Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης στη Ζάκυνθο: Μια γιορτή αναμόχλευσης συναισθημάτων

Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης στη Ζάκυνθο: Μια γιορτή αναμόχλευσης συναισθημάτων Facebook Twitter
Πρόκειται για μια γιορτή αναμόχλευσης συναισθημάτων, όπως αυτά εκφράζονται και ψηφιακά, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων (200 περίπου) από όλο τον κόσμο και βέβαια και από τη Ζάκυνθο. Φωτ.: GETTY
0

Η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί επέκταση της αρχαίας τέχνης της αφήγησης, η οποία σήμερα συνυφαίνεται με ψηφιακές εικόνες και βίντεο, καθώς και με ήχο-μουσική, εφέ και κείμενο-αφήγηση, δηλαδή μορφές πληροφορίας ιδιαίτερα προσιτές και σύγχρονες.

Η όλη διαδικασία της ψηφιακής αφήγησης που διαχειρίζεται κάθε σύγχρονος υπολογιστής, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο, υποστηρίζει τον άνθρωπο στο να εκφραστεί βιωματικά μέσα από το πολυτροπικό αυτό ψηφιακό υλικό που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό βαθμών ελευθερίας και αφορά περισσότερους τύπους νοημοσύνης.

Η διαδικασία αυτή, που καταλήγει στη δημιουργία ενός βίντεο περιορισμένης διάρκειας, προσφέρει μία άλλου τύπου «φωνή» σε κάθε άνθρωπο με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου και συγχρόνως καλλιεργεί τις δεξιότητες του σύγχρονου γραμματισμού, καθώς και τις καλλιτεχνικές και κριτικές δεξιότητες.

Στο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στα άλλα τρία συμμετέχοντα Εργαστήρια των Πανεπιστημίων (Αθηνών, Αιγαίου και Ιονίου) έχει δημιουργηθεί, εδώ και 13 χρόνια μία κρίσιμη μάζα επιστημόνων που προάγει το θέμα σε διεθνές επίπεδο, όπως φαίνεται τόσο από τους συμμετέχοντες φορείς του εξωτερικού, όσο και από τη δημιουργία σχετικής Βάσης Δεδομένων που περιλαμβάνει 1500 Ψηφιακές Αφηγήσεις σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικά θέματα, το μεταναστευτικό και πολλά άλλα. Τα προανεφερθέντα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια από κοινού με τον Όμιλο UNESCO Νομού Ζακύνθου έχουν ήδη υλοποιήσει σχετικά σεμινάρια, καθώς και Εθνικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης στην Αθήνα και τη Ζάκυνθο (2018).

Με τη θεσμοθέτηση ανά διετία του Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης επανατοποθετείται η Ζάκυνθος στο χάρτη των διεθνών Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε σε ένα θέμα πρώτης γραμμής ενδιαφέροντος, μια και αναφέρεται στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Πρόκειται για μια γιορτή αναμόχλευσης συναισθημάτων, όπως αυτά εκφράζονται και ψηφιακά, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις 200 περίπου ανθρώπων από όλο τον κόσμο – και βέβαια και από τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για αφηγήσεις σε ψηφιακή μορφή, με εικόνα, ήχο, υπότιτλους, εφέ -και με ότι μπορεί να προσφέρει ο σύγχρονος υπολογιστής- οι οποίες χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες: Πολιτισμός, Κοινωνία, Υγεία, Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Επιστήμη & Έρευνα.

Παράλληλα, θα διοργανωθούν Satellite Scientific Events για την διάχυση επιστημονικών ερευνητικών έργων (scientific research projects) και εργαστήρια (workshops) σχετικά με την Ψηφιακή Αφήγηση.

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, από τις  27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί -στον κινηματογράφο «Φώσκολος», στο Δημοτικό Θέατρο και σε χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου- η σειρά ψηφιακών αφηγήσεων, που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Για τα ψηφιακά αυτά έργα, θα συζητήσουν σε στρογγυλές τράπεζες ενώπιον του κοινού καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον διεθνή και ελληνικό χώρο. Ένας αριθμός από τα έργα αυτά θα βραβευθεί από επιτροπές ξένων και Ελλήνων ειδικών. Παράλληλα, θα διοργανωθούν Satellite Scientific Events για την διάχυση επιστημονικών ερευνητικών έργων και εργαστήρια σχετικά με την ψηφιακή αφήγηση.

Η μύηση του κοινού μέσω προβολών και παρακολούθησης συζητήσεων καλλιτεχνών και επιστημόνων σε θέματα με σύγχρονο, πρωτότυπο, αλλά και καθημερινό προβληματισμό, αποτελεί εγγύηση για τη προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο θεσμός του συγκεκριμένου Φεστιβάλ στην κοινωνία. Επιπροσθέτως, τα βίντεο-Ψηφιακές Αφηγήσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα αποτελέσουν παιδαγωγικό υλικό για τη Β’ βάθμια εκπαίδευση τόσο της Ζακύνθου, όσο και ευρύτερα ενώ έχει προγραμματιστεί και η παρουσίαση επιλεγμένων ψηφιακών αφηγήσεων στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, όπως έχει πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακής Αφήγησης θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο από τις  27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM