Επεισοδιακή η χθεσινή παράσταση του Οθέλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Επεισοδιακή η χθεσινή παράσταση του Οθέλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή Facebook Twitter
O χορευτής Γιάννης Μητράκης
0

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αφιέρωσε την χθεσινή παράσταση του Οθέλλου στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του πολέμου.

Πριν την έναρξη της παράστασης του Οθέλλου σε σκηνοθεσία Robert Wilson, στην κατάμεστη αίθουσα, ο Γιάννης Μητράκης χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εμφανίστηκε τυλιγμένος με μια σημαία της Ουκρανίας και είπε τα εξής:

«Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Γιάννης Μητράκης και είμαι χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Ουκρανή. Εδώ και δέκα μέρες η χώρα της μητέρας και των παππούδων μου βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ήθελα να σας πω ότι η αποψινή παράσταση αφιερώνεται στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν δραματικές στιγμές. Ας γίνει η τέχνη και ο πολιτισμός η φωνή όλων μας για την άμεση λήξη αυτού του πολέμου».

Η πρωτοβουλία της Λυρικής έγινε δεκτή από το κοινό το οποίο τήρησε ενός λεπτού σιγή και μετά καταχειροκρότησε τον χορευτή. 

Στο διάλειμα η κατάσταση πήρε άλλη τροπή αφού περίπου 15 άτομα από την χορωδία της Εθνικής Λυρικής ανέβηκαν στη σκηνή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την κίνηση να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου και διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν ερωτήθηκαν από τηνν διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για αυτή την κίνηση. Στην αίθουσα  επικράτησε πανδαιμόνιο με την πλειοψηφία των θεατών να γιουχάρει τους 15 στη σκηνή και να φωνάζει "Ντροπή, Ντροπή...", ενώ δεν έλειψαν κι αυτοί που υποστήριξαν την κίνηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το επεισόδιο έληξε με τον τενόρο Αλεξάντρς Αντονένκο να επιχειρεί (και να πετυγχαίνει) να κατεβάσει τους διαμαρτυρόμενους καλλιτέχνες από την σκηνή για να συνεχιστεί η παράσταση. Οι μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι ο τενόρος είπε μάλιστα "I am Ukranian" και αποθεώθηκε από το κοινό. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ