Το κορίτσι με τα βιβλία και τις πεταλούδες, μια υπέροχη τοιχογραφία σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη

Το κορίτσι με τα βιβλία και τις πεταλούδες, μια υπέροχη τοιχογραφία σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη Facebook Twitter
Φωτο: Same84
0

Από το 2005 η UrbanAct αλλάζει με χρώμα και μηνύματα τους τοίχους της πόλης. Αυτή τη φορά δε μπορεί να αφήσει την κατάθλιψη από τον κορωνοϊό να «γκριζάρει» την καθημερινότητα και ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμά της για να αλλάξει χρώμα στο δημόσιο χώρο ανέλαβε να μεταμορφώσει ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη.

Τα παιδιά και οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης μέσω του προγράμματος "Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια" θα κοιτάζουν το αισιόδοξο έργο του street artist: Same84.

Ένα κορίτσι στέκεται επάνω σε λουλούδια που έχουν ανθίσει και κοιτάζει άφοβα μπροστά της, ενώ πεταλούδες πετούν γύρω της.

Η Urbanact (μέλη και συνεργάτες) έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Οι στόχοι τους είναι με δράσεις, που πραγματοποιούνται κυρίως στο δημόσιο χώρο και προωθούν την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti, της streetart, της ποδηλατικής κουλτούρας κ.ά.

Το κορίτσι με τα βιβλία και τις πεταλούδες, μια υπέροχη τοιχογραφία σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη Facebook Twitter
Φωτο: Same84

Η επιθυμία τους είναι η παρέμβαση, εικαστικά, στο αστικό τοπίο με τη δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες.

Οι τοιχογραφίες εκφράζουν τις ιδέες, την ενέργεια των καλλιτεχνών για δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας τοπόσημα. Δίνουν επίσης μια αφορμή να “σπρώξουν” τους πολίτες έξω από τα “κλουβιά”, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχθούν, να μιλήσουν, να “κοιτάξουν”, βάζοντας χρώμα και φαντασία στη καθημερινότητά τους. 

Πριν την πανδημία τα μέλη της ομάδας είχαν  υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε τρία  σχολειά στο Μάτι, σε τρία σχολειά στη πόλη του Βόλου, στη Θεσαλονίκη σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς)  και ακολουθούν για το υπολοιπο του 2019 σχολεία στη Μεσσήνη, Ελευσίνα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες σχοελία σε αναμονή της μεταμόρφωσης των γκρίζων τοίχων τους σε μήνυμα χαράς. 

Το κορίτσι με τα βιβλία και τις πεταλούδες, μια υπέροχη τοιχογραφία σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη Facebook Twitter
Φωτο: Same84
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Banksy Βηθλεέμ Ξενοδοχείο

Πολιτισμός / Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα
THE LIFO TEAM
Merriam-Webster: Το αμερικάνικο λεξικό βρήκε τη λέξη της χρονιάς και σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη

Πολιτισμός / Merriam-Webster: Το αμερικάνικο λεξικό βρήκε τη λέξη της χρονιάς και σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη

Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα με τη σημασία της μαλακής λάσπης, όμως με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε ώστε να περιγράφει γενικότερα κάτι χαμηλής αξίας
THE LIFO TEAM