Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια»

Νέα έρευνα: Υπερπροβάλλεται το κάπνισμα στον γαλλικό κινηματογράφο - «Ωραιοποιείται μια βλαβερή συνήθεια» Facebook Twitter
Η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν στα γυρίσματα της ταινίας του 1969 «Πισίνα» - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Ο γαλλικός κινηματογράφος παραμένει «εθισμένος» στο τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως ο καπνός έχει κινηματογραφικό χρόνο σε σχεδόν κάθε ταινία γαλλικής παραγωγής.

Κατά μέσον όρο, το κάπνισμα «πρωταγωνιστεί» 2,6 λεπτά σε κάθε ταινία, χρόνος ίσος με έξι διαφημίσεις, αποκαλύπτει η Γαλλική Ένωση κατά του Καρκίνου (French League Against Cancer). 


«Ο καπνός παραμένει σχεδόν πανταχού παρών στα γαλλικά φιλμ» αναφέρει η Ένωση που υποστηρίζει πως η κινηματογραφική έκθεση ωραιοποιεί το κάπνισμα. 


Σχεδόν μισόν αιώνα από τότε που οι σταρ του γαλλικού Νουβέλ άναβαν με ηδυπάθεια το τσιγάρο τους, περίπου το 90% από τις 150 ταινίες μεταξύ 2015 - 2919 που εξετάστηκαν στην έρευνα της Ένωσης, περιείχαν «επεισόδιο καπνίσματος»
 


Τα «επεισόδια καπνίσματος» περιλάμβαναν έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα να καπνίζει, την παρουσία σταχτοδοχείων και τσιγάρων ή αναφορές στο τσιγάρο. 


Η έρευνα συνοδευόταν από αντίστοιχη δημοσκόπηση μεταξύ νέων Γάλλων που υποδείκνυε πως περίπου το 60% εξ αυτών θεωρούσε αυτές τις σκηνές «κίνητρο για κάπνισμα». 


Παρότι το κάπνισμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, η προβολή του στον γαλλικό κινηματογράφο παραμένει μεγάλη, λέει η Γιαμα Ντιμίροβα της Ένωσης που εργάστηκε στην έρευνα. 


«Ακόμη κι αν διαθέτουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα αποτροπής, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ καπνό στις ταινίες» είπε η ίδια στο BBC προσθέτοντας: 

«Έτσι, οι ταινίες παρουσιάζουν περισσότερο κάπνισμα απ' ό,τι στην πραγματική ζωή και γνωρίζουμε πως αυτό έχει άμεση συνέπεια στην κανονικοποίηση του καπνίσματος». 

Όπως λέει, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να «ρυθμίσει» το χρόνο καπνίσματος στη μεγάλη οθόνη, κόβοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις για ταινίας που «σκοπίμως» δείχνουν τη βλαβερή συνήθεια.


«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στην πολιτιστική δημιουργία, ωστόσο δεν θεωρούμε πως το κάπνισμα προσδίδει κάτι στον χαρακτήρα των ταινιών» προσθέτει. 


Η σύστασή της, ωστόσο, αυτή βρίσκει αντίθετους πολλούς Γάλλους σκηνοθέτες που επιμένουν πως δεν μπορούν να μπουν τέτοιου είδους περιορισμοί στην κινηματογραφική έμπνευση. 


Με πληροφορίες από BBC
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΠΟ: Ανάδειξη του Διατειχίσματος στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ανάδειξη του Διατειχίσματος στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης των σωζόμενων τμημάτων του Διατειχίσματος, με στόχο την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων, την αποτροπή περαιτέρω φθορών και την καλύτερη ερμηνεία του μνημείου στο κοινό
THE LIFO TEAM
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο Σον Μπέικερ και η Ντομινίκ Σεζάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κάμπερμπατς, Μπέικερ και Ντομινίκ Σεζάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο Βρετανός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στη διασκευή ευπώλητου βιβλίου, ο οσκαρικός δημιουργός υπογράφει σενάριο και παραγωγή του «Left-Handed Girl», ενώ ο Αλέξανδρος Ρήγας επισκέπτεται ξανά την ημιτελή σειρά «Τι Ψυχή θα παραδώσεις Μωρή».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ