Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή πίνακα του Φρα Αντζέλικο

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή πίνακα του Φρα Αντζέλικο Facebook Twitter
Fra Angelico. The Crucifixion with the Virgin, Saint John the Evangelist and the Magdalen (1420s).
0

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή ενός πίνακα που χρονολογείται στην εποχή της Αναγέννησης και απεικονίζει τη σταύρωση, ενώ δημιουργός του ήταν ο μοναχός Φρα Αντζέλικο.

Η απαγόρευση εξαγωγής για τον συγκεκριμένο πίνακα αποφασίσθηκε από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού με την ελπίδα ότι μια βρετανική γκαλερί ή κάποιο ίδρυμα θα τον αποκτήσει, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου. Αυτό το πρώιμο έργο του Ιταλού Φρα Αντζέλικο τονίζει το πάθος της σταύρωσης δείχνοντας την Παναγία να καταρρέει από τη θλίψη και τονίζοντας τις διαφορετικές στάσεις των Ρωμαίων στρατιωτών και των αλόγων τους.

Ο πίνακας διαστάσεων 63,8 x 48,3 εκ., τέμπερα σε ξύλινο πάνελ και στην αρχική του κορνίζα, χρονολογείται περίπου στη δεκαετία του 1420 και απεικονίζει τον Ιησού με την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή με τα χαρακτηριστικά φωτεινά χρώματα του Φρα Αντζέλικο. Η αξία του ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (5.811.900 εκατομμύρια ευρώ).

Ο πίνακας βρίσκεται δύο αιώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο 

«Αυτό το πανέμορφο έργο μιας τόσο σημαντικής μορφής της πρώιμης Αναγέννησης αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ζωγραφικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Στίβεν Πάρκινσον, υπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Πάρκινσον πρόσθεσε ότι ο πίνακας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο επί δύο αιώνες, αλλά κινδυνεύει να σταλεί στο εξωτερικό.

Η απόφαση να διαταχθεί η απαγόρευση εξαγωγής βασίστηκε στη συμβουλή ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να «αποτελέσει σημαντική προσθήκη» σε μια δημόσια συλλογή και ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απόκτησή του. Η απόφαση για το εάν θα χορηγηθεί αίτηση για άδεια εξαγωγής για το έργο του 15ου αιώνα θα ληφθεί μέχρι τις 7 Απριλίου για να δοθεί χρόνος στους πιθανούς αγοραστές να εμφανιστούν.

Με πληροφορίες από news.artnet.com

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM
Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ