Δικαστήριο αποφάσισε πως η Άσλεϊ Τζαντ μπορεί να μηνύσει τον Γουάινστιν - Για σεξουαλική παρενόχληση

Δικαστήριο αποφάσισε πως η Άσλεϊ Τζαντ μπορεί να μηνύσει τον Γουάινστιν - Για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Νομικά μπορεί να κινηθεί η Τζαντ κατά του Γουάινστιν
0

Η ηθοποιός Άσλεϊ Τζαντ νομιμοποιείται, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, να κινηθεί δικαστικά κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν, δίνοντας συνέχεια στην αγωγή που είχε καταθέσει το 2018 εναντίον του άλλοτε ισχυρού άνδρα του αμερικανικού κινηματογράφου.

Το Εφετείο της Πασαντίνα ακύρωσε πρότερη απόφαση που είχε ληφθεί από κατώτερο δικαστικό σώμα για την αγωγή της Τζαντ, τον Απρίλιο του 2018, κατά του Γουάινστιν.

Η πρωταγωνίτρια του «Διπλού Κινδύνου» κατηγορούσε τον Γουάινστιν για υποβάθμιση της κινηματογραφικής της καριέρας, όταν τον απέρριψε σεξουαλικά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ίδια τον είχε μηνύσει επιπλέον και για συκοφαντική δυσφήμιση και αθέμιτες επαγγελματικές πρακτικές.

Ωστόσο, η νομική της πρωτοβουλία συνάντησε δυσκολίες: Δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε πως δεν μπορούσε να καταθέσει αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση καθώς, βάσει νομικού πλαισίου της Καλιφόρνια, δεν διατηρούσε συγκεκριμένη εργασιακή σχέση με τον Γουάινστιν τον καιρό που υποστηρίζει πως έλαβε χώρα η ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τώρα, πάντως, η ερμηνεία του δικαστή για το καταστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης, απορρίφθηκε από το εφετείο.

«Εξαιτίας της επαγγελματικής του θέσης και επιρροής ως υψηλόβαθμου παραγωγού στο Χόλιγουντ, ο Γουάινστιν ήταν σε θέση να ασκεί καταναγκαστική δύναμη στη Τζαντ που ήταν τότε, την περίοδο της φερόμενης παρενόχλησης, μια νεαρή ηθοποιός στην αρχή της καριέρας της» αναφέρει η δικαστική απόφαση, προσθέτοντας: «Επιπλέον, δεδομένης της υψηλής επιρροής και "αναπόφευκτης" παρουσίασης του Γουάινστιν στη βιομηχανία κινηματογράφου, η σχέση θα ήταν δύσκολο να τερματιστεί "χωρίς απτή δυσκολία" για τη Τζαντ, η επιβίωση της οποίας στο χώρο εξαρτάτο από τα κάστινγκ για ρόλους».

«Αυτή είναι μια σημαντική νίκη όχι μόνο για την κα. Τζαντ, αλλά για όλα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στις επαγγελματικές σχέσεις, τόνισε μέσω μέιλ ο δικηγόρος της ηθοποιού - η οποία, σημειωτέον, δεν θέλησε να συμμετάσχει στη μαζική αγωγή θυμάτων, κατά του Γουάινστιν.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM