Κατερίνα Βρανά: Ο κόσμος παρκάρει όπου να 'ναι- Μεγάλα προβλήματα για τα ΑμεΑ, η Αθήνα χρειάζεται δουλειά

Κατερίνα Βρανά: Facebook Twitter
0

Για την περιπέτεια της υγείας της, τα προβλήματα στις παλιές πόλεις και την κριτική που δέχτηκε για τον όρο «ανάπηρη», μίλησε η κωμικός Κατερίνα Βρανά, στο The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. 

«Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, σχεδόν πέθανα, αλλά δεν πέθανα - σπόιλερ. Άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα», αφηγήθηκε η δημοφιλής stand up comedian. 

«Τι σου έχει μείνει από αυτή την ιστορία;» την ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου προτρέποντάς την να μοιραστεί τι θα έγραφε σε ένα βιβλίο για την εμπειρία της με το αμαξίδιο.

«Ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, είναι μία κατάσταση. Δηλαδή, “τι να κάνουμε, έγινε κι αυτό" και δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε από αυτό, ούτε από την λέξη «αναπηρία». Νομίζω έχει αρχίσει λίγο και η πολιτεία κι η κοινωνία και κινείται όχι μόνο προς την αποδοχή, αλλά και την ένταξη ανθρώπων με δυσκολίες στην κοινωνία, την καθημερινή ζωή», είπε η κωμικός

Ασχολίαστη δεν έμεινε ούτε η κατάσταση στις μεγάλες, παλιές πόλεις, όπως είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας: «Αλλά αντιμετωπίζω ακόμα μεγάλα θέματα, ιδίως σε παλιές πόλεις, όπως η Αθήνα ή η Ρώμη. Είχα πάει Ρώμη παλιά και ξαναπήγα ως ανάπηρη. Γρηγόρη, μου βγήκε η πίστη. Δηλαδή, οι αρχαίες πόλεις, λόγω αρχαιότητας και δομής, έχουν στενούς δρόμους, χάλια πεζοδρόμια, γλιστράνε, δεν υπάρχουν προσβάσεις, ο κόσμος παρκάρει όπου να 'ναι και δεν μπορείς να περάσεις από ράμπα σε πεζοδρόμιο». 

Και η Αθήνα είναι βέβαια μία από τις πόλεις που χρειάζεται πολλή δουλειά, σχολίασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, με την Κατερίνα Βρανά να απαντά: «πάρα πολλή δουλειά, ναι. Δυσκολεύει το ότι είμαστε και σε ανηφόρες. Παγκράτι, Κολωνάκι, Κυψέλη είναι δύσκολες περιοχές.» Σχολιάζοντας μάλιστα την παρατήρηση του Γρηγόρη Αρναούτογλου ότι φωτιστικά και δέντρα είναι συχνά στη μέση των πεζοδρομίων και όχι στην άκρη (σ.σ ώστε να περνούν άνετα τα αμαξίδια», η Κατερίνα Βρανά σχολίασε σκωπτικά: «Χάνεται η ομορφιά, πώς θα το δεις το φωτιστικό;»

Ερωτηθείσα για την κριτική που είχε δεχθεί όταν σε σχόλιό της προς τον Κώστα Μακεδόνα παράλλαξε την τηλεοπτική ατάκα της Τζένης Μπότση, γράφοντας «Τι έγινε Κωστάκη σε γουστάρει η ανάπηρη;», η Κατερίνα Βρανά απάντησε: «Λένε ότι το ανάπηρη, ενώ αυτοσαρκαζόμουν, μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να το λέω αυτό. Κι είπα, πρώτον είμαι ανάπηρη, δεν χάθηκε ο κόσμος, είναι ο επιστημονικός, ιατρικός όρος. Ανάπηρη.»

«Μήπως η φράση «ειδικές ικανότητες» είναι πιο...;» ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου χωρίς να ολοκληρώσει την σκέψη του.

«Όχι, δεν είμαι ο σούπερμαν. Καλά είμαι, είμαι θεά», συνέχισε. «Μου είπαν ότι υπάρχουν και όρια. "Δεν μπορείς". Τι δεν μπορώ; Να λέω τον εαυτό μου «ανάπηρη;» Η απάντησή μου ήταν να μη θίγεστε με τις λέξεις, να θιχτείτε που δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα για τους ανάπηρους. Η λέξη σε έφαγε;»

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM