Ίχνη Νεάντερταλ ηλικίας 100.000 ετών δείχνουν παιδιά να παίζουν στην άμμο

100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand Facebook Twitter
EPA
0

Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, μια εκτεταμένη οικογένεια Νεάντερταλ, αποτελούμενη από 36 άτομα,  περπάτησε κατά μήκος μιας παραλίας, με τα παιδιά να χοροπηδούν και να παίζουν στην άμμο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία ομάδα επιστημόνων όπου ανέλυσε τα απολιθωμένα ίχνη τους σε παραλία στη νότια Ισπανία. «Βρήκαμε κάποια σημεία όπου αρκετά μικρά ίχνη εμφανίστηκαν μαζεμένα σε μια χαοτική διάταξη», δήλωσε ο Eduardo Mayoral, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο περιοδικό Scientific Reports.Μιλώντας στο Live Science ο Mayoral ανέφερε πως τα ίχνη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πέρασαν από το σημείο πολύ νεαρά άτομα, σαν να έπαιζαν ή να περιπλανούνταν στην ακτή.

Τα ίχνη ανακαλύφθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο από δύο βιολόγους στην παραλία Matalascañas, στο Εθνικό Πάρκο Doñana, μετά από μια περίοδο έντονης καταιγίδας και παλίρροιας. Αρχικά εντόπισαν απολιθωμένα ίχνη ζώων όπως ελάφια ή αγριογούρουνα. Ωστόσο, αργότερα και μετά από αναλύσεις η ομάδα του Mayoral διαπίστωσε πως υπήρχαν και ίχνη Νεάντερταλ. Συνολικά εντόπισαν 87 ίχνη από 36 άτομα σε μία επιφάνεια που χρονολογείται από την περίοδο του Πλειστόκαινου, περίπου 106.000 χρόνια πριν.

Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα ίχνη Νεάντερταλ που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Η ομάδα φωτογράφησε την περιοχή με  drone και σκάναρε το καθένα από τα απολιθωμένα ίχνη σε τρεις διαστάσεις.Τα μεγέθη και η κατανομή των αποτυπωμάτων υποδηλώνουν ότι έγιναν από μια ομάδα 36 ατόμων Νεάντερταλ που πιθανώς ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και 25 ενηλίκων. 

100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand Facebook Twitter
Mayoral et al./Scientific Reports
100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand Facebook Twitter
Mayoral et al./Scientific Reports
100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand Facebook Twitter
Mayoral et al./Scientific Reports

Παίζοντας στην άμμο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μικρότερα ίχνη, μήκους περίπου 14 εκατοστών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από ένα παιδί ηλικίας περίπου 6 ετών. Είναι ανάμεσα σε πολλά ίχνη που βρέθηκαν «χαοτικά» σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς επειδή τα παιδιά Νεάντερταλ έπαιζαν στην άμμο, υποστηρίζει  ο Mayoral. Οι πατημασιές θα μπορούσαν επίσης να έχουν γίνει από ανθρώπους που αλίευαν στην παραλία ή έψαχναν για οστρακοειδή.

Στοιχεία παρόμοιας συμπεριφοράς κυνηγιού και συγκέντρωσης από τους Νεάντερταλ έχουν αναφερθεί και σε άλλους αρχαίους χώρους.

Σύμφωνα με τον Mayoral τα ίχνη αποτελούν «αναμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των ανθρωποειδών στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου και, συγκεκριμένα, σε αυτήν την περιοχή της ακτής της Ανδαλουσίας». 
 

Με πληροφορίες από live science

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM