Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης

Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουελς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης Facebook Twitter
Ο ναός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα και ποιητικά δείγματα γοτθικής τέχνης βρίσκεται στο Σόμερσετ της Αγγλίας.
0

Ο καθεδρικός ναός του Γουέλς, ένα από τα θαύματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε μια από τις κόγχες του, που είναι διακοσμημένες με σπουδαία αγάλματα, ένα γλυπτό του βραβευμένου Βρετανού γλύπτη Άντονι Γκόρμλεϊ.

Ο ναός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα και ποιητικά δείγματα γοτθικής τέχνης βρίσκεται στο Σόμερσετ της Αγγλίας και είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα.

Χτισμένος από το 1176 έως το 1450, ο ναός με τυπικό στιλ που ήταν διαδεδομένο στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα, έχει συνολικά 300 γλυπτές φιγούρες και θεωρείται «ο υπέρτατος θρίαμβος των συνδυασμένων πλαστικών τεχνών στην Αγγλία». Είναι διατηρητέος αλλά αυτό δεν εμπόδισε το συμβούλιο του καθεδρικού ναού να ζητήσει από τον Βρετανό γλύπτη την παραγωγή ενός νέου έργου που θα εκτίθεται στο Δυτικό Μέτωπό του.

Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουελς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης Facebook Twitter
Η δυτική όψη που θα υποδεχθεί το έργο του Γκόρμλεϊ. Φωτό: Wells Cathedral

Το γλυπτό του Γκόρμλεϊ θα είναι από χυτοσίδηρο, λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος ενός ανθρώπου και θα τοποθετηθεί στη δυτική πλευρά, δίπλα σε πολλές παραστάσεις της ανθρώπινης μορφής, από τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης έως την ανάσταση, από βασιλιάδες και επισκόπους μέχρι αγγέλους και αποστόλους.

Ο Γκόρμλεϊ δήλωσε ότι επέλεξε αυτήν τη θέση, σε μια άκρη, σαν να είναι το έργο του το τελευταίο βιβλίο ενός ραφιού βιβλιοθήκης. Το έργο του θα επιχειρήσει να επικαλεστεί την αίσθηση της απομόνωσης και της έκθεσης σε αυτήν τη γωνία ενός γοτθικού αριστουργήματος.

«Σκοπός μου είναι να εμπλέξω το μάτι και το σώμα του θεατή σε μια συναισθητική προβολή, ώστε να εξετάσουμε τον χρόνο μας μέσα στο καταφύγιο άλλων εποχών» είπε ο Γκόρμλεϊ.

Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουελς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης Facebook Twitter
Τα αγάλματα που κοσμούν τις κόγχες του καθεδρικού ναού. Φωτο: Wells Cathedral

Το έργο του Γκόρμλεϊ επελέγη ώστε να δημιουργηθεί μια συνομιλία ανάμεσα σε έργα τέχνης μεσαιωνικής και μοντέρνας, αρχαίας και σύγχρονης, μέσα από τις αντιθέσεις και τη συμπληρωματικότητα.

Σημασία έχει η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και έργο δεν είναι μόνο το γλυπτό, είπε η επιτροπή. Το έργο του Γκόρμλεϊ θα είναι «διάλογος με όλα αυτά τα στοιχεία και μάλιστα με το Δυτικό Μέτωπο, ως σημαντικό επίτευγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM
Από την Αθήνα στον Αργυρό Λέοντα: Ο Μάριο Μπανούσι και το θέατρο χωρίς λόγια που συγκινεί την Ευρώπη

Πολιτισμός / Ο Μάριο Μπανούσι έγινε το νέο όνομα του ευρωπαϊκού θεάτρου

Λίγο πριν παραλάβει τον Αργυρό Λέοντα Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας, ο Μάριο Μπανούσι γίνεται θέμα στην El País και στη Libération. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ελληνοαλβανός δημιουργός πέρασε από την Αθήνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα με ένα έργο χωρίς λόγια, φτιαγμένο από πένθος, μητέρες, μετανάστευση και οικογενειακή μνήμη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM