Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney

Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney Facebook Twitter
Julie Mehretu | Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery © Julie Mehretu
0

Με μια έκθεση στο μουσείο Αμερικανικής Τέχνης η εικαστικός με καταγωγή από την Αιθιοπία Julie Mehretu εξερευνά τις ιστορίες της μετανάστευσης και των κοινωνικών αναταραχών στην Νέα Υόρκη σε μια έκθεση που ανοίγει στις 25 Μαρτίου.

Η καλλιτέχνης, η οποία γεννήθηκε στην Αιθιοπία και μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, με τα αφηρημένα έργα της τοποθετημένα απέναντι από το συμβολικό σημείο άφιξης των μεταναστών στην Αμερική, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ενσωματώνει τις στρώσεις του έργου της αυτό το κομμάτι της ιστορίας όπως και το πιο σύγχρονο, αυτό των διαδηλώσεων και των ταραχών του Black Lives Matter και εμπνέεται από τη Μέδουσα του Ζερικό και άλλα ιστορικά έργα τέχνης που αφορούν την επιβίωση.

Τα έργα της χαρτογραφούν και ενσωματώνουν εικόνες και συγκεκριμένες αναφορές βάζοντας το λεξιλόγιο των διαδηλώσεων, τα αστικά τοπία και τις διαμαρτυρίες στο ίδιο κάδρο.

Η Julie Mehretu ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μελετά τους πολιτισμούς είτε πρόκειται για τον Ναό του Καρνάκ είτε για πολυσύχναστες πόλεις, πότε διαβάζοντας λογοτεχνία και Μόμπι Ντικ.

Ο πολιτικός ίλιγγος και η αντιπαράθεση με την ανθρώπινη τραγωδία της θνησιμότητας λόγω covid αποτέλεσαν για αυτήν μια αισθητηριακή εμπειρία ενώ ενεργοποίησε τη διαίσθηση με τρόπο που την φέρνει σε επαφή με όλες τις πλευρές της. Όσο για την περίοδο της πανδημίας την πέρασε κάνοντας on line επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, διαβάζοντας και βλέποντας ταινίες κάτι που ήταν πολύ σημαντικό, αφού δεν ήταν σε θέση να κινηθεί σωματικά.

Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney Facebook Twitter
Julie Mehretu | Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery © Julie Mehretu

Πολυβραβευμένη η Mehretu με εκθέσεις στα μεγάλα μουσεία και τις γκαλερί της Αμερικής εξερευνά το παλίμψηστο της ιστορίας από παλαιότερες εποχές έως τη σύγχρονη φαινομενολογία της κοινωνιολογίας και μας εμπλέκει σε μια δυναμική οπτική άρθρωση της σύγχρονης εμπειρίας, μια απεικόνιση της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Το έργο της ενημερώνεται από πλήθος πηγών, όπως από την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Πιο πρόσφατα οι πίνακές της ενσωμάτωσαν φωτογραφικές εικόνες από ειδησεογραφικά μέσα που απεικονίζουν συγκρούσεις, αδικίες και κοινωνικές αναταραχές. Αυτές οι εικόνες λειτουργούν ως πνευματικά σημεία αναστοχασμού και ως χειρονομία που επιβάλλει το ρόλο της τέχνης να προκαλεί σκέψη και προβληματισμό και να εκφράζει τη σύγχρονη κατάσταση του ατόμου και της κοινωνίας.

Η εικαστικός έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το MacArthur Fellowship το 2005 και το βραβείο Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το 2015. Το έργο της έχει εκτεθεί εκτενώς σε μουσεία και πολυετή εκθέσεις, όπως το Carnegie International (2004-05), το Sydney Biennial (2006 Μουσείο Solomon R. Guggenheim, Νέα Υόρκη (2010), DOCUMENTA (13) (2012), Sharjah Biennial (2015), Museu de Arte Contemporânea de Serralves, Porto, Portugal (2017), Kettle's Yard, University of Cambridge, UK (2019) και την 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης, La Biennale di Venezia, (2019).

Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney Facebook Twitter
Έκθεση των έργων της Julie Mehretu | Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery © Julie Mehretu
Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney Facebook Twitter
Τα αφηρημένα έργα της με έμπνευση από τις κοινωνικές και αστικές μετατοπίσεις. | Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery © Julie Mehretu
Μια εικαστικός από τη Αιθιοπία ετοιμάζει μεγάλες τοιχογραφίες για τις κοινωνικές αναταραχές στο Whitney Facebook Twitter
Έργο της Julie Mehretu | Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery © Julie Mehretu
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM