Η αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν με τίτλο «Σχετικά με το Τίποτα» είχε προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις νωρίτερα αυτό τον μήνα, που ο εκδοτικός οίκος «Hachette Book Group» που είχε αναλάβει να την κυκλοφορήσει, ακύρωσε τα σχέδιά του.

 

Εργαζόμενοι στον εκδοτικό που είχε αρχικά αποκτήσει τα δικαιώματα διαδήλωσαν έξω από γραφεία του, με αποτέλεσμα ο Hachette να ακυρώσει άμεσα την κυκλοφορία και να επιστρέψει στον Γούντι Άλεν τα δικαιώματα. Κι ενώ κάποιοι χειροκρότησαν την απόφασή του Hachette, άλλοι διαφώνησαν και θεώρησαν την πράξη ως λογοκρισία.

 

Τώρα, ένας άλλος εκδοτικός, η Arcade Publishing, βιάστηκε να αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου και το κυκλοφόρησε σήμερα, με 75.000 αντίτυπα στην πρώτη έκδοση.

 

Η κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Γούντι Άλεν έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τον χώρο του βιβλίου, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στη δύσκολη κατάσταση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καθώς κλείνουν τα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Αμερική. Κι ενώ φαινόταν αναπόφευκτο ότι κάποιος άλλος εκδοτικός θα αναλάμβανε τελικά την έκδοση, ήταν απροσδόκητη η μεταπώληση των δικαιωμάτων και η τόσο γρήγορη κυκλοφορία του από κάποιον άλλο εκδοτικό, ειδικά σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον για την αγορά βιβλίου.

 

Στην αυτοβιογραφία του ο Γούντι Άλεν αναφέρει μερικά από τα επίμαχα ζητήματα που έχουν σχέση με την προσωπική του ζωή και τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες, ενώ περιγράφει και τη σχέση του με τη θετή κόρη του, Ντίλαν Φάροου, και τις κατηγορίες της εναντίον του. Επίσης, περιλαμβάνει ένα υστερόγραφο για τις δυσκολίες του βιβλίου μέχρι την έκδοσή του, κατηγορώντας τον Hachette για την απόρριψή του.

 

«Ο Hachette διάβασε το βιβλίο και του άρεσε πολύ και παρόλο που θεωρούμαι τοξικός παρίας και απειλή για την κοινωνία, ορκίστηκαν ότι θα με υποστήριζαν με σθένος αν τυχόν κάτι στράβωνε» γράφει. «Όταν τελικά ήρθαν οι αντιδράσεις αναθεώρησαν την απόφασή τους, αποδεικνύοντας ότι το θάρρος δεν είναι από τις αρετές τους, καταφεύγοντας σε μία πράξη ανανδρίας».

 

Πρόσθεσε ότι ήταν βέβαιος ότι το βιβλίο του «θα έβρισκε κάποιον να το εκδώσει, επειδή δεν μπορείς να κρατήσεις την αλήθεια φιμωμένη για πάντα».
Στην ανακοίνωση της έκδοσης ο εκδοτικός Arcade χαρακτήρισε το βιβλίο ως μία προσωπική αφήγηση του κυρίου Άλεν για τη ζωή του, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στο Μπρούκλιν, συνεχίζοντας με περιγραφές ολόκληρης της καταξιωμένης καριέρας του στο σινεμά, το θέατρο, την τηλεόραση, το stand up comedy αλλά και ως συγγραφέας, και εξερευνώντας τις σχέσεις του με την οικογένειά του και τους φίλους του».

 

Η Τζάνετ Σίβετ, η εκδότρια που απέκτησε το βιβλίο, είπε ότι η Arcade αποφάσισε να το εκδώσει όχι μόνο για την αξία του υλικού του, αλλά και για λόγους αρχής, για να πάρει θέση ενάντια στους ανθρώπους που τον επικρίνουν.

 

Με στοιχεία από New York Times