Η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης γίνεται η πρώτη διοργάνωση που απαγορεύει τα δέρματα και τα φτερά

Η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης γίνεται η πρώτη διοργάνωση που απαγορεύει τα δέρματα και φτερά Facebook Twitter
Εβδομάδα μόδας, φωτ.: Unsplash
0

Απαγορεύονται τα εξωτικά δέρματα και φτερά από την εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης και την ίδια ώρα η διοργάνωση γίνεται η πρώτη high-profile που απαγορεύει τέτοιου είδους υλικά από τις κολεξιόν που θα παρουσιαστούν. 

Η απαγόρευση των κολεξιόν με εξωτικά δέρματα από τις πασαρέλες από τους διοργανωτές της εβδομάδας μόδας της Κοπεγχάγης πρόκειται να ισχύσει από τον επόμενο χρόνο και είναι μέρος της ευρύτερης δέσμευσή τους για βιωσιμότητα. 

Η κίνηση αντανακλά τον αυξανόμενο έλεγχο στη βιομηχανία της μόδας για αμφιλεγόμενα υλικά, με την πρωτεύουσα της Δανίας να στοχεύει να πρωτοστατήσει σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. 

Τα brand μόδας που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερο βιώσιμων υλικών και του σχεδιασμού για επιδιόρθωση και ανακυκλωσιμότητα. 

H εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης επιβάλλει στους σχεδιαστές να προχωρούν σε «επιλογές έξυπνων υλικών», απαιτώντας οι συλλογές περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 50% πιστοποιημένων, προτιμώμενων ή βιώσιμων υλικών νέας γενιάς, καθώς και εκείνων που ανακυκλώνονται, ή κατασκευάζονται από νεκρό απόθεμα ρούχων. Στην site της διοργάνωσης αναφέρονται αναλυτικά οι αναθεωρημένες απαιτήσεις αειφορίας, δηλαδή τα νέα υποχρεωτικά κριτήρια αποδοχής των brand στο επίσημο πρόγραμμα παρουσιάσεων από τον Ιανουάριο του 2025. 

Όπως επισημαίνεται, η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης, η οποία υποστηρίζει, προβάλλει και αξιοποιεί τη δεξιοτεχνία, τα δημιουργικά ταλέντα και την καινοτομία «αποχαιρετά την έννοια του "πάντα καινούριου"» και δίνει την ευκαιρία να γίνει πλατφόρμα που αμφισβητεί το status quo. Στην εβδομάδα μόδας στην πρωτεύουσα της Δανίας ήδη δεν παρουσιάζονται συλλογές, στις οποίες χρησιμοποιούνται αληθινές γούνες. 

Επιπλέον, η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης ευθυγραμμίζεται με την Οδηγία REACH της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από χημικούς κινδύνους, επιβάλλοντας έτσι έναν κατάλογο απαγορευμένων ουσιών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βusiness of Fashion 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης;

Ρεπορτάζ / Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς γίνεσαι αυτοπαραγωγός και καταναλωτής φθηνής και πράσινης ενέργειας;

Τρία από τα ιδρυτικά μέλη του Υπερίωνα, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας λαϊκής βάσης που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, φωτίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να βγουν από τον λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM