Το βιβλίο του Γούντι Άλεν μπορεί να κυκλοφορήσει στη Γαλλία, παρά τις αντιδράσεις

Το βιβλίο του Γούντι Άλεν μπορεί να κυκλοφορήσει στη Γαλλία, παρά τις αντιδράσεις Facebook Twitter
Μπορεί να εκδοθεί στη Γαλλία το βιβλίο του Γούντι Άλεν (EPA)
0

Το πολυσυζητημένο βιβλίο το Γούντι Άλεν «Apropos to Nothing» (Επίκαιρος του Τίποτα) μπορεί να «πάγωσε» στις ΗΠΑ αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στη Γαλλία.

«Ο Γούντι Άλεν δεν είναι ο Ρόμαν Πολάνσκι» λέει ο Γάλλος εκδότης που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να εκδώσει το βιβλίο του Αμερικανού σκηνοθέτη.

«Η περίπτωση της Αμερικής δεν είναι δική μας» λέει ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Éditions Stock που ελπίζει να προχωρήσει με την έκδοση στις 29 Απριλίου.

Ο επικεφαλής μάλιστα των εκδόσεων, Manuel Carcassonne, δήλωσε στην Le Point «Ο Γούντι Άλεν είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, συγγραφέας και το Νεοϋορκέζικο εβραϊκό χιούμορ του μπορεί να αποδοθεί σε κάθε λέξη της αυτοβιογραφίας του, στον αυτοσαρκασμό, τη σεμνότητα, και την τέχνη της μεταμόρφωσης μιας τραγωδίας σε κωμωδία. Ακόμη και με προσωπικό κόστος».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με τα σχέδια της έκδοσης, καθώς μετά την αποχώρηση του αμερικανικού οίκου Hachette, τα δικαιώματα επέστρεψαν στον Άλεν. Ωστόσο, είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να καταφέρει να εκδώσει το βιβλίο.

«Πρέπει να πάρουμε τα δικαιώματα που επιστράφηκαν στον συγγραφέα. Και πάνω απ' όλα, ας είμαστε ειλικρινείς. Μόνο ο συγγραφέας μπορεί να αποφασίσει».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Hachette να μην εκδώσει τελικά το βιβλίο, ο Γάλλος εκδότης υποστήριξε ότι είναι «λυπηρό για την ελευθερία της έκφρασης αλλά απόλυτα κατανοητό για την αμερικανική ιδιοσυγκρασία.»

Και η εταιρεία Pen America σχολίασε την ακύρωση της έκδοσης, με την επικεφαλής Suzanne Nossel να επισημαίνει ότι «αν αυτό τελειώσει εδώ και εξαφανιστεί κάθε ίχνος του βιβλίου, τότε οι αναγνώστες δεν θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα».

Ο Carcassonne μιλώντας και στην France Inter σημείωσε ότι ο Άλεν «έχει εξ' ολοκλήρου απαλλαγεί» και ότι «πεποίθησή μου είναι ότι ο Άλεν είναι τελείως αθώος για όλα όσα κατηγορείται. Ο Γούντι Άλεν δεν είναι ο Ρόμαν Πολάνσκι. Κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον του Πολάνσκι έχουν αποδειχθεί στην πράξη. Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του Γούντι Άλεν, που πάντα διακήρυττε την αθωότητά του κάτι που αποδείχθηκε και στα αμερικανικά δικαστήρια».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ο Carcassonne είπε ότι δεν ανησυχεί αλλά σημείωσε, ότι η ανάγνωση του βιβλίου θα ικανοποιούσε και θα διαβεβαίωνε αυτούς που τον δυσφημούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος Hachette είχε αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου του Γούντι Άλεν ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων της εταιρείας αλλά και της κόρης του Γούντι Άλεν, Ντίλαν, απέσυρε την πρότασή του.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM