Η ένωση των επαγελματικών γκαλερί τέχνης (CPGA) στη Γαλλία μήνυσε την κυβέρνηση για την απόφασή της να κλείσει τις γκαλερί ακόμα μια φορά, σε ένα νέο γύρο περιοριστικών μέτρων. Η υπόθεση πρόκειται να εξεταστεί σε επείγουσα ακρόαση σε διοικητικό δικαστήριο την Πέμπτη 8 Απριλίου.

 

Η CPGA βρίσκεται επί ποδός πολέμου μετά την απόφαση να κλείσουν οι εμπορικές γκαλερί, αλλά οι οίκοι δημοπρασιών να μείνουν ανοιχτοί τόσο για εκθέσεις όσο και για πωλήσεις. Η ένωση επικαλείται αθέμιτο ανταγωνισμό και κατηγορεί την κυβέρνηση για  «κατάφωρη άγνοια» του τρόπου που λειτουργούν, ενώ η πρόεδρος του CPGA Μαριόν Παπιγιόν επισημαίνει ότι τα μέλη της «εξέδωσαν οδηγίες υγειονομικών μέτρων που τηρούνται αυστηρά και καμία περίπτωση μόλυνσης δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε γκαλερί ή ακόμη και έκθεση τέχνης».

 

Επισημαίνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων, σε μια χώρα όπου το 85% των γκαλερί έχει λιγότερους από 5 υπαλλήλους.

 

Το ένα τρίτο των 279 μελών της CPGA έχασαν περισσότερο από το μισό του εισοδήματός τους πέρυσι, αν και έχουν λάβει κρατική υποστήριξη.

 

Ωστόσο, στις 22 Μαρτίου, ο Λουί Ντε Μπαζέ , ο οποίος προεδρεύει του Salon du Dessin et Fine Arts Paris, έγραψε στην υπουργό Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό προειδοποιώντας ότι το κλείσιμο εκθέσεων τέχνης και γκαλερί θα μπορούσε να είναι «θάνατος» για μεγάλο αριθμό εμπόρων.

 

Η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Τα διοικητικά δικαστήρια σπάνια καταδικάζουν το κράτος και η αγωγή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, η υπόθεση επισημαίνει την αυξανόμενη απογοήτευση και αρνητική κριτική της διαχείρισης της πανδημίας από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κόσμο.

 

Οι γκαλερίστες αντιδρούν σε νέο lockdown και μηνύουν την κυβέρνηση της Γαλλίας
H γκαλερί Perrotin στο Παρίσι | courtesy Perrotin

 

Εβδομήντα θέατρα και πολιτιστικοί χώροι τελούν υπό κατάληψη από καλλιτέχνες που απαιτούν περισσότερα μέτρα προστασίας, ενώ η 74χρονη Μπασελό χλευάσθηκε δημόσια στα πρόσφατα ετήσια γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ. Η θέση της έγινε ιδιαιτέρως άβολη όταν επέκρινε την απονομή ως «πολιτική συγκέντρωση», ενώ ήρθ e στο φως selfie στην οποία αγκαλιάζει χωρίς μάσκα κωμικούς και τραγουδιστές όπερας στα παρασκήνια. Η Μπασελό νοσηλεύτηκε με επιπλοκές της Covid-19 και υποβλήθηκε σε θεραπεία με οξυγόνο. Βγήκε από το νοσοκομείο την 1η Απριλίου.

 

Την Κυριακή 4 Απριλίου, με περισσότερους από 5.340 ασθενείς Covid σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα, 66.794 νέες περιπτώσεις και συνολικό αριθμό θανάτων κοντά στις 100.000, η ​​Γαλλία μπήκε σε λοκντάουν τεσσάρων εβδομάδων. Ο Πρόεδρος Μακρόν από τον Ιανουάριο, απέρριψε τους επιστήμονες και τους συμβούλους του που τον προέτρεπαν να πάρει αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των παραλλαγών του ιού. Η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα έντονη στον πολιτιστικό τομέα, ο οποίος δεν έχει θεωρηθεί ως «ουσιώδης επιχείρηση» και έχει υποστεί μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρόλο που τα τρένα μπορεί να γεμίζουν με χωρητικότητα 100%, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν κλείσει εδώ και πέντε μήνες. Όμως, οι γκαλερί, όπως τα βιβλιοπωλεία, επετράπη να ανοίξουν ξανά - μέχρι τώρα.

 

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή των Επαγγελματικών Γκαλερί Τέχνης γράφει ανάμεσα σε άλλα:

Από τις 28 Νοεμβρίου 2020, οι γκαλερί τέχνης είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που συμμετέχουν στη διατήρηση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής στη Γαλλία για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερης προσβασιμότητας στον πολιτισμό.

 

Η CPGA καταγγέλλει συνεπώς ότι μια γενική και απόλυτη απαγόρευση εισόδου στις γκαλερί τέχνης υπονομεύει σοβαρά πολλές θεμελιώδεις ελευθερίες: τόσο την ελευθερία έκφρασης όσο και την ελεύθερη επικοινωνία ιδεών, την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και διάδοσης και την ελευθερία «πρόσβασης σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά έργα, ως και την ελευθερία των επιχειρήσεων, του εμπορίου και της βιομηχανίας καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης ενός επαγγέλματος, με όλα αυτά να βασίζονται στην αρχή της ισότητας».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr