Μικρή αναδρομή στην καριέρα του Ρέι Λιότα

Μικρή αναδρομή στην καριέρα του Ρέι Λιότα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε ηλικία 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ρέι Λιότα. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να πέθανε στον ύπνο του σε ένα ξενοδοχείο της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα του θρίλερ Dangerous Waters.

Το Χόλυγουντ προσέχει για πρώτη φορά τον ηθοποιό στον ρόλο του κατάδικου και πρώην συζύγου της Μέλανι Γκρίφιθ στο ιδιοσυγκρασιακό Something Wild (1986) του Τζόναθαν Ντέμι. Ο επόμενος ρόλος του θα είναι εκείνος του Ξυπόλητου Τζο στην ονειροφαντασία του Field of Dreams (1989), μια ταινία που λατρεύουν στις ΗΠΑ. Κάπου εκεί θα έρθει κι ο χαρακτήρας για τον οποίο θα τον θυμόμαστε. Ο Σκορσέζε θα τον επιλέξει για πρωταγωνιστή του στο Goodfellas (1990). Ακόμα και το γέλιο του, που μοιάζει με εκείνο της ύαινας, είναι το γέλιο ενός άπληστου χαρακτήρα που πάντα ήθελε να γίνει μαφιόζος. Η ερμηνεία του και η φυσιογνωμία του είναι τέτοιες που φροντίζουν ώστε να μην τον συμπαθείς περισσότερο από όσο πρέπει, λειτουργώντας και ως ηθικό αντίβαρο απέναντι σε μια (κάπου κάπου) ωραιοποιημένη εκδοχή του γκανγκστερισμού.

Πρωταγωνιστικά του οχήματα όπως το Νο Εscape («Απόδραση από το Άμπσολομ» ο ελληνικός τίτλος) και Operation Dumbo Drop (1995) θα σταθούν εμπορικές αποτυχίες, αν και θα στοιχειώσουν τον προγραμματισμό των ελληνικών ιδιωτικών καναλιών. Υπήρξε κι ο ίδιος ιδιαίτερα δύσκολος στα γυρίσματα, κάτι που σίγουρα δεν βοήθησε την καριέρα του, η οποία γρήγορα πήρε τροχιά δευτεραγωνιστή. Στο Copland (1997) του Τζέιμς Μάνγκολντ έχει μια ένταση που αποδεικνύει τι θα μπορούσε να κάνει αν τα πράγματα είχαν αλλιώς, στο Βlow (2001) είναι συγκινητικός ως πατέρας του Τζόνι Ντεπ, θα τον δούμε και στον Hannibal (2001) του Ρίντλεϊ Σκοτ. Σπαρταριστή η ερμηνεία του στη διαβόητη σκηνή του μακάβριου δείπνου, που προκάλεσε λιποθυμίες και αποχωρήσεις από τις αίθουσες. 

Ακριβώς την ίδια χρονιά θα εξομολογηθεί κι ένα μεγάλο του λάθος. Το 1999 οι παραγωγοί του HBO του πρότειναν τον ρόλο του Τόνι Σοπράνο στους Sopranos, αλλά εκείνος τον αρνήθηκε, γιατ έπρεπε να αφιερώσει δυο χρόνια από τη ζωή του στη σειρά και εκείνος ήθελε να αφοσιωθεί στις ταινίες. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε οι κινηματογραφικοί σταρ δυσκολα έκαναν την μετάβαση στην μικρή οθόνη, η αγορά το θεωρούσε πισωγύρισμα. Το 2003 κλέβει την παράσταση από τον συμπρωταγωνιστή του Τζέισον Πάτρικ στο Narc του Τζο Κάρναχαν, ενώ θα συνεργαστεί και πάλι με τον Τζέιμς Μάνγκολντ στο Identity (2003), μια ατμοσφαιρική πλην πέρα για πέρα εξωφρενική ταινία. Από τότε και για αρκετά χρόνια έχει πολλά, πλην όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα πράγματα στο βιογραφικό του. 

Το comeback του θα έρθει το 2019 με το Marriage Story, όπου διαπρέπει ως δικηγόρος του Άνταμ Ντράιβερ. Με δεδομένο ότι η Λόρα Ντερν πήρε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την αντίστοιχη ερμηνεία της στην ταινία, την απουσία του από τις οσκαρικές υποψηφιότητες την λες ως και εγκληματική. Είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω του, συμμετείχε στο No Sudden Move (2021) του Στίβεν Σόντερμπεργκ, αλλά και στο prequel των Sopranos Μany Saints of Newark (2021), ίσως για να ξύσει την παλιά πληγή. Δυστυχώς, καμιά φορά η ζωή έχει άλλα σχέδια. 

Ελαφρύ το χώμα κι ευχαριστούμε για τις ταινίες.
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM
Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Πολιτισμός / Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Ο Saint Levant, Παλαιστίνιος pop star με ρίζες στη Γάζα, διχάζει γιατί τραγουδά για έρωτα, χορεύει με keffiyehs και μετατρέπει την παλαιστινιακή ταυτότητα σε pop γλώσσα την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται
THE LIFO TEAM