Το μουσείο Fotografiska κάνει "κατάληψη" και στο ιστορικό Kunsthaus Tacheles του Βερολίνου

Το μουσείο Fotografiska κάνει "κατάληψη" και στο ιστορικό Kunsthaus Tacheles του Βερολίνου Facebook Twitter
Το Fotografiska επεκτείνεται και στο Βερολίνο, όπου η ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron και το τοπικό Studio Aisslinger θα αποκαταστήσουν το ιστορικό πρώην Kunsthaus Tacheles, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για το 2022. Φωτο: Courtesy of AM Tacheles
0

Το Fotografiska, ένας προορισμός για τους λάτρεις της φωτογραφίας επεκτείνεται και πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο τέχνης στον κόσμο—με τη βοήθεια των Rockwell Group, Herzog& de Meuron και Neri&Hu.

Στη Fotografiska ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει φωτογραφίες παγκόσμιας κλάσης, χωρίς να είναι ούτε παραδοσιακό μουσείο ούτε γκαλερί. Χωρίς μόνιμες εκθέσεις ή έργα τέχνης προς πώληση, το μουσείο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην έμπνευση, τη διασκέδαση και τη δημιουργία αλληλεπίδρασης με το κοινό. «Πιστεύουμε ότι η φωτογραφία είναι ένα περιεκτικό μέσο με μοναδική ικανότητα να διαμορφώνει συναισθήματα, να μεταδίδει ιστορίες και να επηρεάζει την αλλαγή», λένε οι άνθρωποι της γκαλερί.

Η Fotografiska που έχει ως πρώτη έδρα τη Σουηδία επεκτείνεται στο Μαϊάμι, τη Σαγκάη και το Βερολίνο, σε χώρους που πρόκειται να ανοίξουν μεταξύ του 2022 και του 2023. Το μουσείο σήμερα έχει παγκοσμίως όχι μόνο το μεγαλύτερο αριθμό τετραγωνικών μέτρων αλλά και το μεγαλύτερο αριθμό εκθέσεων που διοργανώνονται κάθε χρονιά. Παρουσιάζει φωτογραφικά έργα δανεισμένα από συλλέκτες, άλλα ιδρύματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Το μουσείο Fotografiska κάνει "κατάληψη" και στο ιστορικό Kunsthaus Tacheles του Βερολίνου Facebook Twitter
Άποψη έκθεσης στο Fotografiska της Στοκχόλμης. Φωτο: Fotografiska Museum

Η τοποθεσία του Μαϊάμι, που πρόκειται να ανοίξει στα μέσα έως τα τέλη του 2023, θα στεγαστεί στο Allapattah, δίπλα στο Μουσείο Rubell και απέναντι από το Superblue. Ο αρχιτέκτονας David Rockwell της εταιρείας AD100 Rockwell Group θα μετατρέψει ένα πρώην εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 1943 σε καλλιτεχνικό προορισμό στο Μαϊάμι. Το μουσείο που χτίζεται εκεί θα είναι ένα ελκυστικό, ενθαρρυντικό μέρος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να συγκεντρωθούν και να οικοδομήσουν μια κοινότητα με την τέχνη να τους συνδέει.

Στο Βερολίνο, η ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron και το τοπικό Studio Aisslinger θα αποκαταστήσουν το ιστορικό πρώην Kunsthaus Tacheles, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται επίσης για το 2022. Ο πενταόροφος χώρος χτίστηκε το 1908 και ήταν ένας χώρος κατάληψης από καλλιτέχνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κάποια στιγμή στέγαζε ένα μπαρ, ένα θέατρο, έναν χώρο εκδηλώσεων και στούντιο που φιλοξενούσαν περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, οι οποίοι πουλούσαν τα έργα τους απευθείας έξω από τα στούντιο τους σε όποιον έφτανε εκεί.

Το μουσείο Fotografiska κάνει "κατάληψη" και στο ιστορικό Kunsthaus Tacheles του Βερολίνου Facebook Twitter
Το "Kunsthaus Tacheles" στην περιοχή Mitte του Βερολίνου, πριν την αποκατάστασή του.

Και στη Σαγκάη, η τοπική εταιρεία Neri&Hu, γνωστή για την ικανότητά της να συνδυάζει απρόσκοπτα ιστορικά κτίρια με τη νεωτερικότητα, θα μετατρέψει ένα πρώην συγκρότημα αποθηκών σε πολιτιστικό ίδρυμα της πόλης.

Όπως και όλα τα προηγούμενα, τα κτίρια της Fotografiska θα στεγαστούν σε χώρους που είναι είτε ιστορικά είτε αρχιτεκτονικά σημαντικοί - μια σκόπιμη επιλογή για λογαριασμό του ιδρύματος.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα: Αποκλειστική προβολή

Πολιτισμός / «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα»: Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα, απόψε σε μια αποκλειστική προβολή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλει την ταινία του Νιλ Τζόρνταν σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα προκειμένου να γιορτάσει την 30ή επέτειό της.
NEWSROOM
ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Πολιτισμός / ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Στις 8 Μαρτίου ξεκινά ο νέος κύκλος εκθέσεων είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες.
NEWSROOM