Μια χρυσή μάσκα ηλικίας 3.000 βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κίνα

Μια χρυσή μάσκα ηλικίας 3.000 βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κίνα Facebook Twitter
Η χρυσή μάσκα στον τόπο των ανασκαφών | China National Cultural Heritage Administration
0

Το κομμάτι μιας χρυσής μάσκας βρέθηκε στο Sanxingdui, έναν αρχαιολογικό χώρο στη νοτιοδυτική Κίνα. Μαζί με αυτή, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα σύνολο από αντικείμενα ηλικίας 3.000 ετών.

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, οι ερευνητές, που άρχισαν να σκάβουν στο σημείο το 2019, βρήκαν περισσότερα από 500 αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από χρυσό, χαλκό, νεφρίτη και ελεφαντόδοντο.

Οι αρχαιολόγοι μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για την κατασκευή των αντικειμένων που ανήκαν ίσως στον πολιτισμό Shu, που αναπτύχθηκε στην περιοχή και στη γειτονική πολιτεία Qin το 316 π.Χ. Από αυτή την περίοδο υπάρχουν ελάχιστα γραπτά μνημεία και η γνώση των ιστορικών για τον πολιτισμό αυτόν είναι περιορισμένη.

Η χρυσή μάσκα είναι πιθανό να είχε φορεθεί από ιερέα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Είναι από καθαρό χρυσάφι και θεωρείται μια από τις βαρύτερες χρυσές μάσκες από εκείνη την περίοδο που ανακαλύφθηκε στην Κίνα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, στα ευρήματα περιλαμβάνονται και δυο διαφορετικά κομμάτια μεταξιού, ένα που βρέθηκε σε στάχτες σε ένα λάκκο, ενώ το άλλο βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από ένα χάλκινο αντικείμενο.

Μια χρυσή μάσκα ηλικίας 3.000 βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κίνα Facebook Twitter
Χρυσό διακοσμητικό σε σχήμα πουλιού | China National Cultural Heritage Administration

Με το μετάξι να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία αυτής της χιλιετίας στην Κίνα, είναι πιθανό οι κάτοικοι του Sanxingdui να φορούσαν μεταξωτά ρούχα κατά τη διάρκεια των τελετών θυσίας. Η ίνα του μεταξιού χρησίμευε ως φορέας επικοινωνίας μεταξύ ουρανού, γης, ανθρώπου και θεού, ενώ με αυτό έφτιαχναν ρούχα και πανό στους τοίχους.

Οι πολιτισμοί σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, από τη Ρώμη έως την Περσία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, εκτιμούσαν το πολύτιμο κινεζικό μετάξι, στέλνοντας εμπόρους κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού για να αποκτήσουν το περιζήτητο ύφασμα. Το αρχαίο βασίλειο των Shu ήταν μια από τις σημαντικές πηγές του μεταξιού στην αρχαία Κίνα.

Στις άλλες βασικές ανακαλύψεις περιλαμβάνονται μπρούτζινα αντικείμενα με απεικονίσεις θηρίων και πουλιών, γλυπτά από ελεφαντόδοντο και χρυσά στολίδια. Μερικά από τα αντικείμενα φέρουν ξεχωριστές ομοιότητες με αντικείμενα που βρέθηκαν κατά μήκος του ποταμού Yangtze στη Νοτιοανατολική Ασία, υποδηλώνοντας ότι ο αινιγματικός πολιτισμός Shu είχε ανταλλαγές με πολλές περιοχές.

Μια χρυσή μάσκα ηλικίας 3.000 βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κίνα Facebook Twitter
Μπρούτζινο αντικείμενο που βρέθηκε στο μέρος των ανασκαφών | China National Cultural Heritage Administration

Οι ανασκαφές και το ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκίνησε το 1929, όταν ένας αγρότης βρήκε αντικείμενα από νεφρίτη και πέτρινα αντικείμενα. Έκτοτε οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 50.000 αρχαία αντικείμενα και λάκκους που περιείχαν περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίπλοκων, καλοδιατηρημένων χάλκινων μασκών. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι χρησιμοποίησαν αυτές τις τάφρους για τελετουργικές θυσίες, καθώς πολλά από τα αντικείμενα κάηκαν προτού αποτεφρωθούν.

Ο πολιτισμός της περιοχής Sanxingdui, έχει αποφέρει ευρήματα που χρονολογούνται από τον 12ο και τον 11ο αιώνα π.Χ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM
«Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Πολιτισμός / «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας που κέρδισε την ανώτατη διάκριση στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ