Η ηθοποιός Άσλεϊ Τζαντ νομιμοποιείται, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, να κινηθεί δικαστικά κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν, δίνοντας συνέχεια στην αγωγή που είχε καταθέσει το 2018 εναντίον του άλλοτε ισχυρού άνδρα του αμερικανικού κινηματογράφου.

 

Το Εφετείο της Πασαντίνα ακύρωσε πρότερη απόφαση που είχε ληφθεί από κατώτερο δικαστικό σώμα για την αγωγή της Τζαντ, τον Απρίλιο του 2018, κατά του Γουάινστιν.

 

Η πρωταγωνίτρια του «Διπλού Κινδύνου» κατηγορούσε τον Γουάινστιν για υποβάθμιση της κινηματογραφικής της καριέρας, όταν τον απέρριψε σεξουαλικά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ίδια τον είχε μηνύσει επιπλέον και για συκοφαντική δυσφήμιση και αθέμιτες επαγγελματικές πρακτικές.

 

Ωστόσο, η νομική της πρωτοβουλία συνάντησε δυσκολίες: Δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε πως δεν μπορούσε να καταθέσει αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση καθώς, βάσει νομικού πλαισίου της Καλιφόρνια, δεν διατηρούσε συγκεκριμένη εργασιακή σχέση με τον Γουάινστιν τον καιρό που υποστηρίζει πως έλαβε χώρα η ανάρμοστη συμπεριφορά.

 

Τώρα, πάντως, η ερμηνεία του δικαστή για το καταστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης, απορρίφθηκε από το εφετείο.

 

«Εξαιτίας της επαγγελματικής του θέσης και επιρροής ως υψηλόβαθμου παραγωγού στο Χόλιγουντ, ο Γουάινστιν ήταν σε θέση να ασκεί καταναγκαστική δύναμη στη Τζαντ που ήταν τότε, την περίοδο της φερόμενης παρενόχλησης, μια νεαρή ηθοποιός στην αρχή της καριέρας της» αναφέρει η δικαστική απόφαση, προσθέτοντας: «Επιπλέον, δεδομένης της υψηλής επιρροής και "αναπόφευκτης" παρουσίασης του Γουάινστιν στη βιομηχανία κινηματογράφου, η σχέση θα ήταν δύσκολο να τερματιστεί "χωρίς απτή δυσκολία" για τη Τζαντ, η επιβίωση της οποίας στο χώρο εξαρτάτο από τα κάστινγκ για ρόλους».

 

«Αυτή είναι μια σημαντική νίκη όχι μόνο για την κα. Τζαντ, αλλά για όλα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στις επαγγελματικές σχέσεις, τόνισε μέσω μέιλ ο δικηγόρος της ηθοποιού - η οποία, σημειωτέον, δεν θέλησε να συμμετάσχει στη μαζική αγωγή θυμάτων, κατά του Γουάινστιν.

 

Με πληροφορίες από New York Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr