Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου: Η Μενδώνη θεωρεί πως ο πολιτισμός σταματάει στους αρχαίους Έλληνες

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου: Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση-Η κα Μενδώνη θεωρεί πως ο Πολιτισμός σταματάει στους Αρχαίους Έλληνες Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μετά τις ομαδικές παραιτήσεις καθηγητών τόσο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου όσο και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ  η αντιπαράθεση του καλλιτεχνικού κόσμου με την κυβέρνηση για το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα 85 κορυφώνεται. 

Χθες στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη κατηγόρησε τους καλλιτέχνες για σύγχυση και υποστήριξε ότι «η απόφαση των καθηγητών επί της ουσίας δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο» και πως «δεν κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να καταλάβουν» τι αναφέρει το προεδρικό διάταγμα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «σκοπιμότητες και περιττή ένταση».

Το διδακτικό προσωπικό της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας είχε προαναγγείλει προ ημερών πως θα παραιτηθεί σύσσωμο εάν  δεν δοθεί λύση στο θέμα.

Δύο εκ των παραιτηθέντων καθηγητών, η Γεωργία Μαυραγάνη (Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου) και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ιστορία & Πρακτική Κινηματογράφου) μίλησαν στο Kontra24. 

Η κα Μαυραγάνη υποστήριξε πως σε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό δεν προτάθηκε κάποια ουσιαστική λύση εξ' ου και η επιλογή της παραίτησης με την οποία στηρίζουν, όπως είπε, τον προβληματισμό και την αντίδραση των σπουδαστών.  

Ο δε κ. Σεβαστίκογλου απάντησε στην κατηγορία περί σύγχυσης πως στην πραγματικότητα σε σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, πως δεν είναι αρμόδιος και ο κ. Γιατρομάνωλάκης στην πρώτη αντίδραση άρχισε να αλλάζει πράγματα. «Αυτά όμως δεν γίνονται στο πόδι. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Τα συγχαρητήρια για τις παραιτήσεις πρέπει να είναι πρώτα για τους σπουδαστές. Μας ταρακούνησαν και αναγκαστήκαμε να ξυπνήσουμε και να τους ακολουθήσουμε» τόνισε. 

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου για τα περί «εκ τους ασφαλούς» παραιτήσεις 

Σχετικά με όσα δημοσιεύτηκαν και τους κατηγορούσαν ότι παραιτήθηκαν «εκ τους ασφαλούς», γιατί οι συμβάσεις τους έληγαν, η κα Μαυραγάνη απάντησε πως «τα αντανακλαστικά τη λασπολογίας είναι εξαιρετικά» και εξήγησε πως οι συμβάσεις κάποιων καθηγητών χωρίζονται σε δύο εξάμηνα και μετά το πέρας το πρώτου ανανεώνονται αυτονόητα. Διευκρίνισε δε πως παραιτούνται και «από το να ξαναδουλέψουν στο Εθνικό κι ας είναι η βασική εργασία για κάποιους συναδέλφους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σεβαστίκογλου είπε πως κάποιες από τις συμβάσεις «τρέχουν ακόμη για κανένα μήνα και μετά μόλις συμπληρωνόταν το 6μηνο θα συνεχίζαμε κανονικά και το επόμενο» διευκρινίζοντας πως εκεί έγκειται και η παραίτηση. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε πως με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα οι καλλιτέχνες, που μπορεί έχουν εργασία στο Δημόσιο, δεν θα παίρνουν το επίδομα πτυχίου, ενώ ο κ .Σεβαστίκογλου είπε πως «έχουν αφήσει τον Πολιτισμό στις αρχαίες κολώνες, κι αυτές η κα Μενδώνη θεωρεί πως είναι ο Πολιτισμός. Η κα Μενδώνη θεωρεί πως ο Πολιτισμός σταματάει στους Αρχαίους Έλληνες». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM