Γάζα: Αγρότης ανακάλυψε τυχαία ένα πανέμορφο βυζαντινό μωσαϊκό

Γάζα: Αγρότης ανακάλυψε τυχαία ένα πανέμορφο βυζαντινό μωσαϊκό Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter.
0

Ένα περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό με πολύχρωμα πουλιά και άλλα ζώα ανακαλύφθηκε τυχαία στη Γάζα, από έναν Παλαιστίνιο αγρότη.

Ο λόγος για τον Σαλμάν αλ-Ναμπαχίν ο οποίος βρήκε το αρχαιολογικό εύρημα πριν από έξι μήνες, ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, περίπου μισό μίλι από τα σύνορα με το Ισραήλ. Το μωσαϊκό χρονολογείται περίπου από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα μετά Χριστόν. 

Προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Ναμπαχίν είπε ότι αυτός και ο γιος του άρχισαν να σκάβουν. Τότε το φτυάρι του γιου χτύπησε κάτι σκληρό και άγνωστο στην όψη.

«Έψαξα στο διαδίκτυο [...] Μάθαμε ότι ήταν ψηφιδωτό που ανήκε στη βυζαντινή εποχή», είπε ο Ναμπαχίν, πατέρας επτά παιδιών, καθισμένος δίπλα στο πανέμορφο εύρημα. «Το βλέπω ως έναν θησαυρό, πιο ακριβό από έναν θησαυρό. Δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian. 

Το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το ψηφιδωτό απεικονίζει κυρίως ζώα.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από τη Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ