Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια»

Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια» Facebook Twitter
Η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν στα γυρίσματα της ταινίας του 1969 «Πισίνα» - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Ο γαλλικός κινηματογράφος παραμένει «εθισμένος» στο τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως ο καπνός έχει κινηματογραφικό χρόνο σε σχεδόν κάθε ταινία γαλλικής παραγωγής.

Κατά μέσον όρο, το κάπνισμα «πρωταγωνιστεί» 2,6 λεπτά σε κάθε ταινία, χρόνος ίσος με έξι διαφημίσεις, αποκαλύπτει η Γαλλική Ένωση κατά του Καρκίνου (French League Against Cancer). 


«Ο καπνός παραμένει σχεδόν πανταχού παρών στα γαλλικά φιλμ» αναφέρει η Ένωση που υποστηρίζει πως η κινηματογραφική έκθεση ωραιοποιεί το κάπνισμα. 


Σχεδόν μισόν αιώνα από τότε που οι σταρ του γαλλικού Νουβέλ άναβαν με ηδυπάθεια το τσιγάρο τους, περίπου το 90% από τις 150 ταινίες μεταξύ 2015 - 2919 που εξετάστηκαν στην έρευνα της Ένωσης, περιείχαν «επεισόδιο καπνίσματος»
 


Τα «επεισόδια καπνίσματος» περιλάμβαναν έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα να καπνίζει, την παρουσία σταχτοδοχείων και τσιγάρων ή αναφορές στο τσιγάρο. 


Η έρευνα συνοδευόταν από αντίστοιχη δημοσκόπηση μεταξύ νέων Γάλλων που υποδείκνυε πως περίπου το 60% εξ αυτών θεωρούσε αυτές τις σκηνές «κίνητρο για κάπνισμα». 


Παρότι το κάπνισμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, η προβολή του στον γαλλικό κινηματογράφο παραμένει μεγάλη, λέει η Γιαμα Ντιμίροβα της Ένωσης που εργάστηκε στην έρευνα. 


«Ακόμη κι αν διαθέτουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα αποτροπής, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ καπνό στις ταινίες» είπε η ίδια στο BBC προσθέτοντας: 

«Έτσι, οι ταινίες παρουσιάζουν περισσότερο κάπνισμα απ' ό,τι στην πραγματική ζωή και γνωρίζουμε πως αυτό έχει άμεση συνέπεια στην κανονικοποίηση του καπνίσματος». 

Όπως λέει, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να «ρυθμίσει» το χρόνο καπνίσματος στη μεγάλη οθόνη, κόβοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις για ταινίας που «σκοπίμως» δείχνουν τη βλαβερή συνήθεια.


«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στην πολιτιστική δημιουργία, ωστόσο δεν θεωρούμε πως το κάπνισμα προσδίδει κάτι στον χαρακτήρα των ταινιών» προσθέτει. 


Η σύστασή της, ωστόσο, αυτή βρίσκει αντίθετους πολλούς Γάλλους σκηνοθέτες που επιμένουν πως δεν μπορούν να μπουν τέτοιου είδους περιορισμοί στην κινηματογραφική έμπνευση. 


Με πληροφορίες από BBC
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM