Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: WARWICKSHIRE COUNTY COUNCIL
0

Εντυπωσιακά ρωμαϊκά και αγγλοσαξωνικά ευρήματα ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές σε τάφους κοντά σε αεροδρόμιο του Baginton, στο Γουόρικσερ στην Αγγλία

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στους δύο από τους τάφους που εντοπίστηκαν είχαν ταφεί ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους και ένα κορίτσι ηλικίας έξι ως δώδεκα ετών. Τα ευρήματα θα εκτεθούν σε τοπικά μουσεία. Τα κομμάτια εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2017 κατά τις εργασίες για ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών, ωστόσο πολλά από αυτά χρονολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν πρόσφατα. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Nigel Page έκανε λόγο για σπουδαία ευρήματα. «Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη στα Δυτικά Μίντλαντς», είπε. «Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός όταν βρέθηκε η τοποθεσία».

Τέσσερις συνολικά διακοσμητικές καρφίτσες εντοπίστηκαν ανάμεσα στα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο του κοριτσιού τα οποία είχαν καλυφθεί από έναν καθρέφτη. Παράλληλα εντοπίστηκε ένα δαχτυλίδι, στο οποίο έχει σκαλιστεί ένα τζιτζίκι - έντομο που συνδέεται με την αθανασία - και μία πιάστρα για μαλλιά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα και οι αναπαραστάσεις σε κάποια από τα κοσμήματα πιθανόν αποτελούν ενδείξεις δεσμών με τη νότια Ευρώπη. 

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: WARWICKSHIRE COUNTY COUNCIL
Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: WARWICKSHIRE COUNTY COUNCIL

Κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν αρκετοί αγγλοσαξονικοί τάφοι αλλά και κομμάτια ενός φράγκικου σκάφους, πιθανότητα από την περιοχή της Βόρειας Γαλλίας ή του Βελγίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη του ότι, όπως και στα ρωμαϊκά χρόνια, υπήρχε κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή. Σε έναν τάφο βρέθηκαν τα κομμάτια μιας ασπίδας και μίας λεπίδα μαχαιριού στη δερμάτινη θήκη του, και μία θρυμματισμένη κούπα από χαλκό. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένδειξη πως ο τάφος άνηκε σε κάποιον αξιωματούχο υψηλού κοινωνικού κύρους. Σύμφωνα με τον Page ο οικισμός της περιοχής συνέχισε να αναπτύσσεται και μετά το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 


Με πληροφορίες από BBC

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.