No.1

Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια»

Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια» Facebook Twitter
Η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν στα γυρίσματα της ταινίας του 1969 «Πισίνα» - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Ο γαλλικός κινηματογράφος παραμένει «εθισμένος» στο τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως ο καπνός έχει κινηματογραφικό χρόνο σε σχεδόν κάθε ταινία γαλλικής παραγωγής.

Κατά μέσον όρο, το κάπνισμα «πρωταγωνιστεί» 2,6 λεπτά σε κάθε ταινία, χρόνος ίσος με έξι διαφημίσεις, αποκαλύπτει η Γαλλική Ένωση κατά του Καρκίνου (French League Against Cancer). 


«Ο καπνός παραμένει σχεδόν πανταχού παρών στα γαλλικά φιλμ» αναφέρει η Ένωση που υποστηρίζει πως η κινηματογραφική έκθεση ωραιοποιεί το κάπνισμα. 


Σχεδόν μισόν αιώνα από τότε που οι σταρ του γαλλικού Νουβέλ άναβαν με ηδυπάθεια το τσιγάρο τους, περίπου το 90% από τις 150 ταινίες μεταξύ 2015 - 2919 που εξετάστηκαν στην έρευνα της Ένωσης, περιείχαν «επεισόδιο καπνίσματος»
 


Τα «επεισόδια καπνίσματος» περιλάμβαναν έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα να καπνίζει, την παρουσία σταχτοδοχείων και τσιγάρων ή αναφορές στο τσιγάρο. 


Η έρευνα συνοδευόταν από αντίστοιχη δημοσκόπηση μεταξύ νέων Γάλλων που υποδείκνυε πως περίπου το 60% εξ αυτών θεωρούσε αυτές τις σκηνές «κίνητρο για κάπνισμα». 


Παρότι το κάπνισμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, η προβολή του στον γαλλικό κινηματογράφο παραμένει μεγάλη, λέει η Γιαμα Ντιμίροβα της Ένωσης που εργάστηκε στην έρευνα. 


«Ακόμη κι αν διαθέτουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα αποτροπής, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ καπνό στις ταινίες» είπε η ίδια στο BBC προσθέτοντας: 

«Έτσι, οι ταινίες παρουσιάζουν περισσότερο κάπνισμα απ' ό,τι στην πραγματική ζωή και γνωρίζουμε πως αυτό έχει άμεση συνέπεια στην κανονικοποίηση του καπνίσματος». 

Όπως λέει, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να «ρυθμίσει» το χρόνο καπνίσματος στη μεγάλη οθόνη, κόβοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις για ταινίας που «σκοπίμως» δείχνουν τη βλαβερή συνήθεια.


«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στην πολιτιστική δημιουργία, ωστόσο δεν θεωρούμε πως το κάπνισμα προσδίδει κάτι στον χαρακτήρα των ταινιών» προσθέτει. 


Η σύστασή της, ωστόσο, αυτή βρίσκει αντίθετους πολλούς Γάλλους σκηνοθέτες που επιμένουν πως δεν μπορούν να μπουν τέτοιου είδους περιορισμοί στην κινηματογραφική έμπνευση. 


Με πληροφορίες από BBC
 

Πολιτισμός
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM
GUCCI AI ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ ΜΙΛΑΝΟ

Πολιτισμός / Καμπάνια της Gucci με AI προκαλεί αντιδράσεις ενόψει της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο

Αρκετοί χρήστες αμφισβητούν αν ένα brand που μιλά διαχρονικά για δημιουργικότητα και ιταλική δεξιοτεχνία μπορεί να στηρίζει την προβολή της σε AI περιεχόμενο αντί για πραγματικούς ανθρώπους,
THE LIFO TEAM