Nick Cave πού πήγε η παλιά σου οργή;

Nick Cave πού πήγε η παλιά σου οργή; Facebook Twitter
0

«Πότε έγινες χίπις με κάρτες Hallmark; Χαρά, αγάπη, ειρήνη. Εμετός! Πού είναι η οργή, ο θυμός, το μίσος; Διαβάζοντας αυτά τον τελευταίο καιρό είναι σαν να ακούς έναν γέρο παπά να παραμιλάει στην κυριακάτικη λειτουργία.»

Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε ο Nick Cave στο mail του από την Ermine, από την πόλη Grand Marais των ΗΠΑ. Οι κάρτες Hallmark, στις οποίες αναφέρεται, είναι κάποιες ευχετήριες κάρτες με «θετικά», για την ακρίβεια, μάλλον γλυκανάλατα μηνύματα.

H απάντηση του Νίκ Κέιβ

«Αγαπητή Ερμίνα», απαντά στο μήνυμά της ο Nick Cave.

«Τα πράγματα άλλαξαν μετά από τον θάνατο του πρώτου μου γιου. Άλλαξα. Καλώς ή κακώς, η οργή για την οποία μιλάς έχασε τη γοητεία της και, ναι, ίσως έγινα ένας χίπις με κάρτες Hallmark. Το μίσος έπαψε να είναι ενδιαφέρον. Αυτά τα συναισθήματα ήταν σαν ένα παλιό, νεκρό δέρμα που πέταξα. Ήταν από μόνα τους ένα είδος εμετού.

σ

 Μια χαρακτηριστική ευχετήρια κάρτα Hallmark.

Το να κάθομαι μέσα στα δικά μου χάλια, τσαντισμένος με τον κόσμο, περιφρονώντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτόν, και να νομίζω ότι η περιφρόνησή μου για τα πράγματα κατά κάποιο τρόπο ισοδυναμούσε με κάτι, είχε κάποιο είδος ευγένειας. Μισώντας αυτό το πράγμα εδώ, και εκείνο το πράγμα εκεί, και εκείνο το άλλο πράγμα παραπέρα, και φροντίζοντας να το ξέρουν όλοι γύρω μου -όχι απλά να το ξέρουν, αλλά να το νιώθουν κιόλας- περιφρονώντας την ομορφιά, περιφρονώντας τη χαρά, περιφρονώντας την ευτυχία των άλλων, λοιπόν, όλη αυτή η στάση μου φάνηκε, δεν ξέρω, στο τέλος, κάπως χαζή.

Όταν πέθανε ο γιος μου, ήρθα αντιμέτωπος με μια πραγματική καταστροφή, και χωρίς καμία ιδιαίτερη δική μου προσπάθεια, αυτή η στάση αηδίας απέναντι στον κόσμο άρχισε να ταλαντεύεται και να καταρρέει κάτω από τα πόδια μου. Άρχισα να καταλαβαίνω την επισφαλή και ευάλωτη θέση του κόσμου. Άρχισα να αγωνιώ γι' αυτόν. Να ανησυχώ γι' αυτόν. Ένιωσα μια ξαφνική, επείγουσα ανάγκη, τουλάχιστον, να απλώσω ένα χέρι με κάποιον τρόπο για να τον βοηθήσω. Αυτόν τον τρομερό, όμορφο κόσμο, αντί απλώς να τον λοιδορώ και να κάθομαι να τον επικρίνω.

Ίσως, Ερμίνα, να έχεις δίκιο, και εγώ, καλώς ή κακώς, να μετατράπηκα από την ενσάρκωση μιας περιφερόμενης οργής, σε μια κινούμενη κάρτα Hallmark. Αλλά, λοιπόν, εδώ είμαστε, εσύ κι εγώ, να στέλνουμε σήματα καπνού ο ένας στον άλλον πέρα από το ιδεολογικό χάσμα που χασμουριέται αναμεσά μας. Γεια σου, Ermine, εγώ, ο κήρυκας, σε χαιρετώ.


Με αγάπη, Νικ.»

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM