικά έναν σιδηροδρομικό σταθμό με μολύβι και μελάνι. Οι στύλοι, η μηχανή του τρένου από όπου βγαίνει καπνός και η μικρή φιγούρα του διαβιβαστή με τη σημαία είναι όλα απεικονισμένα με μεγάλη ακρίβεια. Μετά ολοκληρώνει τη σκηνή χρησιμοποιώντας νερομπογιές. Το μονοπάτι που βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα είναι μαύρο, φτιαγμένο με σκόνη από κάρβουνο.

12.

O Θερισμός

Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του Facebook Twitter
Αρλ, Ιούνιος 1888, λάδι σε καμβά, 73,4 x 91,8 cm ©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Μπορείς σχεδόν να αισθανθείς την ξηρασία και τη ζέστη σε αυτό τον πίνακα του επίπεδου τοπίου γύρω από την Αρλ, στη νότια Γαλλία. Ο Βαν Γκογκ συνδύασε το καταγάλανο του ουρανού με του κίτρινους και πράσινους τόνους της γης για να αποδώσει την ατμόσφαιρα μιας καλοκαιρινής μέρας. Δούλευε στα σιταροχώραφα για μέρες εκείνη την περίοδο, κάτω από τον καυτό ήλιο. Ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος – ολοκλήρωσε δέκα πίνακες και πέντε σχέδια σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, μέχρι που μια δυνατή θύελλα έφερε το τέλος του θερισμού.


Ο Βαν Γκογκ ήθελε να δείξει τη ζωή των χωρικών και τη δουλειά τους με τη γη –ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην τέχνη του– και ζωγράφισε αρκετά στάδια του θερισμού. Βλέπουμε ένα μισοκομμένο χωράφι σταριού, σκάλες και αρκετά κάρα. Ένας θεριστής με δρεπάνι δουλεύει στο βάθος, γι' αυτό ονόμασε τον πίνακα «La moisson» ή «Ο Θερισμός». Ο Βαν Γκογκ τον θεωρούσε έναν από τους πιο πετυχημένους του πίνακες, κι έγραφε στον αδελφό του, τον Theo, ότι εκείνος ο καμβάς «σκοτώνει εντελώς όλους τους υπόλοιπους».

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ θύμα του κοροναϊού - Σε «καραντίνα» στην Ιαπωνία

Διεθνή / Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ θύμα του κοροναϊού - Σε «καραντίνα» στην Ιαπωνία

Στην απομόνωση θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ -αλλά και δεκάδες άλλα έργα από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου- καθώς κλείνουν όλα τα μουσεία του Τόκιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στην μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Εικαστικά / Όταν ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε επισκεφθεί τη μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Μια ανταπόκριση του εκδότη της LiFO από το 2014, τότε που το Παρίσι φιλοξενούσε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε σήμερα.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Δημοκρατία

Εικαστικά / «Δημοκρατία»: Η πολιτική λειτουργία της τέχνης στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Η νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Εικαστικά / Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Ο Μινώταυρος και ο Πάνας, οι Σάτυροι και οι Φαύνοι από τον ακαταμάχητο εικονογραφικό κόσμο του Πικάσο συνομιλούν με τις αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας στην Κρήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Εικαστικά / Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Στην έκθεσή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί ρομπότ και γλυπτές φιγούρες για να εκφράσει με φαντασία και χιούμορ ζοφερές ιστορίες για τη δυστοπική Αμερική των μη προνομιούχων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις

Εικαστικά / Σύγχρονη τέχνη έξω από τα όρια των γκαλερί

Τέσσερις εκθέσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον, έξω από τους καθιερωμένους χώρους, στον εμβληματικό Βοτανικό Κήπο Διομήδους, σε ένα κτήμα βιολογικής καλλιέργειας στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε έργα σύγχρονης τέχνης σε περιβάλλοντα που προκαλούν νέες αναγνώσεις και αφηγήσεις, οι οποίες αφορούν την ιστορία, τη φύση και τον ρόλο της τέχνης στη δημόσια σφαίρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ayumi Paul και η τελετουργία της χειροτεχνίας

Εικαστικά / Η Ayumi Paul, οι Δελφοί και η τελετουργία της χειροτεχνίας

H διεπιστημονική καλλιτέχνιδα εμπνέεται από την κοιλάδα την οποία περνούσαν οι επισκέπτες του μαντείου και την αρχαία τέχνη, μεταφέρει στο χαρτί τις λατρείες και τα οράματα της φύσης μέσα από τις βελονιές της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Εικαστικά / Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες και ίσως ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός καλλιτέχνης της Γερμανίας παρουσιάζει τα αποκαλυπτικά τοπία του, μια συγχώνευση καταστροφής και δημιουργίας στην γκαλερί Gagosian.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου στο Back to Athens 2024

Εικαστικά / Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου και την απείθαρχη τέχνη της

Από τις 26 ως τις 30 Ιουνίου, στο Back to Athens παρουσιάζονται 20 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές με περισσότερους από 190 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία, ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανή Penny Siopis στο ΕΜΣΤ 

Εικαστικά / Penny Siopis: Το πολυδιάστατο έργο της ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας στο ΕΜΣΤ

Το απαρτχάιντ, η αποαποικιοποίηση, η μετανάστευση, η γυναικεία ματιά, η σεξουαλική βία και η υλικότητα στην τέχνη είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται στο έργο της σημαντικής αυτής γυναίκας και καλλιτέχνιδας, η οποία παράλληλα ανακαλύπτει και αποκαλύπτει την ελληνική πλευρά της μέσα από την Ιστορία και την εξορία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ύδρα: Οι νέες εκθέσεις - καθρέφτες της εποχής μας 

Εικαστικά / Ύδρα: Τέσσερις νέες εκθέσεις-καθρέφτες της εποχής μας

Οι εκθέσεις στην Ύδρα συνδυάζουν τις όψεις της σύγχρονης τέχνης με έργα που συνομιλούν με τον ψυχισμό και την κοινωνία, δημιουργώντας ένα απροσδόκητο μείγμα καλλιτεχνικών έργων με διαφορετικές καταγωγές και υπόβαθρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δάκης Ιωάννου

Εικαστικά / H λέξη που απεχθάνεται ο Δάκης Ιωάννου είναι το «support»

Ο ιδρυτής του ΔΕΣΤΕ και ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες παγκοσμίως είναι εκείνος που έκανε το νησί της Ύδρας hot spot για τους ανθρώπους της τέχνης. Και υπερηφανεύεται πως στα εγκαίνια των εκθέσεων συρρέει τόσο κόσμος έχοντας λάβει απλά ένα mail.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Αποστολή στη Σαντορίνη / H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής εγκαινιάστηκε μέσα στο περίφημο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, κοντά σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Ακρωτήρι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Εικαστικά / Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Το έργο της «RIG: untitled; blocks», με τα ανορθόδοξα υλικά και τη γλυπτική που δεν μοιάζει με τέτοια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ