Κατερίνα Βρανά: Ο κόσμος παρκάρει όπου να 'ναι- Μεγάλα προβλήματα για τα ΑμεΑ, η Αθήνα χρειάζεται δουλειά

Κατερίνα Βρανά: Facebook Twitter
0

Για την περιπέτεια της υγείας της, τα προβλήματα στις παλιές πόλεις και την κριτική που δέχτηκε για τον όρο «ανάπηρη», μίλησε η κωμικός Κατερίνα Βρανά, στο The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. 

«Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, σχεδόν πέθανα, αλλά δεν πέθανα - σπόιλερ. Άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα», αφηγήθηκε η δημοφιλής stand up comedian. 

«Τι σου έχει μείνει από αυτή την ιστορία;» την ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου προτρέποντάς την να μοιραστεί τι θα έγραφε σε ένα βιβλίο για την εμπειρία της με το αμαξίδιο.

«Ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, είναι μία κατάσταση. Δηλαδή, “τι να κάνουμε, έγινε κι αυτό" και δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε από αυτό, ούτε από την λέξη «αναπηρία». Νομίζω έχει αρχίσει λίγο και η πολιτεία κι η κοινωνία και κινείται όχι μόνο προς την αποδοχή, αλλά και την ένταξη ανθρώπων με δυσκολίες στην κοινωνία, την καθημερινή ζωή», είπε η κωμικός

Ασχολίαστη δεν έμεινε ούτε η κατάσταση στις μεγάλες, παλιές πόλεις, όπως είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας: «Αλλά αντιμετωπίζω ακόμα μεγάλα θέματα, ιδίως σε παλιές πόλεις, όπως η Αθήνα ή η Ρώμη. Είχα πάει Ρώμη παλιά και ξαναπήγα ως ανάπηρη. Γρηγόρη, μου βγήκε η πίστη. Δηλαδή, οι αρχαίες πόλεις, λόγω αρχαιότητας και δομής, έχουν στενούς δρόμους, χάλια πεζοδρόμια, γλιστράνε, δεν υπάρχουν προσβάσεις, ο κόσμος παρκάρει όπου να 'ναι και δεν μπορείς να περάσεις από ράμπα σε πεζοδρόμιο». 

Και η Αθήνα είναι βέβαια μία από τις πόλεις που χρειάζεται πολλή δουλειά, σχολίασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, με την Κατερίνα Βρανά να απαντά: «πάρα πολλή δουλειά, ναι. Δυσκολεύει το ότι είμαστε και σε ανηφόρες. Παγκράτι, Κολωνάκι, Κυψέλη είναι δύσκολες περιοχές.» Σχολιάζοντας μάλιστα την παρατήρηση του Γρηγόρη Αρναούτογλου ότι φωτιστικά και δέντρα είναι συχνά στη μέση των πεζοδρομίων και όχι στην άκρη (σ.σ ώστε να περνούν άνετα τα αμαξίδια», η Κατερίνα Βρανά σχολίασε σκωπτικά: «Χάνεται η ομορφιά, πώς θα το δεις το φωτιστικό;»

Ερωτηθείσα για την κριτική που είχε δεχθεί όταν σε σχόλιό της προς τον Κώστα Μακεδόνα παράλλαξε την τηλεοπτική ατάκα της Τζένης Μπότση, γράφοντας «Τι έγινε Κωστάκη σε γουστάρει η ανάπηρη;», η Κατερίνα Βρανά απάντησε: «Λένε ότι το ανάπηρη, ενώ αυτοσαρκαζόμουν, μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να το λέω αυτό. Κι είπα, πρώτον είμαι ανάπηρη, δεν χάθηκε ο κόσμος, είναι ο επιστημονικός, ιατρικός όρος. Ανάπηρη.»

«Μήπως η φράση «ειδικές ικανότητες» είναι πιο...;» ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου χωρίς να ολοκληρώσει την σκέψη του.

«Όχι, δεν είμαι ο σούπερμαν. Καλά είμαι, είμαι θεά», συνέχισε. «Μου είπαν ότι υπάρχουν και όρια. "Δεν μπορείς". Τι δεν μπορώ; Να λέω τον εαυτό μου «ανάπηρη;» Η απάντησή μου ήταν να μη θίγεστε με τις λέξεις, να θιχτείτε που δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα για τους ανάπηρους. Η λέξη σε έφαγε;»

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM