Bjork, Άμλετ, Το Συμβάν

Bjork, Άμλετ, Το Συμβάν Facebook Twitter
Bjork
0

» Περιμένω τους δύο Άμλετ που πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών φέτος. Ο πρώτος έρχεται από την Αμερική, από τον πρωτοποριακό θίασο Wooster Group (13-16/6, Πειραιώς 260). Ο αμερικανικός θίασος ανατρέχει σε προηγούμενες παραγωγές του μεγάλου σαιξπηρικού έργου και με τη βοήθεια της τεχνολογίας του ήχου και της εικόνας προτείνει έναν «απόλυτα σύγχρονο και ταυτόχρονα απόλυτα πιστό στο πρωτότυπο» Άμλετ. Οι ηθοποιοί συνδιαλέγονται με τις εικόνες από το παρελθόν που εμφανίζονται στα μόνιτορ και ο σημερινός πρίγκιπας αναρωτιέται μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον (Μπρόντγουεϊ, 1964): «Τo be or not to be?». Ο δεύτερος Άμλετ έρχεται από το Βερολίνο, από το Schaubühne am lehniner platz (7-9/7 Πειραιώς 260). Από τις δυναμικότερες παρουσίες της ευρωπαϊκής σκηνής, ο σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ -σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών- σκηνοθετεί τα κείμενα του παρελθόντος αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα. Δομεί τις παραστάσεις του σαν μουσικές παρτιτούρες, δίνοντας πρωτεύοντα ρόλο στον ηθοποιό και στην ενέργεια της σωματικότητάς του, ενώ η ρεαλιστική γραφή του αναδεικνύει κρυφές διαστάσεις του πραγματικού.
Μιχάλης Μιχαήλ

» Περιμένω να βρω το κουράγιο να πάω να δω την καινούργια ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν Το Συμβάν. Είδα το τρέιλερ και ομολογώ πως… μια στιγμή, να το πω κοσμίως… α, ναι, μου κόπηκαν τα γόνατα από το φόβο. Μια περιβαλλοντική κρίση οδηγεί σε μια παγκόσμια επιδημία αυτοκτονιών και μια οικογένεια πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει σ’ έναν παρανοϊκό κόσμο. Το στόρι της ταινίας μού θύμισε κάπως το Κινητό του Στίβεν Κινγκ και οι σκηνές με τους ανθρώπους κοκαλωμένους στους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι ανατριχιαστικές. Παίζουν ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο Τζον Λεγκουιζάμο και η Ζούι Ντεσανέλ. Αυτό που με ανησύχησε λίγο ήταν ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, που έμοιαζε να έχει την ίδια έκφραση σε όλο το τρέιλερ, αλλά ευελπιστώ ότι φταίει ο μοντέρ! Η ταινία κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 12 Ιουνίου. Θα οπλιστώ με θάρρος και θα κάνω την απόπειρα να τη δω. Αν δείτε μια τρελή να φεύγει τρέχοντας και ουρλιάζοντας από κάποιο σινεμά, πιθανότατα θα είμαι εγώ.
Μυρτώ Αθανασοπούλου

» Περιμένω την τρίτη εμφάνιση της Bjork στην Ελλάδα (το τρίλεπτο του «Oceania» στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας ήταν η δεύτερη), στις 31 Ιουλίου, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το ’χει παρακάνει στα τρία τελευταία άλμπουμ της και ότι οι ακραίοι πειραματισμοί του συζύγου της -του visual artist Matthew Barney- την έχουν κάνει ακόμα πιο απρόσιτη, οι ζωντανές εμφανίσεις της πάντως είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ. Στη νέα περιοδεία της, όπου εκτός από τα κομμάτια του Volta κάνει αναδρομή σε ολόκληρη τη σόλο καριέρα της, περιλαμβάνεται επιτέλους και η Αθήνα. Tribal ρυθμοί, τα hyper beat του Timbaland, η maximal αισθητική του βίντεο για το νέο single της «Wanderlust» και το «παγωμένο» ταμπεραμέντο της υπόσχονται μια μοναδική βραδιά λίγο πριν την έναρξη των διακοπών… Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε χθες, 4 Ιουνίου.
M.Hulot

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ