Το κρυφό πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Το «κρυφό» πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του Facebook Twitter
Το έργο με τους δυο παλαιστές. Φωτο: Μουσείο Kröller-Müller
0

Στις 22 Ιανουαρίου του 1886, ο Bαν Γκογκ έγραψε στον αδερφό του Τεό: «Αυτή την εβδομάδα ζωγράφισα κάτι μεγάλο με δύο γυμνά σώματα- δύο παλαιστές». 

Ο πίνακας αυτός δεν βρέθηκε ποτέ. Και δεν ήταν λίγοι οι ερευνητές που προσπαθούσαν για χρόνια να βρουν τον πίνακα που τελικά αποκαλύφθηκε στο μουσείο Kröller-Müller στο Otterlo, που κατέχει μαζί με το μουσείο Βαν Γκογκ τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ολλανδού καλλιτέχνη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους και πέρασαν από ακτίνες Χ έναν πίνακα με λουλούδια, το «Still Life with meadow flowers and roses», ζωγραφισμένο το 1886-87, λάδι σε καμβά διαστάσεων 100 x 80 εκατοστών, και αποκάλυψαν το έργο με τους δυο παλαιστές.

Οι δύο Βρετανοί επιστήμονες, ο νευροεπιστήμονας Anthony Bourached και ο φυσικός George Cann, χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τρισδιάστατη εκτύπωση και αναδημιούργησαν την παλαιότερη σύνθεση σε πλήρες χρώμα με υφή 3D πινελιών σε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα. Χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να προσομοιώσουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πρωτότυπος πίνακας, αναλύοντας τις πινελιές του Βαν Γκογκ που υπάρχουν σε εκατοντάδες πίνακες, επιχειρώντας να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρωτότυπο έργο με τη σύγχρονη τεχνολογία.  

Συχνά στην ιστορία της τέχνης έχουμε παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν επαναχρησιμοποιήσει καμβάδες, είτε επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν καινούργιους είτε επειδή δεν ήταν ικανοποιημένοι με μια σύνθεση.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε πάνω από τους παλαιστές του. Έφτασε στην Αμβέρσα το 1885 και γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών τον επόμενο χρόνο. Μέρος των μαθημάτων περιελάμβανε τη ζωγραφική παλαιστών. Ο Βαν Γκογκ είπε στον αδελφό του: «Μου αρέσει να το κάνω αυτό».

Το "κρυφό" πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του Facebook Twitter
Ο πρωτότυπος πίνακας είναι κρυμμένος κάτω από το έργο του Βαν Γκογκ «Νεκρή φύση με λουλούδια του λιβαδιού και τριαντάφυλλα», το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Kröller-Müller στο Otterlo. Φωτο: Μουσείο Kröller-Müller

Οι αναδημιουργημένοι παλαιστές θα εκτεθούν αυτή την εβδομάδα στην έκθεση Focus Art Fair, στο Carrousel du Louvre, στο Παρίσι και θα πουληθούν ως ένα όσο το δυνατόν πιστότερο «αντίγραφο» που μιμείται μετά από μελέτες το ανάγλυφο και την υφή του έργου.

Οι ίδιοι επιστήμονες έχουν αναδημιουργήσει έναν πίνακα του Πικάσο με μια σκυμμένη γυμνή γυναίκα, σχεδόν 120 χρόνια αφότου ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μια εντελώς διαφορετική σύνθεση σε αυτόν – το γεύμα του τυφλού, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Δηλώνουν ότι με τη μέθοδό τους προσδοκούν να βρουν χιλιάδες έργα τέχνης που είναι κρυμμένα κάτω από άλλα, μια ανάσταση της χαμένης τέχνης του κόσμου.

Όμως αυτή η «ανακάλυψη είχε και επικριτές και η καθηγήτρια Emily L Spratt, ιστορικός τέχνης και επιστήμονα δεδομένων στο Ινστιτούτο Τέχνης Sotheby's της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι αυτό το τολμηρό σχέδιο από το οποίο προκύπτουν NeoMasters, δεν αφορά καλλιτέχνες αλλά επιστήμονες που με τον αλγόριθμο ισχυρίζονται ότι ανασταίνουν τον Βαν Γκογκ.

Το πιο χρήσιμο είναι η γνώση που μπορεί να αποκομίσει κάποιος μέσα από  τις νέες μεθόδους συντήρησης. Τόνισε ότι ο ίδιος ο Βαν Γκογκ ήταν εκείνος που «έκρυψε το έργο του, που προφανώς δεν ήθελε να το δείξει και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν σήμερα».

Το "κρυφό" πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του Facebook Twitter
Οι ακτίνες Χ φανέρωσαν δύο ημίγυμνους άνδρες παλαιστές. Φωτο: Μουσείο Kröller-Müller
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM
Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Πολιτισμός / Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Στο Εθνικό Θέατρο, όπου υπήρξε μέλος για πάνω από 20 χρόνια, πρωταγωνίστησε σε 34 έργα, από την Ηλέκτρα και τον Πειρασμό του Ξενόπουλου, έως τον Οθέλλο και τη Λυσιστράτη
LIFO NEWSROOM