Έργο του Μοντριάν γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα σε κληρονόμους και ένα αμερικανικό μουσείο

Ένα έργο του Πιετ Μοντριάν γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα σε κληρονόμους και ένα αμερικανικό μουσείο Facebook Twitter
Πιετ Μοντριάν | Σύνθεση με μπλε | (1926) Courtesy of the Philadelphia Museum of Art
0

Η οικογένεια των κληρονόμων του Ολλανδού καλλιτέχνη Πιέτ Μοντριάν ζητά την επιστροφή ενός πίνακα αφηρημένης τέχνης του 1926 από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, υποστηρίζοντας ότι το έργο, που τώρα υπολογίζεται ότι έχει αξία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκε από ένα γερμανικό μουσείο και πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη μέσω ενός ντίλερ που ειδικευόταν στο να «ξεφορτώνεται» έργα της «εκφυλισμένης» τέχνης για λογαριασμό των Ναζί.

Η αξίωση, που κατατέθηκε στο Court of Common Pleas της Πενσυλβάνια, προσδιορίζει τον πίνακα ως «Composition with Blue», τον οποίο σύμφωνα με την καταγγελία ο καλλιτέχνης παρέδωσε στην ιστορικό τέχνης Sophie Küppers το 1927. Η Küppers φύλαξε την εικόνα στο Provinzialmuseum στο Ανόβερο, και επανασυνδέθηκε με τον σύζυγό της, τον καλλιτέχνη El Lissitzky, στη Σοβιετική Ένωση. Όπως συνέβη σε ολόκληρη τη Γερμανία το 1937, οι ναζιστικές αρχές αφαίρεσαν έργα που θεωρούνταν «εκφυλισμένα» και έργα που ανήκαν σε Εβραίους από τα κρατικά μουσεία. Εβραίος ήταν ο άντρας της Küppers, El Lissitzky.

Το 1939 ο έμπορος Curt Valentin πούλησε τον πίνακα στη Νέα Υόρκη στον συλλέκτη A. E. Gallatin, γνωστό εκείνη την εποχή για την Gallery for Living Art, την οποία ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Gallatin έδειξε εκεί τη λεηλατημένη από τους Ναζί εικόνα και τη δώρισε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας το 1952.

Σε μια δήλωση, το Μουσείο της Φιλαδέλφειας σημείωσε ότι ο Gallatin ήταν σε επαφή με τον Mondrian, ο οποίος έζησε στις ΗΠΑ και πέθανε εκεί το 1944. Το μουσείο δήλωσε επίσης ότι ο κληρονόμος του Mondrian, καλλιτέχνης Harry Holtzman, γνώριζε ότι ο πίνακας βρισκόταν στο μουσείο και δεν τον διεκδίκησε ποτέ ως ιδιοκτησία του. Ο Holtzman πέθανε το 1987. Η αξίωση για το «Composition with Blue» υποβάλλεται από ένα καταπίστευμα που εκπροσωπεί τα τρία παιδιά του.

Το μουσείο δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα λόγο τώρα να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις του Mondrian ή του καλού του φίλου και άμεσου κληρονόμου, Harry Holtzman, ο οποίος για άλλα 43 χρόνια μετά τον θάνατο του Mondrian γνώριζε πλήρως ότι το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας κατείχε και παρουσίαζε τον πίνακα και δεν τον διεκδίκησε ποτέ».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM