Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή πίνακα του Φρα Αντζέλικο

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή πίνακα του Φρα Αντζέλικο Facebook Twitter
Fra Angelico. The Crucifixion with the Virgin, Saint John the Evangelist and the Magdalen (1420s).
0

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή ενός πίνακα που χρονολογείται στην εποχή της Αναγέννησης και απεικονίζει τη σταύρωση, ενώ δημιουργός του ήταν ο μοναχός Φρα Αντζέλικο.

Η απαγόρευση εξαγωγής για τον συγκεκριμένο πίνακα αποφασίσθηκε από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού με την ελπίδα ότι μια βρετανική γκαλερί ή κάποιο ίδρυμα θα τον αποκτήσει, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου. Αυτό το πρώιμο έργο του Ιταλού Φρα Αντζέλικο τονίζει το πάθος της σταύρωσης δείχνοντας την Παναγία να καταρρέει από τη θλίψη και τονίζοντας τις διαφορετικές στάσεις των Ρωμαίων στρατιωτών και των αλόγων τους.

Ο πίνακας διαστάσεων 63,8 x 48,3 εκ., τέμπερα σε ξύλινο πάνελ και στην αρχική του κορνίζα, χρονολογείται περίπου στη δεκαετία του 1420 και απεικονίζει τον Ιησού με την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή με τα χαρακτηριστικά φωτεινά χρώματα του Φρα Αντζέλικο. Η αξία του ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (5.811.900 εκατομμύρια ευρώ).

Ο πίνακας βρίσκεται δύο αιώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο 

«Αυτό το πανέμορφο έργο μιας τόσο σημαντικής μορφής της πρώιμης Αναγέννησης αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ζωγραφικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Στίβεν Πάρκινσον, υπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Πάρκινσον πρόσθεσε ότι ο πίνακας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο επί δύο αιώνες, αλλά κινδυνεύει να σταλεί στο εξωτερικό.

Η απόφαση να διαταχθεί η απαγόρευση εξαγωγής βασίστηκε στη συμβουλή ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να «αποτελέσει σημαντική προσθήκη» σε μια δημόσια συλλογή και ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απόκτησή του. Η απόφαση για το εάν θα χορηγηθεί αίτηση για άδεια εξαγωγής για το έργο του 15ου αιώνα θα ληφθεί μέχρι τις 7 Απριλίου για να δοθεί χρόνος στους πιθανούς αγοραστές να εμφανιστούν.

Με πληροφορίες από news.artnet.com

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM