«Το βιολί του Ενγκρ» του Man Ray, η πιο ακριβή φωτογραφία που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

«Το βιολί του Ενγκρ» του Man Ray, η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Christie's
0

Η διάσημη φωτογραφία «Le Violon d'Ingres» (Το βιολί του Ενγκρ) του Man Ray έγραψε ιστορία το Σάββατο, καθώς έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί.

Η αρχική εκτύπωση της αριστουργηματικής φωτογραφίας, που θεωρείται ευρέως ως το πιο διάσημο έργο του Man Ray, πουλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Πριν από την πώληση, η τιμή της αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 5 και 7 εκατ. δολαρίων, η υψηλότερη τιμή στην ιστορία των δημοπρασιών φωτογραφίας, σύμφωνα με τον οίκο Christie's, ο οποίος πούλησε το έργο.

Ο Ray, γεννημένος ως Emmanuel Radnitzky, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού και το "Le Violon d'Ingres" του ήταν το κορυφαίο έργο που προσφέρθηκε από τη συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, συλλέκτες έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με σουρεαλιστικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τον Christie's, το ζευγάρι της Νέας Υόρκης απέκτησε το κομμάτι από τον Ray το 1962. 

Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, επί σειρά ετών στέλεχος της Macy's, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών.

Η κόρη του ζευγαριού και υπεύθυνη εκτελέστρια της περιουσίας τους, η Peggy Jacobs Bader, σε δήλωσή της ανέφερε πριν από την πώληση ότι κάθε κομμάτι από τη συλλογή «έχει μια μοναδική και οικεία ιστορία πίσω του» και αντανακλά το «χαρμόσυνο πνεύμα της σχέσης των γονιών μου».

Πριν από τη δημοπρασία, ο Darius Himes, διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου Christie's, χαρακτήρισε την φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα».

«Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θάλαμου» είπε.

«Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Είναι ένα άνευ προηγουμένου φωτογραφικό έργο» είπε.

Άλλα ξεχωριστά κομμάτια που προσφέρθηκαν στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης ήταν το Mars της Vija Celmins, το οποίο πωλήθηκε για 1,26 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την πώληση, το ρεκόρ για την ακριβότερη φωτογραφία, που έχει πωληθεί σε δημοπρασία, κατείχε το «Rhine II» του Andreas Gursky, το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie's για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

«Το βιολί του Ενγκρ» του Man Ray, η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Christie's

Με πληροφορίες του CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Πολιτισμός / Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Τα σώματα ανήκαν σε έναν άνδρα στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40 ετών και σε μια γυναίκα 50 ετών. Το γεγονός ότι πιθανότατα απολάμβαναν ένα χαλαρό γεύμα όταν τους χτύπησε η καταστροφή δεν είναι ασυνήθιστο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ