Έργο του Μοντριάν γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα σε κληρονόμους και ένα αμερικανικό μουσείο

Ένα έργο του Πιετ Μοντριάν γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα σε κληρονόμους και ένα αμερικανικό μουσείο Facebook Twitter
Πιετ Μοντριάν | Σύνθεση με μπλε | (1926) Courtesy of the Philadelphia Museum of Art
0

Η οικογένεια των κληρονόμων του Ολλανδού καλλιτέχνη Πιέτ Μοντριάν ζητά την επιστροφή ενός πίνακα αφηρημένης τέχνης του 1926 από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, υποστηρίζοντας ότι το έργο, που τώρα υπολογίζεται ότι έχει αξία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκε από ένα γερμανικό μουσείο και πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη μέσω ενός ντίλερ που ειδικευόταν στο να «ξεφορτώνεται» έργα της «εκφυλισμένης» τέχνης για λογαριασμό των Ναζί.

Η αξίωση, που κατατέθηκε στο Court of Common Pleas της Πενσυλβάνια, προσδιορίζει τον πίνακα ως «Composition with Blue», τον οποίο σύμφωνα με την καταγγελία ο καλλιτέχνης παρέδωσε στην ιστορικό τέχνης Sophie Küppers το 1927. Η Küppers φύλαξε την εικόνα στο Provinzialmuseum στο Ανόβερο, και επανασυνδέθηκε με τον σύζυγό της, τον καλλιτέχνη El Lissitzky, στη Σοβιετική Ένωση. Όπως συνέβη σε ολόκληρη τη Γερμανία το 1937, οι ναζιστικές αρχές αφαίρεσαν έργα που θεωρούνταν «εκφυλισμένα» και έργα που ανήκαν σε Εβραίους από τα κρατικά μουσεία. Εβραίος ήταν ο άντρας της Küppers, El Lissitzky.

Το 1939 ο έμπορος Curt Valentin πούλησε τον πίνακα στη Νέα Υόρκη στον συλλέκτη A. E. Gallatin, γνωστό εκείνη την εποχή για την Gallery for Living Art, την οποία ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Gallatin έδειξε εκεί τη λεηλατημένη από τους Ναζί εικόνα και τη δώρισε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας το 1952.

Σε μια δήλωση, το Μουσείο της Φιλαδέλφειας σημείωσε ότι ο Gallatin ήταν σε επαφή με τον Mondrian, ο οποίος έζησε στις ΗΠΑ και πέθανε εκεί το 1944. Το μουσείο δήλωσε επίσης ότι ο κληρονόμος του Mondrian, καλλιτέχνης Harry Holtzman, γνώριζε ότι ο πίνακας βρισκόταν στο μουσείο και δεν τον διεκδίκησε ποτέ ως ιδιοκτησία του. Ο Holtzman πέθανε το 1987. Η αξίωση για το «Composition with Blue» υποβάλλεται από ένα καταπίστευμα που εκπροσωπεί τα τρία παιδιά του.

Το μουσείο δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα λόγο τώρα να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις του Mondrian ή του καλού του φίλου και άμεσου κληρονόμου, Harry Holtzman, ο οποίος για άλλα 43 χρόνια μετά τον θάνατο του Mondrian γνώριζε πλήρως ότι το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας κατείχε και παρουσίαζε τον πίνακα και δεν τον διεκδίκησε ποτέ».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM