Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη από όπιο σε κεραμικά ηλικίας 3.500 ετών

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη από όποιο σε κεραμικά ηλικίας 3.500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Times of Israel
0

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα από όπιο σε θραύσματα αγγείων ηλικία 3.500 ετών.

Η ανακάλυψή τους αυτή παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίες τελετουργίες ταφής.

Η από κοινού έρευνα από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann ξεκίνησε το 2012 όταν οι ανασκαφές στην πόλη Yehud στο κέντρο τη χώρας αποκάλυψαν μια σειρά από τάφους της ύστερης εποχής του χαλκού.

Οι ερευνητές βρήκαν στην τοποθεσία κεραμικά αγγεία που έμοιαζαν με άνθη παπαρούνας (από τα οποία προέρχεται το όπιο) που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια, εξέτασαν εάν είχαν χρησιμεύσει ως δοχεία για το όπιο και βρήκαν «υπολείμματα σε οκτώ δοχεία», όπως είπαν.

Αυτά πιθανότατα «τοποθετήθηκαν σε τάφους για γεύματα και τελετουργίες που πραγματοποιούσαν οι ζωντανοί για τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς τους», είπε ο Ρον Μπεέρι, αρχαιολόγος της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελετών, «μέλη της οικογένειας ή ένας ιερέας για λογαριασμό τους, προσπαθούσαν να καλέσουν το πνεύμα των νεκρών συγγενών τους και να περάσουν σε μία εκστατική κατάσταση χρησιμοποιώντας όπιο», πρόσθεσε.

Ο αρχαιολόγος, αναγνώρισε ωστόσο, ότι πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα σχετικά με τη χρήση του ναρκωτικού στην αρχαιότητα. «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι γινόταν με το όπιο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Guardian/TimesOfIsrael

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Ο σερ Τομ Στόπαρντ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη λογοτεχνία
LIFO NEWSROOM