Nick Cave πού πήγε η παλιά σου οργή;

Nick Cave πού πήγε η παλιά σου οργή; Facebook Twitter
0

«Πότε έγινες χίπις με κάρτες Hallmark; Χαρά, αγάπη, ειρήνη. Εμετός! Πού είναι η οργή, ο θυμός, το μίσος; Διαβάζοντας αυτά τον τελευταίο καιρό είναι σαν να ακούς έναν γέρο παπά να παραμιλάει στην κυριακάτικη λειτουργία.»

Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε ο Nick Cave στο mail του από την Ermine, από την πόλη Grand Marais των ΗΠΑ. Οι κάρτες Hallmark, στις οποίες αναφέρεται, είναι κάποιες ευχετήριες κάρτες με «θετικά», για την ακρίβεια, μάλλον γλυκανάλατα μηνύματα.

H απάντηση του Νίκ Κέιβ

«Αγαπητή Ερμίνα», απαντά στο μήνυμά της ο Nick Cave.

«Τα πράγματα άλλαξαν μετά από τον θάνατο του πρώτου μου γιου. Άλλαξα. Καλώς ή κακώς, η οργή για την οποία μιλάς έχασε τη γοητεία της και, ναι, ίσως έγινα ένας χίπις με κάρτες Hallmark. Το μίσος έπαψε να είναι ενδιαφέρον. Αυτά τα συναισθήματα ήταν σαν ένα παλιό, νεκρό δέρμα που πέταξα. Ήταν από μόνα τους ένα είδος εμετού.

σ

 Μια χαρακτηριστική ευχετήρια κάρτα Hallmark.

Το να κάθομαι μέσα στα δικά μου χάλια, τσαντισμένος με τον κόσμο, περιφρονώντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτόν, και να νομίζω ότι η περιφρόνησή μου για τα πράγματα κατά κάποιο τρόπο ισοδυναμούσε με κάτι, είχε κάποιο είδος ευγένειας. Μισώντας αυτό το πράγμα εδώ, και εκείνο το πράγμα εκεί, και εκείνο το άλλο πράγμα παραπέρα, και φροντίζοντας να το ξέρουν όλοι γύρω μου -όχι απλά να το ξέρουν, αλλά να το νιώθουν κιόλας- περιφρονώντας την ομορφιά, περιφρονώντας τη χαρά, περιφρονώντας την ευτυχία των άλλων, λοιπόν, όλη αυτή η στάση μου φάνηκε, δεν ξέρω, στο τέλος, κάπως χαζή.

Όταν πέθανε ο γιος μου, ήρθα αντιμέτωπος με μια πραγματική καταστροφή, και χωρίς καμία ιδιαίτερη δική μου προσπάθεια, αυτή η στάση αηδίας απέναντι στον κόσμο άρχισε να ταλαντεύεται και να καταρρέει κάτω από τα πόδια μου. Άρχισα να καταλαβαίνω την επισφαλή και ευάλωτη θέση του κόσμου. Άρχισα να αγωνιώ γι' αυτόν. Να ανησυχώ γι' αυτόν. Ένιωσα μια ξαφνική, επείγουσα ανάγκη, τουλάχιστον, να απλώσω ένα χέρι με κάποιον τρόπο για να τον βοηθήσω. Αυτόν τον τρομερό, όμορφο κόσμο, αντί απλώς να τον λοιδορώ και να κάθομαι να τον επικρίνω.

Ίσως, Ερμίνα, να έχεις δίκιο, και εγώ, καλώς ή κακώς, να μετατράπηκα από την ενσάρκωση μιας περιφερόμενης οργής, σε μια κινούμενη κάρτα Hallmark. Αλλά, λοιπόν, εδώ είμαστε, εσύ κι εγώ, να στέλνουμε σήματα καπνού ο ένας στον άλλον πέρα από το ιδεολογικό χάσμα που χασμουριέται αναμεσά μας. Γεια σου, Ermine, εγώ, ο κήρυκας, σε χαιρετώ.


Με αγάπη, Νικ.»

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM