Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένα ραπ κομμάτι στο Top 40 του Billboard

Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένα ραπ κομμάτι στο Top 40 του Billboard Facebook Twitter
Κέντρικ Λαμάρ και SZA / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το αμερικανικό Billboard Hot 100 κατέγραψε μια πρωτοφανή στιγμή για τη μουσική βιομηχανία, καθώς στην εβδομαδιαία λίστα της 25ης Οκτωβρίου 2025 δεν υπήρχε ούτε ένα ραπ τραγούδι ανάμεσα στα σαράντα δημοφιλέστερα singles των ΗΠΑ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 1990.

Η απουσία της rap από το Top 40 οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση του «Luther» των Κέντρικ Λαμάρ και SZA, το οποίο μετά από 13 εβδομάδες στην κορυφή και 46 συνολικά παρουσίες στο chart, έπεσε εκτός λίστας λόγω των νέων κανόνων του Billboard. Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε «recurrent», δηλαδή θεωρήθηκε ότι είχε ολοκληρώσει τον εμπορικό του κύκλο μετά από 46 εβδομάδες στο chart, και αφαιρέθηκε αυτόματα από τη λίστα.

Το υψηλότερο ραπ κομμάτι στην ίδια λίστα ήταν το «Shot Callin» του YoungBoy Never Broke Again στο Νο. 44, ενώ τα «Safe» της Cardi B με την Kehlani και «Hell at Night» του BigXthaPlug με την Ella Langley βρέθηκαν στις θέσεις 48 και 49.

Η τελευταία φορά που δεν υπήρχε ραπ τραγούδι στο Top 40 ήταν στις 2 Φεβρουαρίου 1990, όταν το «Just a Friend» του Biz Markie ανέβηκε στο Νο. 41, λίγο πριν ανοίξει ένα σερί 35 ετών συνεχούς παρουσίας της rap ανάμεσα στα πιο δημοφιλή τραγούδια των ΗΠΑ.

Παρά τις αλλαγές στους κανόνες, καμία νέα ραπ κυκλοφορία δεν κατάφερε να καλύψει το κενό. Την ίδια εβδομάδα, δώδεκα κομμάτια της Taylor Swift από το άλμπουμ The Life of a Showgirl βρίσκονταν ήδη μέσα στο Top 40, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον χώρο για άλλα είδη.

Η εξέλιξη θεωρείται ενδεικτική της πτώσης της εμπορικής κυριαρχίας της hip-hop, της οποίας το μερίδιο στην αμερικανική αγορά έφτανε το 30 % το 2020 και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 24 %, σύμφωνα με τα στοιχεία του Billboard.

Η κάμψη της rap συνδέεται και με μια μεταβατική περίοδο για τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους. Ο Drake, που παραμένει ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες εμφανίσεις όλων των εποχών στο Hot 100, δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του Iceman, ενώ ο Kendrick Lamar, μετά από ενάμιση χρόνο πολιτισμικής κυριαρχίας και εμπορικής επιτυχίας, έχει περάσει σε φάση σιωπής.

Παρά την απουσία τους, η σκηνή δεν είναι τελείως στάσιμη. Οι Cardi B και BigXthaPlug, δύο από τους ράπερ που πλησιάζουν περισσότερο το Top 40, κυκλοφόρησαν νέα άλμπουμ μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο Drake εξακολουθεί να δημοσιεύει σποραδικά νέα singles ενόψει της επόμενης δουλειάς του.

Το «Luther» παραμένει μέχρι στιγμής το τελευταίο ραπ κομμάτι που κατάφερε να φτάσει στο Top 10, όταν είχε ανέβει στο Νο. 9 στις 2 Αυγούστου. Από τότε, κανένα άλλο τραγούδι του είδους δεν έχει πλησιάσει τη δεκάδα· το πιο κοντινό ήταν το «All the Way» του BigXthaPlug με τον Bailey Zimmerman, που έφτασε στο Νο. 22 τον Σεπτέμβριο.

Στην τρέχουσα λίστα του Billboard Hot 100 (1η Νοεμβρίου 2025), η κατάσταση παραμένει η ίδια: κανένα ραπ κομμάτι δεν βρίσκεται στο Top 40. Ωστόσο, το «Shot Callin» έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πάνω, ανεβαίνοντας από το Νο. 44 στο Νο. 43, δίνοντας μια αμυδρή ελπίδα για το τέλος του ιστορικού αυτού «ξηρασίας».

Με πληροφορίες από Billboard

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοχοποιητικά στοιχεία: Tραπ μουσική και βία

Μουσική / Tραπ μουσική και βία: Μπερδεύοντας τον στίχο με την πραγματικότητα

Με ρητορικές και νομικίστικες μανούβρες που αρνούνται την καλλιτεχνική της φύση, το κατηγορητήριο κατά της τραπ μετατρέπει ένα μουσικό είδος σε ενοχοποιητικό στοιχείο.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ & ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΤΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΜ ΝΟΒΑΚ ΣΙΝΤΝΕΙ ΣΟΥΙΝΙ ΤΑΙΝΙΑ

Πολιτισμός / Κιμ Νόβακ: «Εντελώς λάθος επιλογή για να με υποδυθεί» η Σίντνεϊ Σουίνι – «Ξεχωρίζει υπερβολικά πάνω από τη μέση»

Η ταινία «Scandalous», που σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κόλμαν Ντομίνγκο, θα αφηγείται τη σχέση της Νόβακ με τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ τη δεκαετία του '50
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΠΕΘΑΝΕ

Πολιτισμός / «Η Μαρινέλλα είναι το ελληνικό τραγούδι»: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία ερμηνεύτρια

Η σπουδαία ερμηνεύτρια είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Σεπτέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Ηρώδειο και έκτοτε αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της
THE LIFO TEAM
Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ