Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένα ραπ κομμάτι στο Top 40 του Billboard

Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένα ραπ κομμάτι στο Top 40 του Billboard Facebook Twitter
Κέντρικ Λαμάρ και SZA / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το αμερικανικό Billboard Hot 100 κατέγραψε μια πρωτοφανή στιγμή για τη μουσική βιομηχανία, καθώς στην εβδομαδιαία λίστα της 25ης Οκτωβρίου 2025 δεν υπήρχε ούτε ένα ραπ τραγούδι ανάμεσα στα σαράντα δημοφιλέστερα singles των ΗΠΑ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 1990.

Η απουσία της rap από το Top 40 οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση του «Luther» των Κέντρικ Λαμάρ και SZA, το οποίο μετά από 13 εβδομάδες στην κορυφή και 46 συνολικά παρουσίες στο chart, έπεσε εκτός λίστας λόγω των νέων κανόνων του Billboard. Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε «recurrent», δηλαδή θεωρήθηκε ότι είχε ολοκληρώσει τον εμπορικό του κύκλο μετά από 46 εβδομάδες στο chart, και αφαιρέθηκε αυτόματα από τη λίστα.

Το υψηλότερο ραπ κομμάτι στην ίδια λίστα ήταν το «Shot Callin» του YoungBoy Never Broke Again στο Νο. 44, ενώ τα «Safe» της Cardi B με την Kehlani και «Hell at Night» του BigXthaPlug με την Ella Langley βρέθηκαν στις θέσεις 48 και 49.

Η τελευταία φορά που δεν υπήρχε ραπ τραγούδι στο Top 40 ήταν στις 2 Φεβρουαρίου 1990, όταν το «Just a Friend» του Biz Markie ανέβηκε στο Νο. 41, λίγο πριν ανοίξει ένα σερί 35 ετών συνεχούς παρουσίας της rap ανάμεσα στα πιο δημοφιλή τραγούδια των ΗΠΑ.

Παρά τις αλλαγές στους κανόνες, καμία νέα ραπ κυκλοφορία δεν κατάφερε να καλύψει το κενό. Την ίδια εβδομάδα, δώδεκα κομμάτια της Taylor Swift από το άλμπουμ The Life of a Showgirl βρίσκονταν ήδη μέσα στο Top 40, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον χώρο για άλλα είδη.

Η εξέλιξη θεωρείται ενδεικτική της πτώσης της εμπορικής κυριαρχίας της hip-hop, της οποίας το μερίδιο στην αμερικανική αγορά έφτανε το 30 % το 2020 και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 24 %, σύμφωνα με τα στοιχεία του Billboard.

Η κάμψη της rap συνδέεται και με μια μεταβατική περίοδο για τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους. Ο Drake, που παραμένει ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες εμφανίσεις όλων των εποχών στο Hot 100, δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του Iceman, ενώ ο Kendrick Lamar, μετά από ενάμιση χρόνο πολιτισμικής κυριαρχίας και εμπορικής επιτυχίας, έχει περάσει σε φάση σιωπής.

Παρά την απουσία τους, η σκηνή δεν είναι τελείως στάσιμη. Οι Cardi B και BigXthaPlug, δύο από τους ράπερ που πλησιάζουν περισσότερο το Top 40, κυκλοφόρησαν νέα άλμπουμ μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο Drake εξακολουθεί να δημοσιεύει σποραδικά νέα singles ενόψει της επόμενης δουλειάς του.

Το «Luther» παραμένει μέχρι στιγμής το τελευταίο ραπ κομμάτι που κατάφερε να φτάσει στο Top 10, όταν είχε ανέβει στο Νο. 9 στις 2 Αυγούστου. Από τότε, κανένα άλλο τραγούδι του είδους δεν έχει πλησιάσει τη δεκάδα· το πιο κοντινό ήταν το «All the Way» του BigXthaPlug με τον Bailey Zimmerman, που έφτασε στο Νο. 22 τον Σεπτέμβριο.

Στην τρέχουσα λίστα του Billboard Hot 100 (1η Νοεμβρίου 2025), η κατάσταση παραμένει η ίδια: κανένα ραπ κομμάτι δεν βρίσκεται στο Top 40. Ωστόσο, το «Shot Callin» έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πάνω, ανεβαίνοντας από το Νο. 44 στο Νο. 43, δίνοντας μια αμυδρή ελπίδα για το τέλος του ιστορικού αυτού «ξηρασίας».

Με πληροφορίες από Billboard

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοχοποιητικά στοιχεία: Tραπ μουσική και βία

Μουσική / Tραπ μουσική και βία: Μπερδεύοντας τον στίχο με την πραγματικότητα

Με ρητορικές και νομικίστικες μανούβρες που αρνούνται την καλλιτεχνική της φύση, το κατηγορητήριο κατά της τραπ μετατρέπει ένα μουσικό είδος σε ενοχοποιητικό στοιχείο.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ & ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΤΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM