Γιατί ο οίκος Christie's απέσυρε από δημοπρασία έργο του Ελ Γκρέκο

Ο οίκος Christie's αποσύρει από δημοπρασία έργο του Ελ Γκρέκο μετά από παρέμβαση της Ρουμανίας Facebook Twitter
Φωτ. El Greco, Saint Sebastian (1610-14)
0

Μόλις μία ημέρα πριν από την πώληση έργων στη Νέα Υόρκη, ο οίκος Christie's απέσυρε το μεγαλύτερο έργο της δημοπρασίας, τον πίνακα Saint Sebastian του Ελ Γκρέκο, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας.

Η ρουμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πώληση του πίνακα, του οποίου η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Romania Insider, ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου δήλωσε ότι αποτελεί μέρος της κληρονομιάς της Ρουμανίας.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει πως ο πίνακας κάποτε ανήκε στον βασιλιά Κάρολο Α΄ της Ρουμανίας και τώρα δικηγόροι επιδιώκουν την ανάκτηση του έργου μέσω νομικών διαδικασιών στο δικαστήριο του Παρισιού, το πρώτο δηλαδή βήμα για την ανάκτηση του έργου. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του οίκου Christie's εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, σημειώνοντας πως «λάβαμε μια πληροφορία σχετικά με το έργο. Ο οίκος λαμβάνει σοβαρά υπόψην του αυτά τα θέματα και αποσύρει το έργο αυτή τη στιγμή. Προσβλέπουμε στην πώληση αυτού του μοναδικού και θεαματικού έργου σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Μάλιστα ο οίκος θα κρατήσει τον πίνακα μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Romania Insider, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις νομικές της ενέργειες.

Ο οίκος Christie's αποσύρει από δημοπρασία έργο του Ελ Γκρέκο μετά από παρέμβαση της Ρουμανίας Facebook Twitter
Φωτ. El Greco, Saint Sebastian (1610-14)

Σύμφωνα με το λήμμα του καταλόγου του Christie's για τον Ελ Γκρέκο - που έχει πλέον αφαιρεθεί από τον ιστότοπο του Christie's -, ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Ρουμανίας απέκτησε τον πίνακα το 1898 και τον κληροδότησε στο θεσμό του ρουμανικού στέμματος τον επόμενο χρόνο. Μεταβιβάστηκε στον βασιλιά Μιχαήλ της Ρουμανίας το 1947 και παρέμεινε στη χώρα μέχρι το 1976, οπότε η κυριότητα μεταβιβάστηκε στην γκαλερί Wildenstein & Co στη Νέα Υόρκη.

Η διακεκριμένη ομάδα συμβούλων τέχνης Giraud Pissarro Segalot, η οποία διαλύθηκε το 2011, απέκτησε τον πίνακα για λογαριασμό ενός ιδιώτη πελάτη της το 2010. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πώς το διάστημα των 15 ετών μεταξύ του χρόνου της ιδιωτικής απόκτησης και της αναμενόμενης πώλησης στον οίκο Christie's πέρασε απαρατήρητο από τις ρουμανικές αρχές και αν έχει παρέλθει οποιαδήποτε παραγραφή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πιστεύεται ότι ο πίνακας βρισκόταν στο στούντιο του καλλιτέχνη στο Τολέδο, κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Με πληροφορίες από theartnewspaper.com

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ