Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ καινοτομεί στο νέο του έργο - Ως δημιουργός κι ως παρατηρητής

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ καινοτομεί στο νέο του έργο - Ως δημιουργός κι ως παρατηρητής Facebook Twitter
Φωτ.: David Hockney
0

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ παίζει στην τελευταία του έκθεση με την εμβληματική νεκρή φύση του, όμως με νέους όρους και σύγχρονη οπτική. 

«Φρέσκες εικόνες ενός πολύ όμορφου κόσμου» είναι ο τρόπος που περιγράφει τo τελευταίο του έργο ο 85χρονος Βρετανός καλλιτέχνης τα τελευταία του έργα, μια σειρά ψηφιακών σχεδίων με άνθη που κορυφώνοντας σε μια εντυπωσιακή, μήκους πέντε μέτρων, εικόνα του καλλιτέχνη, μπροστά στη νεκρή φύση του. 

Ο Χόκνεϊ, γράφει ο Observer, προκαλεί το μάτι και παίζει με την προοπτική και τον χρόνο στη νέα του αυτή δημιουργία. 

Στην πελώρια αυτή σύνθεση, με τίτλο «25th June 2022, Looking at the Flowers», δημιουργεί μια εικόνα όπου ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει τον δημιουργό ως θεατή τού ίδιου του έργου του

Ο Χόκνεϊ αποτυπώνει τον ίδιο του τον εαυτό δύο φορές, μία στα αριστερά και μία στα δεξιά της σύνθεσης με τα 20 έργα, τα οποία σε μια φαινομενικά ιδιωτική του στιγμή μοιάζει να εξετάζει κρεμασμένα στον τοίχο μπροστά του. 

Και οι δύο του «εαυτοί» φορούν τα ίδια ρούχα, καρό κοστούμι και λευκό μπερέ, αν και κάθονται σε διαφορετικές καρέκλες. Ο ΧόκνεΪ στα αριστερά δε, φαίνεται να καπνίζει.

«Αυτή δεν είναι μια τυπική εικόνα» είπε ο ίδιος στον Observer από το σπίτι του στη Νορμανδία, όπου και φιλοτέχνησε το νέο του έργο. 

Επεξεργαζόμενος διάφορες φωτογραφίες στον υπολογιστή, έπαιξε με το χρόνο, θέλοντας να δείξει πως μια φωτογραφία δεν είναι «η απόλυτη απεικόνιση της πραγματικότητας». «Πρέπει να τις κοιτάξεις μέσα στο χρόνο, σε αντίθεση με μια κοινή φωτογραφία όπου βλέπεις τα πάντα μεμιάς» λέει ο ίδιος. 

Το «25th June 2022, Looking at the Flowers» θα παρουσιαστεί μαζί με τα «κομμάτια του», τις εικόνες των λουλουδιών που το συνθέτουν, στην επερχόμενη μεγάλη έκθεσή του στη γκαλερί Annely Juda Fine Art στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο. 

«Είναι ένα απίστευτο έργο. Έχει να κάνει με την οπτική και πώς βλέπουμε τα πράγματα. Αυτό θα χρειαστεί έναν ολόκληρο τοίχο καθώς είναι πάνω από 3 μέτρα σε ύψος και 5 μέτρα σε πλάτος. Είναι πραγματικά δυνατό» αναφέρει ο David Juda, διευθυντής της γκαλερί Annely Juda Fine Art που εκθέτει έργα του Χόκνεϊ εδώ και τριάντα χρόνια. 

«Δεν είναι φωτογραφία. Είναι ένα φωτογραφικό σχέδιο. Δεν είναι κάποιος που απλώς πήρε ένα στιγμιότυπο. Είναι φτιαγμένο από πολλές φωτογραφίες που συνθέτουν μια μεγαλύτερη. Γι'αυτό και δημιουργεί διαφορετική οπτική. Αυτό που προσπαθεί να πει είναι πως είναι τα μάτια μας που βλέπουν τα πράγματα, όχι η κάμερα», προσθέτει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM