Berlinale: Χαβιέ Μπαρδέμ και Τίλντα Σουίντον καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα

Berlinale: Χαβιέ Μπαρδέμ και Τίλντα Σουίντον καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 80 νυν και πρώην συμμετέχοντες του φετινού Berlinale, ανάμεσά τους οι Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τίλντα Σουίντον και Άνταμ Μακέι, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε έπειτα από δήλωση του προέδρου της κριτικής επιτροπής, Βιμ Βέντερς, ο οποίος στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι οι δημιουργοί «θα πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής», απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύγκρουση Ισραήλ - Γάζας και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ.

Η τοποθέτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι απέσυρε τη συμμετοχή της, ενώ η διευθύντρια του φεστιβάλ Τρίσια Τατλ εξέδωσε ανακοίνωση υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των καλλιτεχνών να εκφράζονται, αλλά και να μη σχολιάζουν ζητήματα για τα οποία δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν.

«Οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου όπως επιλέγουν», ανέφερε. «Δεν πρέπει να αναμένεται να σχολιάζουν κάθε πολιτικό ζήτημα που τίθεται ενώπιον τους, ούτε να απαντούν για πρακτικές ενός φεστιβάλ που δεν ελέγχουν».

Berlinale: Νέα επιστολή για τη «σιωπή» στη Γάζα

Ωστόσο, οι υπογράφοντες της επιστολής -μεταξύ άλλων οι Μάικ Λι, Λούκας Ντοντ και Ναν Γκόλντιν- δηλώνουν ότι «διαφωνούν κατηγορηματικά» με την άποψη πως ο κινηματογράφος μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική. «Δεν μπορείς να τα διαχωρίσεις», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «το κλίμα αλλάζει στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην άρνηση περισσότερων από 5.000 εργαζομένων στον κινηματογράφο να συνεργαστούν με «ισραηλινές εταιρείες και ιδρύματα», ενώ επισημαίνεται ότι η Berlinale στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί δημόσια για άλλες «θηριωδίες», όπως στην Ουκρανία.

«Καλούμε τη Μπερλινάλε να εκπληρώσει το ηθικό της καθήκον και να δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στη γενοκτονία, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Berlinale: Πολιτικές ερωτήσεις σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ερωτήσεις προς καλλιτέχνες κυριάρχησαν στις συνεντεύξεις Τύπου του φεστιβάλ. Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις ρωτήθηκε αν ο κινηματογράφος μπορεί να «πολεμήσει τον φασισμό», ο Rupert Grint κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί για τον φασισμό, ενώ η Michelle Yeoh ερωτήθηκε για την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ο κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Τομ Μορέλλο, που συνσκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ The Ballad of Judas Priest, σχολίασε με νόημα: «Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείς να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ για το αγαπημένο σου συγκρότημα και ταυτόχρονα να πολεμάς τον φασισμό».

Η διευθύντρια του φεστιβάλ επανήλθε, τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι να κάνεις πολιτική μέσω της τέχνης» και ότι οι δημιουργοί συχνά δέχονται κριτική επειδή δεν μπορούν να συμπυκνώσουν σύνθετες σκέψεις σε μια σύντομη απάντηση μπροστά σε ένα μικρόφωνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM
Η Betye Saar πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Πολιτισμός / Η Μπέτι Σαρ πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Με αφορμή την έκθεση Let’s Get It On: The Wearable Art of Betye Saar στο Roberts Projects του Λος Άντζελες, η σχεδόν 100χρονη καλλιτέχνιδα επιστρέφει στα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα φυλαχτά που έφτιαχνε από τα ’50s έως τα ’70s το κρυφό εργαστήριο από όπου γεννήθηκε η γλώσσα των assemblages της.
THE LIFO TEAM
Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Πολιτισμός / Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Το Villa Pilar, που η σουρεαλίστρια ζωγράφισε το 1940 ενώ νοσηλευόταν σε σανατόριο στο Σανταντέρ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στο Freud Museum του Λονδίνου πριν ταξιδέψει στην πόλη όπου δημιουργήθηκε
THE LIFO TEAM
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Πολιτισμός / Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Στο The Boys of Dungeon Lane, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ, στη μνήμη του Τζον Λένον, σε ένα νέο τραγούδι με τον Ρίνγκο Σταρ και στην απρόσμενη έμπνευση που πήρε από τους Oasis.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χόλαντ πρότεινε μια “αραχνο-εφηβεία” για το νέο Spider-Man και το στούντιο το απέρριψε αμέσως

Πολιτισμός / Ο Τομ Χόλαντ ήθελε ο νέος Spider-Man να περάσει μια «αραχνο-εφηβεία»

Ο ηθοποιός αποκάλυψε στο Empire ότι συμμετείχε για πρώτη φορά στις σεναριακές συζητήσεις του Spider-Man: Brand New Day, προτείνοντας έναν Πίτερ Πάρκερ που χάνει τον έλεγχο καθώς οι δυνάμεις του αλλάζουν.
THE LIFO TEAM
Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Πολιτισμός / Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Στην πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς, ο Τζον Τραβόλτα εξήγησε γιατί υιοθέτησε τον μπερέ ως νέο σήμα κατατεθέν του: ήθελε να νιώσει σαν παλιός σκηνοθέτης και, όπως λέει, «και οι άντρες μπορούν να διασκεδάσουν».
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Ο Τομ Χανκς και ο Τιμ Άλεν παρουσίασαν στο Λονδίνο το Toy Story 5, όπου η Pixar βάζει τον Γούντι, τον Μπαζ και τη Τζέσι απέναντι στον νέο μεγάλο αντίπαλο της παιδικής ηλικίας: τις οθόνες.
THE LIFO TEAM