Εντυπωσιακά ρωμαϊκά και αγγλοσαξωνικά ευρήματα ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές σε τάφους κοντά σε αεροδρόμιο του Baginton, στο Γουόρικσερ στην Αγγλία

 

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στους δύο από τους τάφους που εντοπίστηκαν είχαν ταφεί ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους και ένα κορίτσι ηλικίας έξι ως δώδεκα ετών. Τα ευρήματα θα εκτεθούν σε τοπικά μουσεία. Τα κομμάτια εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2017 κατά τις εργασίες για ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών, ωστόσο πολλά από αυτά χρονολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν πρόσφατα. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Nigel Page έκανε λόγο για σπουδαία ευρήματα. «Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη στα Δυτικά Μίντλαντς», είπε. «Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός όταν βρέθηκε η τοποθεσία».

 

Τέσσερις συνολικά διακοσμητικές καρφίτσες εντοπίστηκαν ανάμεσα στα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο του κοριτσιού τα οποία είχαν καλυφθεί από έναν καθρέφτη. Παράλληλα εντοπίστηκε ένα δαχτυλίδι, στο οποίο έχει σκαλιστεί ένα τζιτζίκι - έντομο που συνδέεται με την αθανασία - και μία πιάστρα για μαλλιά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα και οι αναπαραστάσεις σε κάποια από τα κοσμήματα πιθανόν αποτελούν ενδείξεις δεσμών με τη νότια Ευρώπη. 

 

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας
Φωτογραφία: WARWICKSHIRE COUNTY COUNCIL

 

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά σε αεροδρόμιο της Αγγλίας
Φωτογραφία: WARWICKSHIRE COUNTY COUNCIL

 

Κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν αρκετοί αγγλοσαξονικοί τάφοι αλλά και κομμάτια ενός φράγκικου σκάφους, πιθανότητα από την περιοχή της Βόρειας Γαλλίας ή του Βελγίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη του ότι, όπως και στα ρωμαϊκά χρόνια, υπήρχε κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή. Σε έναν τάφο βρέθηκαν τα κομμάτια μιας ασπίδας και μίας λεπίδα μαχαιριού στη δερμάτινη θήκη του, και μία θρυμματισμένη κούπα από χαλκό. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένδειξη πως ο τάφος άνηκε σε κάποιον αξιωματούχο υψηλού κοινωνικού κύρους. Σύμφωνα με τον Page ο οικισμός της περιοχής συνέχισε να αναπτύσσεται και μετά το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 


Με πληροφορίες από BBC