Μια εγκατάσταση - μήνυμα για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους στην Ιταλία

Μια εγκατάσταση- μήνυμα για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους στην Ιταλία Facebook Twitter
JR, La Ferita, 2021, Firenze, Palazzo Strozzi. Photo by JR
0

Στην Ιταλία με πολλούς πολιτιστικούς χώρους και μουσεία να εξακολουθούν να είναι κλειστά η συζήτηση για το άνοιγμά τους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία οι χώροι είναι ξανά σε lockdown μέχρι τις 6 Απριλίου, η Φλωρεντία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς πιο αυστηρών περιορισμών, με αβέβαιο το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας στην πόλη.

Στη Φλωρεντία το διάσημο Παλάτσο Στρότσι, κατοικία της ισχυρής οικογένειας του Φίλιπο Στρότσι, πολιτικού αντίπαλου των Μεδίκων που η κτίση του διήρκεσε 49 χρόνια, ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό του, κατασχέθηκε από τους Μεδίκους και επεστράφη στην οικογένεια μετά από τριάντα χρόνια, είναι διάσημο πολιτιστικό κέντρο που έχει φιλοξενήσει μεγάλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Σήμερα η πόλη του Δάντη, του Μποτιτσέλι, του Μακιαβέλι είναι "ερμητικά κλειστή".

Παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής εμπνευσμένο από το Παλάτσο Μέντιτσι, αλλά με πιο αρμονικές αναλογίες, επιστράτευσε την τέχνη του μετρ της οφθαλμαπάτης και των μνημειακών κολάζ, του Γάλλου καλλιτέχνη JR, για να δημιουργήσει ένα «Τραύμα» όπως αποκαλεί το έργο του, ένα άνοιγμα στον τοίχο του παλάτσο και να εμφανίσει μια φαντασιακή εικόνα του εσωτερικού του θέλοντας έτσι να μιλήσει για την πληγή των κλειστών χώρων που η πανδημία εδώ και ένα χρόνο τα έχει κάνει μη προσβάσιμα στο κοινό.

Μια εγκατάσταση- μήνυμα για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους στην Ιταλία Facebook Twitter
JR, La Ferita, 2021, Firenze, Palazzo Strozzi. Photo by JR

Το ασπρόμαυρο κολάζ του JR, η «πληγή» γίνεται το συμβολικό σημείο αναφοράς για χιλιάδες πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και πολλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην ξανανοίξουν ποτέ, να κάνουν χρόνια να επανέλθουν σε έναν κανονικό ρυθμό και να καθυστερήσουν πολύ να εφαρμόσουν ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που απαιτεί χρήματα, για ασφάλειες, δανεισμούς και πληρωμή προσωπικού.  

Ο JR χρησιμοποιεί μια προσφιλή του τεχνική και αφήνει την ηδονοβλεπτική ματιά του κοινού να σταματήσει και να «δει» σαν παγωμένους στο χρόνο τους θησαυρούς των φανταστικών εκθέσεων του παλάτσο. Η υπερβατική του προσέγγιση με το κολάζ, καλύπτει την πρόσοψη έχοντας ξεφλουδίσει τα άκρα της και έχει ύψος 28 μέτρα και πλάτος 33 και ο θεατής σκύβει ασυναίσθητα όπως συμβαίνει πάντα στα έργα του JR για να δει τα αριστουργήματα που κρέμονται πολύ ψηλά στους τοίχους, την Αλληγορία της Άνοιξης και τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι  που εκτίθενται σήμερα στην κλειστή Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία και την Απαγωγή των Σαβίνων του γλύπτη Τζιαμπολόνια που βρίσκεται στην πιάτσα ντελα Σινιορία της πόλης.  

Το Παλάτσο φιλοδοξεί να ανοίξει το Μάιο με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Αμερικανική τέχνη από το 1961 μέχρι το 2001 και μια επόμενη τον Οκτώβριο αφιερωμένη στα έργα του Τζεφ Κουνς.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ