No.1

«Ο όρκος»: Μια έκθεση με έργα του Βαγγέλη Τζερμιά στο Πολεμικό Μουσείο

«Ο όρκος»: Μια έκθεση με έργα του Βαγγέλη Τζερμιά στο Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter
0

Στo πλαίσιo του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά με τον τίτλο «Ο όρκος». Ο Βαγγέλης Τζερμιάς εμπνεύστηκε από τα γραπτά του Πωλ Βαλερύ.

Πρόκειται για είκοσι ζωγραφικά έργα με ιστορικές αναπαραστάσεις και πορτρέτα αγωνιστών, στα οποία ο ζωγράφος εξιστορεί, μεταξύ άλλων, τον όρκο των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στα σύμβολα της πίστης.

Μέσα από το έργο του αναδεικνύει τη σύμπνοια, την αφοσίωση και την απόλυτη δέσμευση των πρωταγωνιστών για έναν κοινό σκοπό, όπως αυτόν της ελευθερίας, και παράλληλα «απελευθερώνει τις δυνάμεις» με έναν τρόπο μεταφυσικό, που είναι συνυφασμένος με τη συνείδηση του καθενός. Ο Τζερμιάς, για μια ακόμη φορά, αντλεί τις πνευματικές και ζωγραφικές του αξίες από καλλιτεχνικές αρχές της Ακαδημίας του Μονάχου.

«Ο όρκος»: Μια έκθεση με έργα του Βαγγέλη Τζερμιά στο Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

Η ιστορικός  Λουίζα Καραπιδάκη σημειώνει: «Οι ορκωμοσίες των αγωνιστών της Επανάστασης του ‘21 ήταν θρησκευτικές δοξολογίες κατάνυξης με την παρουσία ιερέων, αγιασμό λαβάρων, ευλογία των όπλων και χρήση πάσης φύσεως θρησκευτικών συμβόλων. Μια τέτοια τελετή ορκωμοσίας επιλέγει και φιλοτεχνεί, για τον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, ο Βαγγέλης Τζερμιάς.

Επικεντρώνεται αρχικά στην εικονογραφική αναφορά του τελετουργικού του όρκου των αγωνιστών και αποδίδει με αφηγηματική δύναμη την αίσθηση του δέους προς τα θεία και προς την πατρίδα. Παράλληλα πλαισιώνει την αναπαράσταση της ιερής τελετής με μια σειρά αυτοτελών προσωπογραφιών των ίδιων των αγωνιστών, αποτίοντας  έτσι έναν φόρο τιμής για τη συμβολή τους, και συμπληρώνει το αφήγημά του με συνθέσεις αρματωμένων ακέφαλων σωμάτων. Δημιουργεί έτσι μια ενδιαφέρουσα εννοιολογική προσέγγιση στο θέμα και παραπέμπει εύλογα, τόσο στην άυλη διάσταση της πίστης και της μεγάλης ιδέας ″καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή″, όσο και στον ένοπλο ηρωικό αγώνα των αρματολών.

Ο Τζερμιάς με το χαρακτηριστικό έντονα εξπρεσιονιστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του μανιέρας, τους επιδέξιους εικονογραφικούς  συσχετισμούς και την εκρηκτική ενέργεια που εκπέμπουν τα έργα του, μας μεταφέρει μ’ έναν γλαφυρό τρόπο, στα χρόνια της επανάστασης, αλλά και στον απόηχό της μέσα στους αιώνες».

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Ριζάρη 2-4,  Αθήνα, 106 75

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021, ώρα: 10:00-17:00

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2021

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Τρίτη έως Κυριακή, 10:00-17:00

Τηλ. επικοινωνίας: 210 7244464

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM
GUCCI AI ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ ΜΙΛΑΝΟ

Πολιτισμός / Καμπάνια της Gucci με AI προκαλεί αντιδράσεις ενόψει της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο

Αρκετοί χρήστες αμφισβητούν αν ένα brand που μιλά διαχρονικά για δημιουργικότητα και ιταλική δεξιοτεχνία μπορεί να στηρίζει την προβολή της σε AI περιεχόμενο αντί για πραγματικούς ανθρώπους,
THE LIFO TEAM