Μαργαρίτα στο Άλσος, τρεις τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά για λίγες εμφανίσεις στο Άλσος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, έχοντας επιλέξει ως μόνιμη κατοικία της την Κύπρο εμφανίζεται πλέον σπάνια στην Ελλάδα.

Τρεις παρασκευές του Μαρτίου, στις 8, 22 & 29 θα παρουσιάσει στο θέατρο Άλσος ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αφήστε τα τραγούδια να μιλάνε», τη νέα της πρόταση, έχοντας η ίδια την επιμέλεια του προγράμματος.

Με σπουδαία διαδρομή, κορυφαίες συνεργασίες και πολύ χαρακτηριστικό στίγμα στο ελληνικό τραγούδι, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ανακαλεί φέτος στο Άλσος δικές της αξεπέραστες ερμηνείες από τις συναντήσεις της με κορυφαίους συνθέτες και ποιητές, όπως το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι, το Νίκο Γκάτσο, το Μανώλη Αναγνωστάκη κ.α., αλλά επίσης δοκιμάζει για πρώτη φορά τραγούδια που την συγκινούν, την γοητεύουν και της ανοίγουν νέους δρόμους.

Σε κάθε παράσταση της Μαργαρίτας Ζορμπαλά κυριαρχούν η συγκίνηση, το πάθος, η ποιότητα των επιλογών και πάνω απ' όλα, το αίσθημα. Η ίδια δίνει έμφαση στο λόγο που ντύνει η μουσική, στο κοινωνικό τραγούδι και στους στίχους κορυφαίων ποιητών και στιχουργών με νοήματα διαχρονικά και, στον λυρισμό, τη ζεστασιά των τραγουδιών, τη συντροφικότητα και τη συμμετοχή του κοινού. Συνοδοιπόρος της ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, την ενορχήστρωση τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου και, επιλεκτικά, στο τραγούδι.

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Tony Lakatos,  Gilad Atzmon και  Johannes Μüller στο Half Note. Φωτ.: Detler Monter


Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας jazz με έναν έξοχο vocalist κι ένα φανταστικό rhythm section, συγκροτούν αυτό το supergroup που θα παρουσιαστεί στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου.  

Τα τενόρα του Tony Lakatos, του Gilad Atzmon και του Johannes Μüller, με τα υπέροχα φωνητικά του Randolph Matthews, συναντούν τον εμβληματικό πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον εξαιρετικό μπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τον σπουδαίο ντράμερ Enzo Zirilli; H έξοχη αυτή μπάντα, παρουσιάζει ένα κολάζ μουσικών διαδρομών κι αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στο bebop και το post-bop, ανάμεσα στον Dexter Gordon και τον John Coltrane και πηγαίνει πολύ πέρα απ’ αυτά.

Το σχήμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ξεχωριστού προγράμματος  summer school & masterclasses,  που είναι και διεθνές Φεστιβάλ -  του Jazzwerkstatt Saarwellingen της ΝΔ Γερμανίας.

Ο Tony Lakatos,  αν και γεννημένος και σπουδασμένος στην Ουγγαρία, από πολύ νέος βρέθηκε στην Γερμανία κι εξελίχθηκε σε μία πραγματική μορφή της Ευρωπαϊκής jazz, ο γεννημένος στο Ισραήλ Gilad Atzmon  έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για το υπέροχο παίξιμο, αλλά και το γράψιμό του, ενώ ο αρκετά νεότερος Γερμανός σαξοφωνίστας Johannes Müller, έχει εμφανιστεί ήδη σε 30 χώρες και στα σπουδαιότερα Φεστιβάλ και club του κόσμου. Ο Randolph Matthews  κινείται με άνεση ανάμεσα στην jazz, τη neo-soul, τη world, την ambient, τη dub ή την soul-jazz αλλά σ’ ένα μοναδικό δικό του παράλληλο σύμπαν, μακριά από τις παραδοσιακές γραμμές και το mainstream.

Όλοι αυτοί οι κορυφαίοι συντελεστές με το εκπληκτικό rhythm section που συγκροτούν ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης και ο Enzo Zirilli, μας προετοιμάζουν για 4 μαγικά βράδια στο Half Note από Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου.  

Μαργαρίτα στο Άλσος, 3 τενόροι στο Ηalf Note και ο Φοίβος στο Κύτταρο για λίγο ακόμα Facebook Twitter
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τον Μάρτιο στο Κύτταρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιώδεις κριτικές και αλλεπάλληλα sold out συνεχίζεται η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο Κύτταρο. Έρχεται να προσθέσει τρείς ημερομηνίες, τέσσερα Σάββατα, στις 23/3, 30/3, 6/4, 13/4.

Ο Φοίβος αποφάσισε για φέτος κάτι τελείως διαφορετικό. Στις καθιερωμένες πια χειμερινές του παραστάσεις στο «Κύτταρο», ξεφυλλίζει για πρώτη φορά τα προσωπικά άλμπουμ που κυκλοφόρησε, με απόλυτη χρονολογική σειρά από την «Παρέλαση» του 1989 μέχρι το «ΑΝΙΜΕ» του 2022. Οι δουλειές του ανθολογούνται, ξανα-ενορχηστρώνονται και αποτιμώνται από τον ίδιο, σε μια μουσικοποιητική αφήγηση που έφτιαξε με τους συνεργάτες του.

Αποτέλεσμα; Αναμνήσεις, ασήμαντες  ιστορίες, γελοία παραλειπόμενα, αυτοσχεδιασμοί – και μια εικόνα της Ελλάδας που του έτυχε.

Λεύκωμα; Biopic; Εναλλακτικό remake του «Τρελοπενηντάρη»; «Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι»; Τίποτα απ’αυτά,  προς Θεού. Ένας απλός αγώνας κατς με το χρόνο, με τους φίλους και τους έρωτες, με τις εξουσίες και τις ανασφάλειες, με τους δασκάλους και τη φαμίλια, με το στρατό και την τηλεόραση, με τα hits και τις αποτυχίες. Σε όλα τα προηγούμενα συνδράμουν οι Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto, Χρήστος Λαϊνάς.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM