Berlinale: Χαβιέ Μπαρδέμ και Τίλντα Σουίντον καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα

Berlinale: Χαβιέ Μπαρδέμ και Τίλντα Σουίντον καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 80 νυν και πρώην συμμετέχοντες του φετινού Berlinale, ανάμεσά τους οι Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τίλντα Σουίντον και Άνταμ Μακέι, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλουν τη «σιωπή» του φεστιβάλ για τη Γάζα.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε έπειτα από δήλωση του προέδρου της κριτικής επιτροπής, Βιμ Βέντερς, ο οποίος στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι οι δημιουργοί «θα πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής», απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύγκρουση Ισραήλ - Γάζας και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ.

Η τοποθέτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι απέσυρε τη συμμετοχή της, ενώ η διευθύντρια του φεστιβάλ Τρίσια Τατλ εξέδωσε ανακοίνωση υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των καλλιτεχνών να εκφράζονται, αλλά και να μη σχολιάζουν ζητήματα για τα οποία δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν.

«Οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου όπως επιλέγουν», ανέφερε. «Δεν πρέπει να αναμένεται να σχολιάζουν κάθε πολιτικό ζήτημα που τίθεται ενώπιον τους, ούτε να απαντούν για πρακτικές ενός φεστιβάλ που δεν ελέγχουν».

Berlinale: Νέα επιστολή για τη «σιωπή» στη Γάζα

Ωστόσο, οι υπογράφοντες της επιστολής -μεταξύ άλλων οι Μάικ Λι, Λούκας Ντοντ και Ναν Γκόλντιν- δηλώνουν ότι «διαφωνούν κατηγορηματικά» με την άποψη πως ο κινηματογράφος μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική. «Δεν μπορείς να τα διαχωρίσεις», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «το κλίμα αλλάζει στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην άρνηση περισσότερων από 5.000 εργαζομένων στον κινηματογράφο να συνεργαστούν με «ισραηλινές εταιρείες και ιδρύματα», ενώ επισημαίνεται ότι η Berlinale στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί δημόσια για άλλες «θηριωδίες», όπως στην Ουκρανία.

«Καλούμε τη Μπερλινάλε να εκπληρώσει το ηθικό της καθήκον και να δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στη γενοκτονία, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Berlinale: Πολιτικές ερωτήσεις σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ερωτήσεις προς καλλιτέχνες κυριάρχησαν στις συνεντεύξεις Τύπου του φεστιβάλ. Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις ρωτήθηκε αν ο κινηματογράφος μπορεί να «πολεμήσει τον φασισμό», ο Rupert Grint κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί για τον φασισμό, ενώ η Michelle Yeoh ερωτήθηκε για την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ο κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Τομ Μορέλλο, που συνσκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ The Ballad of Judas Priest, σχολίασε με νόημα: «Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείς να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ για το αγαπημένο σου συγκρότημα και ταυτόχρονα να πολεμάς τον φασισμό».

Η διευθύντρια του φεστιβάλ επανήλθε, τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι να κάνεις πολιτική μέσω της τέχνης» και ότι οι δημιουργοί συχνά δέχονται κριτική επειδή δεν μπορούν να συμπυκνώσουν σύνθετες σκέψεις σε μια σύντομη απάντηση μπροστά σε ένα μικρόφωνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
THE LIFO TEAM
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM