ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου: Η Μενδώνη θεωρεί πως ο πολιτισμός σταματάει στους αρχαίους Έλληνες

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου: Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση-Η κα Μενδώνη θεωρεί πως ο Πολιτισμός σταματάει στους Αρχαίους Έλληνες Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μετά τις ομαδικές παραιτήσεις καθηγητών τόσο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου όσο και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ  η αντιπαράθεση του καλλιτεχνικού κόσμου με την κυβέρνηση για το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα 85 κορυφώνεται. 

Χθες στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη κατηγόρησε τους καλλιτέχνες για σύγχυση και υποστήριξε ότι «η απόφαση των καθηγητών επί της ουσίας δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο» και πως «δεν κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να καταλάβουν» τι αναφέρει το προεδρικό διάταγμα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «σκοπιμότητες και περιττή ένταση».

Το διδακτικό προσωπικό της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας είχε προαναγγείλει προ ημερών πως θα παραιτηθεί σύσσωμο εάν  δεν δοθεί λύση στο θέμα.

Δύο εκ των παραιτηθέντων καθηγητών, η Γεωργία Μαυραγάνη (Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου) και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ιστορία & Πρακτική Κινηματογράφου) μίλησαν στο Kontra24. 

Η κα Μαυραγάνη υποστήριξε πως σε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό δεν προτάθηκε κάποια ουσιαστική λύση εξ' ου και η επιλογή της παραίτησης με την οποία στηρίζουν, όπως είπε, τον προβληματισμό και την αντίδραση των σπουδαστών.  

Ο δε κ. Σεβαστίκογλου απάντησε στην κατηγορία περί σύγχυσης πως στην πραγματικότητα σε σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, πως δεν είναι αρμόδιος και ο κ. Γιατρομάνωλάκης στην πρώτη αντίδραση άρχισε να αλλάζει πράγματα. «Αυτά όμως δεν γίνονται στο πόδι. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Τα συγχαρητήρια για τις παραιτήσεις πρέπει να είναι πρώτα για τους σπουδαστές. Μας ταρακούνησαν και αναγκαστήκαμε να ξυπνήσουμε και να τους ακολουθήσουμε» τόνισε. 

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου για τα περί «εκ τους ασφαλούς» παραιτήσεις 

Σχετικά με όσα δημοσιεύτηκαν και τους κατηγορούσαν ότι παραιτήθηκαν «εκ τους ασφαλούς», γιατί οι συμβάσεις τους έληγαν, η κα Μαυραγάνη απάντησε πως «τα αντανακλαστικά τη λασπολογίας είναι εξαιρετικά» και εξήγησε πως οι συμβάσεις κάποιων καθηγητών χωρίζονται σε δύο εξάμηνα και μετά το πέρας το πρώτου ανανεώνονται αυτονόητα. Διευκρίνισε δε πως παραιτούνται και «από το να ξαναδουλέψουν στο Εθνικό κι ας είναι η βασική εργασία για κάποιους συναδέλφους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σεβαστίκογλου είπε πως κάποιες από τις συμβάσεις «τρέχουν ακόμη για κανένα μήνα και μετά μόλις συμπληρωνόταν το 6μηνο θα συνεχίζαμε κανονικά και το επόμενο» διευκρινίζοντας πως εκεί έγκειται και η παραίτηση. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε πως με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα οι καλλιτέχνες, που μπορεί έχουν εργασία στο Δημόσιο, δεν θα παίρνουν το επίδομα πτυχίου, ενώ ο κ .Σεβαστίκογλου είπε πως «έχουν αφήσει τον Πολιτισμό στις αρχαίες κολώνες, κι αυτές η κα Μενδώνη θεωρεί πως είναι ο Πολιτισμός. Η κα Μενδώνη θεωρεί πως ο Πολιτισμός σταματάει στους Αρχαίους Έλληνες». 

Πολιτισμός
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Πολιτισμός / WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Με σημείο αναφοράς τις περσινές πυρκαγιές στον Έβρο, το WWF Ελλάς εκπόνησε δύο μελέτες με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα διαδικασιών για τον μεταπυρικό σχεδιασμό των περιοχών της χώρας που πλήττονται από πυρκαγιές.
NEWSROOM
Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Bikeriders» του Τζεφ Νίκολς, το «Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person» και ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ