MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
MD Zappala. Φωτο: Celeste Lombardi
0

Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την ιδανική πόλη; Επιθυμητή και προσβάσιμη, ασφαλή και επιθυμητή, ένα τόπο κοινό για όλους, με συλλογικότητες και με την τέχνη ζωντανή και προσιτή, συνδεδεμένη με την κοινωνία, ένα μέρος της που αλληλεπιδρά, επηρεάζει, ενθαρρύνει και την αναβαθμίζει αισθητικά.

Ο τόπος των κοινών, παρουσιάζεται μέσα από τα MicroDances στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2021 σε τρία εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας. Πρόκειται για μια πεντάωρη περιήγηση μέσω του χορού στον άξονα της Συγγρού, από το Μουσείο της Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη έως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και έως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φαληρικό Δέλτα, από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που συναντιέται με το κοινό απρόσμενα κινητικά και ποιητικά.

Το An Ideal City, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, αποσκοπεί στην ανάδειξη της δημόσιας τέχνης του χορού σε τρία ευρωπαϊκά αστικά τοπία, με έντονο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα, την Αθήνα, το Ρέτζο Εμίλια και τις Βρυξέλλες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του An Ideal City συνυπογράφουν οι Τζίτζι Κριστοφορέττι, Κριστόφ Γκαλάν και Κωνσταντίνος Ρήγος και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών ευρωπαϊκών οργανισμών του χορού, των Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto (Ρέτζο Εμίλια), Les Halles de Schaerbeek (Βρυξέλλες) και του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Tα MicroDances είναι σύντομες παραστάσεις χορού, που διαρκούν από 6 έως 10 λεπτά, σχεδιασμένες για έναν έως τρεις χορευτές και για μικρό χώρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο και επιρροές, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορογραφικό τοπίο πλούσιο και ποικίλο.

«Αυτό είναι ένα πρότζεκτ που θα γίνει σε τρεις πόλεις και η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχουν σύντομα χορογραφικά δρώμενα σε σχέση με το περιβάλλον και τον χώρο σαν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό. Οπότε, θα δημιουργήσουμε κινούμενες εγκαταστάσεις στους  δρόμους, τις αγορές, τις πλατείες και πάνω σε αυτό το κόνσεπτ δουλέψαμε και εμείς και οι Ιταλοί δημιουργώντας άλλοτε πιο εικαστικά και άλλοτε πιο κινητικά έργα, τα οποία είναι για αυτό το σκοπό. Λόγω όμως των δυσκολιών του κορωνοϊού  -γιατί από πέρσι προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το κόνσεπτ-, η πρώτη του βερσιόν, η φετινή, παρουσιάζεται εσωτερικούς χώρους όπως το μουσείο της Ακρόπολης οπότε η συνομιλία είναι ανάμεσα στα σώματα και τα εκθέματα, στο ΕΜΣΤ, στο παρασκήνιο και τις αίθουσες της ΕΛΣ και το στο ΚΠΙΣΝ. Πάλι διατηρείται η επαφή με το περιβάλλον αλλά αυτό είναι ένα πιο οργανωμένο περιβάλλον από όσο ήταν η αρχική ιδέα του πρότζεκτ και το οποίο θα ολοκληρωθεί με αυτή την ιδέα στο μέλλον.

Δηλαδή του χρόνου που θα ξαναπαρουσιαστεί από τους επόμενους χορευτές που θα διδαχτούν τις χορογραφίες, ξανά από την αρχή, θα παρουσιαστούν σαν το τοποθετημένα στο περιβάλλον. Αυτή είναι η αρχική ιδέα που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα καινούργιο ενδιαφέρον για το χορό και με ποιο τρόπο τραβά την προσοχή μέσα στην πόλη» λέει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος.

Το πρότζεκ που θα παρουσιαστεί εκτός από την Αθήνα, στις Βρυξέλλες από τις 9-11 Δεκεμβρίου 2021 και στη Ρέτζο Εμίλια τον Ιούλιο 2022 από τους τρεις οργανισμούς επιδιώκει να πειραματιστούν οι καλλιτέχνες μέσω της εναλλακτικής παρουσίασης και απόλαυσης παραστάσεων χορού σε διαφορετικά φορτισμένους αστικούς χώρους, να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του σώματος να αφηγηθεί τους πολλαπλούς αστικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς και να δημιουργήσουν παραστάσεις που να μπορούν να μεταστοιχειωθούν σε επίπεδο τόπου, κλίμακας και πολιτιστικών συγκείμενων αλλά και μέσα από τις διαδικασίες «μετάφρασής» τους από διαφορετικούς συμμέτοχους, θεατές και συνομιλητές.

Τα MicroDances είναι σύντομες παραστάσεις χορού, που διαρκούν από 6 έως 10 λεπτά, σχεδιασμένες για έναν έως τρεις χορευτές και για μικρό χώρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο και επιρροές, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορογραφικό τοπίο πλούσιο και ποικίλο. Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι δημιουργίες οκτώ Ελλήνων και δεκατριών ξένων χορογράφων θα αναπτυχθούν σε οργανική σχέση με επιλεγμένους μουσειακούς/πολιτιστικούς χώρους των τριών πόλεων, ενώ στη δεύτερη θα αναδιατυπωθούν για τον δημόσιο χώρο όπως αυτός διαφοροποιείται ανά πόλη και συνδιαλέγεται με τα σώματα και την ιστορία.

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Afterimage. Φωτο: Celeste Lombardi

Όσον αφορά τη διαμόρφωση του προγράμματος, στις 9 και 10 Οκτωβρίου οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια πεντάωρη διαδρομή με 21 στάσεις ομαδοποιημένες εντός των τεσσάρων φορέων φιλοξενίας των έργων: στις αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πάρκινγκ, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, καθώς και στο φουαγέ, τα παρασκήνια της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και στις αίθουσες προβών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διαδρομή θα ξεκινά κάθε ημέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης στις 11.00, 12.00 και 13.00, θα συνεχίζεται στο ΕΜΣΤ και θα ολοκληρώνεται περίπου στις 16.00, 17.00 και 18.00 αντιστοίχως στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και της ΕΛΣ. Η μεταφορά των θεατών από τον ένα χώρο στον άλλο θα γίνει με minibus μισθωμένο από την ΕΛΣ.

Η σχέση μεταξύ του θεάματος και του θεατή επαναδιαμορφώνεται έτσι δυναμικά και ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε χώρου, τα στοιχεία της κάθε χορογραφίας αλλά και τη διαδοχή όλων των επιμέρους εντός της συνολικής περιηγητικής εμπειρίας, της αφήγησης η οποία τελικά διατρέχει την πόλη, τις ιστορίες και τα διαφορετικά σώματα που τη συγκροτούν.

Τα MicroDances πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος An Ideal City, το οποίο στοχεύει στην έρευνα και εξερεύνηση των δυνατοτήτων του χορού ως δημόσιας τέχνης ριζωμένης στον αστικό ιστό των πόλεων της Αθήνας, του Ρέτζο Εμίλια και των Βρυξελλών. To πρόγραμμα An Ideal Cityξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022, το οποίο πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Creative Europe και στοχεύει στη στήριξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την επιστημονική επιτροπή του προγράμματος συγκροτούν τρεις επιμελήτριες οι οποίες συμμετέχουν στον συνολικό εξελικτικό σχεδιασμό, τις διαμεσικές διαστάσεις του και τις πολλαπλές αστικές εφαρμογές και δομικές μεταβολές των δύο φάσεων υλοποίησής του: η Κοστάντσα Μέλι στο Ρέτζο Εμίλια για το Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto, η Πωλίν ντε Λα Μπουλαί στις Βρυξέλλες για τις Les Halles de Schaerbeek και η Νάντια Αργυροπούλου στην Αθήνα για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι χώροι και τα έργα:

A - Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ιππότης της ασφάλτου

Αίθριο Αίθουσας Παρθενώνα

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης, Ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Χορεύει: Μαργαρίτα Κώστογλου

Ενεργό κίνητρο

Αίθουσα Παρθενώνα

Χορογραφία: Έλενα Κέκκου, Μουσική, ζωντανή εκτέλεση: Αντώνης Βλάχος, Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Βλάχου, Χορεύει: Έλενα Κέκκου

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Eppur si muove. Φωτο: Celeste Lombardi

Eppur si muove 01

Αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης / Κόρη του Αντήνορος

Χορογραφία: Φραντσέσκα Λαττουάντα, Μουσική: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Συμφωνία αρ. 7, Μέρος ΙΙ: Αllegretto, Κοστούμια: Μπρυνό Φαταλό, Χορεύει: Κλέμεντ Χάνεν

Forget Me Not

Αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης / Αέτωμα του Εκατόμπεδου

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης, Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις, Βοηθός χορογράφου: Φώτης Διαμαντόπουλος, Χορεύουν: Ντανίλο Ζέκα / Βαγγέλης Μπίκος

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Forget me not. Φωτο: Valeria Isaeva

A Near Life Experience (απόσπασμα από μια δημιουργία του 2003)

Είσοδος μουσείου

Χορογραφία: Αντζελίν Πρελζοκάζ, Μουσική: Air (Ζαν-Μπενουά Ντυνκέλ, Νικολά Γκοντέν), Χορεύουν: Ιβάνα Μαστροβίτι, Ελιάς Τυρ-Ντορβώ

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Near Life Experience. Φωτο: Celeste Lombardi

Β - Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λ. Συγγρού, Φιξ

Pensieri di carta

Αμφιθέατρο

Χορογραφία, πρωτότυπη μουσική: Ελιάς Τυρ-Ντορβώ, Μουσική διασκευή: Αλεσσάντρο Γκριζέντι, Χορεύει: Μαρτίνα Φοριόζο

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Pensieri di carta. Φωτο: Celeste Lombardi

The Bell Jar

4ος όροφος

Χορογραφία, σκηνικό, κοστούμια: Φερνάντο Μέλο, Μουσική: Machinefabriek, Τόμας Καίνερ, Xoρεύει: Γκρέις Λαϊέλ

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
The bell jar. Φωτο: Celeste Lombardi

Inside

4ος όροφος

Χορογραφία, σκηνικό, κοστούμια: Νόρχε Σεντένιο Ράφφο, Μουσική: Ερίκ Σατί, Χορεύει: Εστέλ Μποβαί

bodies. ever. stitches

Ταράτσα

Χορογραφία: Σεσίλια Μπενγκολέα, Μουσική: Stitches, «Brick in Υo Face», Βοηθoί χορογράφου: Δήμητρα Λαούδη, Βαλέρια Λαντσάρα, Χορεύουν: Αιμιλία Γάσπαρη, Μαρίτα Νικολίτσα / Αρετή Νότη

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Inside. Φωτο: Celeste Lombardi

Γ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λ. Συγγρού 364

Θραύσματα

Πάρκινγκ

Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου, Μουσική: Αποστόλης Κουτσογιάννης, Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης, Βοηθός χορογράφου: Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα, Χορεύουν: Στέλιος Κατωπόδης, Θανάσης Σολωμός

HARPY

Φάρος / Γέφυρα

Χορογραφία: Μιχάλης Θεοφάνους, Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης, Βοηθός χορογράφου: Φώτης Διαμαντόπουλος, Χορεύει: Άριε Μπέιτς-Βινουέζα

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Harpy. Φωτο: Ε. Ζαχαροπούλου

Turn the Tide

Φάρος / Βεράντα

Χορογραφία: Ρομπέρτο Τεντέσκο, Μουσική: BowLand, Χορεύουν: Σερένα Βίντσιο, Ματτέο Φιοράνι

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Turn the Tide. Φωτο: Celeste Lombardi

Blue Tits

Φάρος / Βεράντα

Χορογραφία: Λενιώ Κακλέα, Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Λαούδη, Χορεύουν: Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Γιάννης Γκάντσιος

Πεταλούδα

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος, Μουσική: Αποστόλης Κουτσογιάννης, Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης, Χορεύει: Γιώργος Παπαδόπουλος

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Butterfly

Eppur si muove 02

Αγορά ΚΠΙΣΝ, είσοδος ΕΛΣ

Χορογραφία: Φραντσέσκα Λαττουάντα, Μουσική: Λoύντβιχ βαν Μπετόβεν, Συμφωνία αρ. 7, Μέρος ΙΙ: Αllegretto, Κοστούμια: Μπρυνό Φαταλό, Χορεύουν: Αριάννα Γκανάσσι, Αντόνιο Ταφούνι

Δ – ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΠΙΣΝ), Λ. Συγγρού 364

Platform02

Φουαγέ ΕΛΣ

Χορογραφία: Ίνα Λεσνακόφσκι, Μουσική: Loscil, Σκηνικό: Κάρλο Τσέρρι, Χορεύει: Σαούλ Ντανιέλε Αρντίλλο

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Platform02. Φωτο: Celeste Lombardi

Φαντασμαγορία

Φουαγέ ΕΛΣ

Χορογραφία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μουσική: Γκαμπριέλ Φωρέ, «Μετά από ένα όνειρο», Τραγούδι: Άρτεμις Μπόγρη, Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Λαούδη, Χορεύει: Αριάδνη Φιλιππάκη

Carne da eroe 2.0

Αίθουσα 1 Μπαλέτου ΕΛΣ

Εγκατάσταση: Ρομπέρτο Τζαππαλά, Μουσική: Καμίγ Σαιν-Σανς: «Ο θάνατος του κύκνου», Ήχοι από κινεζική αγορά, Χορεύει: Τζούλιο Πιγκίνι

The Wound / Archive of Western Images

Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος

Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνικά, κοστούμια: Πιέτρο Μαρούλλο, Σχεδιασμός ήχου: Ζαν-Νοέλ Μπουασσέ, Βοηθός σκηνογραφίας: Ντιάνα Τσούφο, Βοηθός δραματουργίας: Μαριάννα Τσιφαρέλλι, Χορεύει: Αριάννα Κομπ

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Shelter. Φωτο: Celeste Lombardi

Shelter

Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος

Σύλληψη: Σαούλ Ντανιέλε Αρντίλλο, Σιμόνε Τζόρτζι, Χορογραφία: Σαούλ Ντανιέλε Αρντίλλο, Μουσική: Πασκουάλε Καταλάνο, Δραματουργία: Σιμόνε Τζόρτζι, Εγκατάσταση: Adam_Signature, Χορεύει: Μινούς Βαν ντε Βεν

Afterimage

Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφία: Φιλίπ Κρατς, Μουσική: Pablo’s Eye, Σχεδιασμός Βίντεο: Ooopstudio, Χορεύει: Τόμας Βαν ντε Βεν

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Afterimage. Φωτο: Celeste Lombardi

Kepler

Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφία: Ντιέγκο Τορτέλλι, Μουσική: Noise music, Beach house, Σκηνικό: Ντιέγκο Τορτέλλι, Αλεσσάντρο Τορτέλλι, Σχεδιασμός βίντεο: Αλεσσάντρο Τορτέλλι, Κοστούμια: Ντιέγκο Τορτέλλι (σε συνεργασία με τη Νούβια Βαλέστρι), Χορεύουν: Λεονάρντο Φαρίνα, Σαλιέττι Αγκιλέρα, Τζαμάλ Ούλμαν

MicroDances: Ο χορός βγαίνει στην πόλη και μας υπενθυμίζει ότι είναι μέρος της ζωής μας Facebook Twitter
Kepler. Φωτο: Celeste Lombardi

Πληροφορίες

MicroDances / Athens

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος An Ideal City

Αθήνα • 9 και 10 Οκτωβρίου 2021

Μουσείο Ακρόπολης | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) | Εθνική Λυρική Σκηνή

Θα διατεθούν περιορισμένες θέσεις για το κοινό, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των παρουσιάσεων και των περιορισμών του COVID-19. Οι παρουσιάσεις είναι δωρεάν για το κοινό. Προκρατήσεις θέσεων θα γίνονται στην ticketservices.gr από την Τρίτη 5/10/2021. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την είσοδο στα δύο μουσεία απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Πληροφορίες εισιτηρίων για το Μουσείο της Ακρόπολης: https://theacropolismuseum.gr/organosi-episkepsis#eisitiria. Πληροφορίες εισιτηρίων για το ΕΜΣΤ: https://www.emst.gr/visit. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τα MicroDances θα πρέπει να επιδείξουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι μάσκες θα είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και των παρουσιάσεων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ