Oasis, Joy Division και Μαράια Κάρεϊ ανάμεσα στους υποψηφίους για Rock and Roll Hall of Fame

Oasis, Joy Division και Μαράια Κάρεϊ ανάμεσα στους υποψηφίους για Rock and Roll Hall of Fame Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Τα βρετανικά συγκροτήματα Oasis και Joy Division, όπως και η Αμερικανή ερμηνεύτρια Μαράια Κάρεϊ, είναι ανάμεσα στους 14 καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που είναι υποψήφια για ένταξη στο περίφημο Rock and Roll Hall of Fame φέτος.

Στη λίστα βρίσκεται επίσης τα συγκροτήματα The White Stripes και Soundgarden, αλλά και καλλιτέχνες όπως η Σίντι Λόπερ και το ραπ ντουέτο από την Ατλάντα, Outkast.

Οι μισοί από τους 14 υποψήφιους είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, όπως ο Άγγλος αστέρας της πανκ, Billy Idol, ο πρωτοπόρος του ροκ εν ρολ Τσάμπι Τσέκερ και ο Βρετανός μουσικός Τζο Κόκερ.

Ένας καλλιτέχνης αποκτά δικαίωμα υποψηφιότητας όταν συμπληρωθούν 25 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης του εμπορικής ηχογράφησης. Η ψηφοφορία αρχίζει τώρα, με τους φιναλίστ να αποκαλύπτονται τον Απρίλιο. Περίπου οι μισοί από τους υποψήφιους θα ενταχθούν τελικά στο Rock and Roll Hall of Fame αργότερα φέτος.

Ολόκληρη η λίστα των υποψηφίων

  • Bad Company
  • The Black Crowes
  • Μαράια Κάρεϊ
  • Chubby Checker
  • Τζο Κόκερ
  • Billy Idol
  • Joy Division/New Order
  • Σίντι Λόπερ
  • Maná
  • Oasis
  • OutKast
  • Phish
  • Soundgarden
  • The White Stripes

Είναι η δεύτερη φορά που οι Oasis είναι υποψήφιοι, αφού εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο το 2024. Η συμπερίληψή τους έρχεται καθώς το συγκρότημα ετοιμάζεται για μια sold-out περιοδεία reunion, η οποία ξεκινά αυτόν τον Ιούλιο.

Αλλά ο τραγουδιστής τους, Λίαμ Γκάλαχερ, έχει επικρίνει στο παρελθόν το Hall of Fame, λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να λάβει βραβείο από «κάποιον γέρο με καουμπόικο καπέλο». Πρόσθεσε, ίσως σαρκαστικά, ότι οι Oasis δεν άξιζαν την υποψηφιότητά τους όσο« η Μαράια [Κάρεϊ]».

Τελικά, τόσο οι Oasis όσο και η Κάρεϊ αγνοήθηκαν πέρυσι, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν να εισάγουν αντ' αυτών τις Σερ, Mary J Blige, Όζι Όσμπορν και A Tribe Called Quest.

Με 19 νούμερο ένα singles στις ΗΠΑ, η Κάρεϊ είναι δεύτερη μόνο μετά τους Beatles στη λίστα με τις περισσότερες επιτυχίες που έφτασαν στην κορυφή των charts στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, δεν έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για το Hall of Fame παρά μόνο πέρυσι.

Άλλοι αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στον θεσμό είναι οι Iron Maiden, οι Monkees, οι Daft Punk, οι Wu Tang Clan και οι Smiths.

Οι νικητές επιλέγονται από μια διεθνή επιτροπή 1.200 μουσικών, ιστορικών και επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας.

New Order και Joy Division υποψήφιοι ως ενιαίο σχήμα.

Οι Βρετανοί καλλιτέχνες έχουν ισχυρή παρουσία φέτος, με τους Billy Idol, Bad Company και Τζο Κόκερ να είναι όλοι υποψήφιοι.

Οι Joy Division και οι New Order είναι υποψήφιοι ως ενιαίο σχήμα. Οι πρώτοι, με φρόντμαν τον Ιάν Κέρτις αποτέλεσαν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της βρετανικής post-punk σκηνής, με επιτυχίες όπως το «Shadowplay» και το «Love Will Tear Us Apart».

Οι New Order δημιουργήθηκαν μετά την αυτοκτονία του Κέρτις το 1980, μετατοπίζοντας τον ήχο τους σε μία πιο ηλεκτρονική κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM