Κλείνει μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας το θέατρο Scrow

Κλείνει μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας το θέατρο Scrow Facebook Twitter
0

Κλείνει μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας το θέατρο Scrow, στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι που λειτούργησε με μια ομάδα καλλιτεχνών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

«Τι θα κάναμε χωρίς το θέατρο; Το θέατρο αντέχει; Που είναι το θέατρο; Γιατί χρειαζόμαστε το θέατρο; Ποιες είναι οι βασικές μας ανάγκες; Έχουμε ανάγκη την τέχνη; Ίσως ο κόσμος να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από την τέχνη. Ίσως η τέχνη να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από τον κόσμο.

Κι ο κόσμος; Τι απέγινε ο κόσμος; Πού πήγε ο κόσμος; Χωρίς το θέατρο η ζωή έγινε στείρα. Χωρίς την τέχνη η ζωή έγινε πιεστική. Ο κόσμος θέλει να εκτονωθεί. Ο κόσμος θέλει να ανασάνει. Ο κόσμος φοβάται. Ο κόσμος μαζεύτηκε. Το θέατρο πρέπει να αλλάξει. Το θέατρο πρέπει να ανοίξει. Το θέατρο πρέπει να παραμείνει κλειστό. Οι καλλιτέχνες πρέπει να συλλογιστούν τι έκαναν για τον κόσμο μέχρι σήμερα. Η τέχνη δεν βοηθάει κανέναν.

Κανείς δεν έχει ανάγκη την τέχνη. Ο πολιτισμός χρειάζεται θυσίες. Ο πολιτισμός μπορεί να περιμένει. Το θέατρο μπορεί να κάνει υπομονή. Όλα αυτά βλάπτουν το θέατρο. Καλύτερα να μην μιλάμε για όσα βλάπτουν το θέατρο. Καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Το θέατρο έχει τόσα να πει. Το θέατρο δεν φοβάται τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να βλάψει το θέατρο».

Έτσι έγραφαν πριν από περίπου έναν χρόνο οι συντελεστές του θεάτρου.

Κλείνει μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας το θέατρο Scrow Facebook Twitter
Η ομάδα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από τους Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη, Σεραφείμ Ράδη, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Νίκο Μαραμαθά.

Στις δέκα σεζόν της λειτουργίας του, το θέατρο της οδού Αρχελάου ανέβασε περισσότερες από 50 παραστάσεις και συναυλίες, παράλληλα με σεμινάρια.

Η τελευταία παράσταση που ανέβηκε ήταν οι «Λουόμενες» της Κατερίνας Μαυρογεώργη, εκ των ιδρυτών του θεάτρου, που αφηγείτο τις ιστορίες τριών αγνώστων γυναικών σε ένα ασκληπιείο μιας επαρχιακής πόλης.

Το Scrow ξεκίνησε το 2013 με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μόνον ωραία», με αφετηρία τραγούδια αλλά και κείμενα από το ημερολόγιο της Καίτης Σφακιανάκη, από την Κατερίνα Μαυρογεώργη, τη Γεωργία Γεωργόνη και τον Φώτη Καραμπά.

Από τα έργα που ανέβηκαν ξεχώρισαν τα «Μια ξεχωριστή μέρα», «Πολύ μακριά», «Μπιλ και Λου», «Γκιακ», «Ορλάντο», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Επιθεωρητής», «Η αρχή του Αρχιμήδη» κ.ά.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM