Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, μια εκτεταμένη οικογένεια Νεάντερταλ, αποτελούμενη από 36 άτομα,  περπάτησε κατά μήκος μιας παραλίας, με τα παιδιά να χοροπηδούν και να παίζουν στην άμμο.

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία ομάδα επιστημόνων όπου ανέλυσε τα απολιθωμένα ίχνη τους σε παραλία στη νότια Ισπανία. «Βρήκαμε κάποια σημεία όπου αρκετά μικρά ίχνη εμφανίστηκαν μαζεμένα σε μια χαοτική διάταξη», δήλωσε ο Eduardo Mayoral, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο περιοδικό Scientific Reports.Μιλώντας στο Live Science ο Mayoral ανέφερε πως τα ίχνη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πέρασαν από το σημείο πολύ νεαρά άτομα, σαν να έπαιζαν ή να περιπλανούνταν στην ακτή.

 

Τα ίχνη ανακαλύφθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο από δύο βιολόγους στην παραλία Matalascañas, στο Εθνικό Πάρκο Doñana, μετά από μια περίοδο έντονης καταιγίδας και παλίρροιας. Αρχικά εντόπισαν απολιθωμένα ίχνη ζώων όπως ελάφια ή αγριογούρουνα. Ωστόσο, αργότερα και μετά από αναλύσεις η ομάδα του Mayoral διαπίστωσε πως υπήρχαν και ίχνη Νεάντερταλ. Συνολικά εντόπισαν 87 ίχνη από 36 άτομα σε μία επιφάνεια που χρονολογείται από την περίοδο του Πλειστόκαινου, περίπου 106.000 χρόνια πριν.

 

Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα ίχνη Νεάντερταλ που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Η ομάδα φωτογράφησε την περιοχή με  drone και σκάναρε το καθένα από τα απολιθωμένα ίχνη σε τρεις διαστάσεις.Τα μεγέθη και η κατανομή των αποτυπωμάτων υποδηλώνουν ότι έγιναν από μια ομάδα 36 ατόμων Νεάντερταλ που πιθανώς ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και 25 ενηλίκων. 

 

100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand
Mayoral et al./Scientific Reports

 

100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand
Mayoral et al./Scientific Reports

 

100,000-year-old Neanderthal footprints show children playing in the sand
Mayoral et al./Scientific Reports

 

Παίζοντας στην άμμο

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μικρότερα ίχνη, μήκους περίπου 14 εκατοστών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από ένα παιδί ηλικίας περίπου 6 ετών. Είναι ανάμεσα σε πολλά ίχνη που βρέθηκαν «χαοτικά» σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς επειδή τα παιδιά Νεάντερταλ έπαιζαν στην άμμο, υποστηρίζει  ο Mayoral. Οι πατημασιές θα μπορούσαν επίσης να έχουν γίνει από ανθρώπους που αλίευαν στην παραλία ή έψαχναν για οστρακοειδή.

 

Στοιχεία παρόμοιας συμπεριφοράς κυνηγιού και συγκέντρωσης από τους Νεάντερταλ έχουν αναφερθεί και σε άλλους αρχαίους χώρους.

 

Σύμφωνα με τον Mayoral τα ίχνη αποτελούν «αναμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των ανθρωποειδών στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου και, συγκεκριμένα, σε αυτήν την περιοχή της ακτής της Ανδαλουσίας». 
 

 

Με πληροφορίες από live science

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr