Μαργαρίτα στο Άλσος, τρεις τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά για λίγες εμφανίσεις στο Άλσος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, έχοντας επιλέξει ως μόνιμη κατοικία της την Κύπρο εμφανίζεται πλέον σπάνια στην Ελλάδα.

Τρεις παρασκευές του Μαρτίου, στις 8, 22 & 29 θα παρουσιάσει στο θέατρο Άλσος ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αφήστε τα τραγούδια να μιλάνε», τη νέα της πρόταση, έχοντας η ίδια την επιμέλεια του προγράμματος.

Με σπουδαία διαδρομή, κορυφαίες συνεργασίες και πολύ χαρακτηριστικό στίγμα στο ελληνικό τραγούδι, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ανακαλεί φέτος στο Άλσος δικές της αξεπέραστες ερμηνείες από τις συναντήσεις της με κορυφαίους συνθέτες και ποιητές, όπως το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι, το Νίκο Γκάτσο, το Μανώλη Αναγνωστάκη κ.α., αλλά επίσης δοκιμάζει για πρώτη φορά τραγούδια που την συγκινούν, την γοητεύουν και της ανοίγουν νέους δρόμους.

Σε κάθε παράσταση της Μαργαρίτας Ζορμπαλά κυριαρχούν η συγκίνηση, το πάθος, η ποιότητα των επιλογών και πάνω απ' όλα, το αίσθημα. Η ίδια δίνει έμφαση στο λόγο που ντύνει η μουσική, στο κοινωνικό τραγούδι και στους στίχους κορυφαίων ποιητών και στιχουργών με νοήματα διαχρονικά και, στον λυρισμό, τη ζεστασιά των τραγουδιών, τη συντροφικότητα και τη συμμετοχή του κοινού. Συνοδοιπόρος της ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, την ενορχήστρωση τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου και, επιλεκτικά, στο τραγούδι.

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Tony Lakatos,  Gilad Atzmon και  Johannes Μüller στο Half Note. Φωτ.: Detler Monter


Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας jazz με έναν έξοχο vocalist κι ένα φανταστικό rhythm section, συγκροτούν αυτό το supergroup που θα παρουσιαστεί στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου.  

Τα τενόρα του Tony Lakatos, του Gilad Atzmon και του Johannes Μüller, με τα υπέροχα φωνητικά του Randolph Matthews, συναντούν τον εμβληματικό πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον εξαιρετικό μπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τον σπουδαίο ντράμερ Enzo Zirilli; H έξοχη αυτή μπάντα, παρουσιάζει ένα κολάζ μουσικών διαδρομών κι αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στο bebop και το post-bop, ανάμεσα στον Dexter Gordon και τον John Coltrane και πηγαίνει πολύ πέρα απ’ αυτά.

Το σχήμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ξεχωριστού προγράμματος  summer school & masterclasses,  που είναι και διεθνές Φεστιβάλ -  του Jazzwerkstatt Saarwellingen της ΝΔ Γερμανίας.

Ο Tony Lakatos,  αν και γεννημένος και σπουδασμένος στην Ουγγαρία, από πολύ νέος βρέθηκε στην Γερμανία κι εξελίχθηκε σε μία πραγματική μορφή της Ευρωπαϊκής jazz, ο γεννημένος στο Ισραήλ Gilad Atzmon  έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για το υπέροχο παίξιμο, αλλά και το γράψιμό του, ενώ ο αρκετά νεότερος Γερμανός σαξοφωνίστας Johannes Müller, έχει εμφανιστεί ήδη σε 30 χώρες και στα σπουδαιότερα Φεστιβάλ και club του κόσμου. Ο Randolph Matthews  κινείται με άνεση ανάμεσα στην jazz, τη neo-soul, τη world, την ambient, τη dub ή την soul-jazz αλλά σ’ ένα μοναδικό δικό του παράλληλο σύμπαν, μακριά από τις παραδοσιακές γραμμές και το mainstream.

Όλοι αυτοί οι κορυφαίοι συντελεστές με το εκπληκτικό rhythm section που συγκροτούν ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης και ο Enzo Zirilli, μας προετοιμάζουν για 4 μαγικά βράδια στο Half Note από Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου.  

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τον Μάρτιο στο Κύτταρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιώδεις κριτικές και αλλεπάλληλα sold out συνεχίζεται η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο Κύτταρο. Έρχεται να προσθέσει τρείς ημερομηνίες, τέσσερα Σάββατα, στις 23/3, 30/3, 6/4, 13/4.

Ο Φοίβος αποφάσισε για φέτος κάτι τελείως διαφορετικό. Στις καθιερωμένες πια χειμερινές του παραστάσεις στο «Κύτταρο», ξεφυλλίζει για πρώτη φορά τα προσωπικά άλμπουμ που κυκλοφόρησε, με απόλυτη χρονολογική σειρά από την «Παρέλαση» του 1989 μέχρι το «ΑΝΙΜΕ» του 2022. Οι δουλειές του ανθολογούνται, ξανα-ενορχηστρώνονται και αποτιμώνται από τον ίδιο, σε μια μουσικοποιητική αφήγηση που έφτιαξε με τους συνεργάτες του.

Αποτέλεσμα; Αναμνήσεις, ασήμαντες  ιστορίες, γελοία παραλειπόμενα, αυτοσχεδιασμοί – και μια εικόνα της Ελλάδας που του έτυχε.

Λεύκωμα; Biopic; Εναλλακτικό remake του «Τρελοπενηντάρη»; «Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι»; Τίποτα απ’αυτά,  προς Θεού. Ένας απλός αγώνας κατς με το χρόνο, με τους φίλους και τους έρωτες, με τις εξουσίες και τις ανασφάλειες, με τους δασκάλους και τη φαμίλια, με το στρατό και την τηλεόραση, με τα hits και τις αποτυχίες. Σε όλα τα προηγούμενα συνδράμουν οι Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto, Χρήστος Λαϊνάς.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM