Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Αναδρομική έκθεση με έργα του Άγγελου Γουλανδρή

Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη Facebook Twitter
Εικοσιεπτά χρόνια μετά τον θάνατό του παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια άγνωστη αλλά βασική πτυχή του ιδρυτή του: αυτή του καλλιτέχνη.
0

«Κοσμοναύτης στη Γη» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με έργα του ιδρυτή του Άγγελου Γουλανδρή. Η αναδρομική έκθεση παρουσιάζεται στους χώρους του Μουσείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Γνήσιος οραματιστής αλλά και πρωτοπόρος της οικολογίας, ο Άγγελος Γουλανδρής είναι γνωστός σε όλους για την τεράστια συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας μέσα από την ίδρυση του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Εικοσιεπτά χρόνια μετά τον θάνατό του παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια άγνωστη αλλά βασική πτυχή του ιδρυτή του: αυτή του καλλιτέχνη. Παράλληλα με τη διαρκή του ενασχόληση με την προώθηση του Μουσείου και των σκοπών του, και δίπλα στη διεθνώς καταξιωμένη βοτανική ζωγράφο σύζυγο του Νίκη, ο Γουλανδρής δημιουργούσε συστηματικά τα δικά του έργα. Τέχνη που έβλεπε ταυτόχρονα ως μορφή φιλοσοφικού στοχασμού και εναλλακτικό κώδικα επικοινωνίας.

Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη Facebook Twitter
Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συστηματικά τη δεκαετία του ’60, αναζητώντας έναν νέο κώδικα αξιών που θα αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και την αρμονία.

Βαθιά κοσμοπολίτης, ο Α. Γουλανδρής ήρθε σε άμεση επαφή με μερικά από τα πιο δημιουργικά πνεύματα της εποχής του. Οι συναναστροφές αυτές επηρέασαν αναπόφευκτα το έργο του, το οποίο μοιάζει να αφηγείται μία διπλή ιστορία: αυτή του (τότε) παρόντος και μία άλλη ενός μέλλοντος που είδε πρώτα απ' όλα με τα μάτια της φαντασίας του.

Οι συνθέσεις του δεν κυνηγούσαν τη συμβατική ομορφιά, στόχευαν περισσότερο στην αποκωδικοποίηση της γεωμετρίας του σύμπαντος. Ο ίδιος θεωρούσε την τέχνη ως τη μόνη παράλληλη με τη Φύση πηγή δημιουργίας «Η τέχνη είναι ο χώρος της ελευθερίας, συντεταγμένης σε δικούς της, άγνωστους σε εμάς νόμους. Σε αυτόν τον χώρο προσπαθώ να περιπλανώμαι» είπε χαρακτηριστικά για την καλλιτεχνική του προσέγγιση.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι συλλογικό έργο του Λάμπη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΓΦΙ, του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθάκου. «Η τέχνη είναι η λοξή ματιά της ζωής και ο Άγγελος Γουλανδρής ένιωθε πως κρατά μέσα στην τέχνη το αθώο βλέμμα του παιδιού, ανεπηρέαστος από το γύρισμα του χρόνου» σημειώνει ο Γ. Μυλωνάς. Ως καλλιτέχνης είχε ευρεία εκφραστική γκάμα, όσον αφορά τις πειθαρχίες, τα υλικά και τα μέσα. Δημιουργούσε με την ίδια ευχέρεια σκίτσα σε μικρά χαρτιά όσο και μεγάλης κλίμακας γλυπτά από μπρούτζο. Τα 117 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση – πίνακες, σχέδια, γλυπτά και βιτρό- έχουν επιλεγεί προσεκτικά ανάμεσα σε σύνολο περίπου 2200 έργων που εκτέλεσε σε βάθος χρόνου.

«Η εκφραστική δημιουργία αποτελούσε τρόπο ζωής για τον Άγγελο Γουλανδρή», όπως λέει η Φαλή Βογιατζάκη, νυν πρόεδρος του ΜΓΦΙ και επί 30 χρόνια στενή συνεργάτης του πρωτοπόρου άνδρα. «Πίστευε ότι η φαντασία είναι η κεραία που μας ενώνει με το υπερπέραν και αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο του ανθρώπου. Μέσα από τα έργα του, σαν νέος κοσμοναύτης μας οδηγεί σε μία άλλη οπτική του κόσμου».

Η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτικό κατάλογο και παράλληλο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ με την ευκαιρία της κυκλοφορεί σειρά εικαστικών αντικειμένων εμπνευσμένων από τα έργα του Άγγελου Γουλανδρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα της έκθεσης διατίθενται προς πώληση με σκοπό τη στήριξη του έργου του Μουσείου.

Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη Facebook Twitter
Οι συνθέσεις του δεν κυνηγούσαν τη συμβατική ομορφιά, στόχευαν περισσότερο στην αποκωδικοποίηση της γεωμετρίας του σύμπαντος.

Σχετικά με τον Άγγελο Γουλανδρή

Από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου, ο Άγγελος Γουλανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1920. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1935, διατηρώντας στενούς δεσμούς με το Παρίσι. Μαζί με τη σύζυγό του Νίκη ίδρυσε το Μουσείο το 1964, έργο στο οποίο αφιερώθηκε ως τον θάνατό του, το 1996. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συστηματικά τη δεκαετία του ’60, αναζητώντας έναν νέο κώδικα αξιών που θα αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και την αρμονία.

Σχετικά με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι αφιερωμένο στη μελέτη, διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και την προώθηση της οικολογικής συνείδησης. Από την ίδρυσή του χάραξε μια πρωτοπόρα πορεία προσέγγισης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και ανέπτυξε επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση και ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη Facebook Twitter
Η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτικό κατάλογο και παράλληλο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ με την ευκαιρία της κυκλοφορεί σειρά εικαστικών αντικειμένων εμπνευσμένων από τα έργα του Άγγελου Γουλανδρή.

«Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη»
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
Εγκαίνια: 6 Νοεμβρίου 2023
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-00:00
Ελεύθερη είσοδος από εστιατόριο NATU

gnhm.gr

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ