Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών για τον Πέτρο Φιλιππίδη - Καλούν κι άλλες να μιλήσουν

Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών για τον Πέτρο Φιλιππίδη - Καλούν κι άλλες να μιλήσουν Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI/Instagram
0

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την καταγγελία τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μετέδωσε πως η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους καταγγέλλει τον ηθοποιό για επανειλημμένες και σοβαρές πράξεις το 2000, όταν εκείνη ήταν 24 ετών, στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια. Κάνει μάλιστα λόγο για «εκμετάλλευση» του νεαρού της ηλικίας της, της ανάγκης της να εργαστεί και του κλίματος φόβου.

«Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει άλλωστε».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κα Δροσάκη αναφέρεται τόσο σε περιστατικά του 2007, όταν εκείνη ήταν φοιτήτρια 24 ετών, κάνοντας λόγο για απειλές σχετικά με τις εξετάσεις του υπουργείου, όσο και σε περιστατικά του 2019 που οδήγησαν στην αντικατάσταση του σκηνοθέτη για την παράσταση «Έγκλημα το Όριαν Εξπρές», στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη.

«Άρχισαν τα ίδια περιστατικά, τα περιστατικά συνέβαιναν κάποιες φορές κατ' ιδίαν, κάποιες φορές ενώπιον όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της, όταν μια μέρα επιτέθηκε λεκτικά και χωρίς κανένα λόγο με απίστευτη ένταση σε εμένα και στον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διεκόπη και η Κάτια Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον Πέτρο Φιλιππίδη ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του».

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην καταγγελία της αναφέρεται στην πρώτη γνωριμία της με τον Πέτρο Φιλιππίδη, το 2005, όταν ήταν 28 ετών και είχε μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όσο και σε άλλο περιστατικό του 2010. «Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα», αναφέρει κάνοντας λόγο για πράξεις που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.  

 

Το θέμα της τρίμηνης έγκλησης

  

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην LiFO πως τα αδικήματα είναι «σαφώς ποινικά κολάσιμα», σχολιάζοντας ωστόσο το ζήτημα της «τρίμηνης έγκλησης» που προβλέπει ο νόμος σε αυτού του είδους τα αδικήματα, υποχρεώνοντας το θύμα να καταγγείλει όσα συνέβησαν εντός τριών μηνών από τη στιγμή τη τέλεσης της όποιας πράξης.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα πρέπει να τροποποιηθούν αυτές οι διατάξεις, επιτρέποντας στα θύματα να μπορούν να απευθυνθούν στην ποινική δικαιοσύνη όταν αυτά είναι ψυχολογικά έτοιμα. «Σε τρεις μήνες το θύμα δεν έχει καν συνέλθει από το αρχικό σοκ, συνήθως δεν έχει καν μιλήσει ούτε στους δικούς του ανθρώπους οπότε είναι προφανές ότι δεν είναι έτοιμο να προβεί σε έγκληση ενώπιων των εισαγγελικών αρχών.»

Όπως έγινε χθες γνωστό, οι καταγγέλουσες ζητούν την οριστική διαγραφή του κ. Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών χαρακτηρίζοντας σοβαρές και βαριές τις πράξεις σε βάρος τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν την αυστηρότερη τιμωρία. Μία από τις ηθοποιούς αναφέρεται μάλιστα σε περιστατικό που συνέβη το 2019.

«Ισχύει το γεγονός της καταγγελίας, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου του ΣΕΗ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ποινική οδός και η πειθαρχική οδός αποτελούν δύο διακριτές διαδικασίες» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο LiFO.gr ο δικηγόρος των τριών ηθοποιών Γιώργος Γεραρής

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου απέχουν από δημόσιες τοποθετήσεις προτιμώντας τη θεσμική οδό.

Στον επίλογό της καταγγελίας τους, οι τρεις γυναίκες καλούν και άλλους συναδέλφους να μιλήσουν: «Ελπίζουμε η ενέργεια μας αυτή να δώσει το θάρρος και σε άλλες ή άλλους συναδέλφους μας, αλλά και σε κάθε γυναίκα ή άντρα από οποιονδήποτε χώρο, που δεν έχει δημόσιο βήμα, να βγουν μπροστά χωρίς φόβο και να καταγγείλουν αντίστοιχες τραυματικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί από ανθρώπους που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να κάνουν όσα κάνουν πιστεύοντας πως βρίσκονται στο απυρόβλητο».  

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες της LiFO υπάρχουν καταγγελίες και από άλλες ηθοποιούς για το ίδιο πρόσωπο, πέρα από τις τρεις γυναίκες που έχουν ήδη κινηθεί τυπικά και επίσημα.

Η επιστολή της Κάτιας Δανδουλάκη

 

Το 2019, η Κάτια Δανδουλάκη είχε διακόψει την συνεργασία της με τον σκηνοθέτη - ηθοποιό, ύστερα από καταγγελία της Λένας Δροσάκη. Το πρωί προέβη στην πρώτη της τοποθέτηση για τις καταγγελίες παρενόχλησης. «Σέβομαι τη σοβαρότητα του θέματος. Αυτή τη στιγμή οφείλουν να μιλούν αποκλειστικά και μόνο οι εμπλεκόμενοι και οι δικηγόροι τους. Ο εκβιασμός οποιασδήποτε μορφής δεν επιτρέπεται να γίνεται ανεκτός και να δικαιολογείται σε καμία κοινωνία», σημειώνει σε ιδιόχειρη επιστολή της που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1. «Δηλώνω τον απεριόριστο θαυμασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράστασή μου στα θύματα που στην ουσία είναι οι ήρωες μιας επιβεβλημένης κάθαρσης. Ο χώρος του θεάτρου είναι ο καθρέφτης της ζωής μας και η ζωή είναι ΙΕΡΗ» καταλήγει η κα Δανδουλάκη.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MASSIVE ATTACK ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Πολιτισμός / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
THE LIFO TEAM
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM