Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ

Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου με την Ναν Γκόλντιν
0

«Save the Dates – Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη» λέγεται ο πρόγραμμα με το οποίο ψηφιοποιήθηκαν οι εκπομπές της Κατερίνας Ζαχαροπούλου και θα παρουσιαστεί στις 3 Φεβρουαρίου από την ίδια και τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ, Νίκο Τρανό.  

Οι εκπομπές ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ταξινομήθηκαν ώστε να αποτελέσουν εργαλείο έρευνας και δημιουργικής εκπαιδευτικής αξιοποίησης, έχοντας ως αρχικό προορισμό και στέγη την Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ.  

Πρόκειται για το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που δημιούργησε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε διάρκεια 26 χρόνων (1995-1999, SevenX και 2000-2021, ΕΡΤ).

Το πρόγραμμα «Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη» δημιουργήθηκε με σκοπό να διασωθούν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της περιόδου 1995 - 2021 ώστε να αποτελέσουν ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας της σύγχρονης τέχνης. Περιέχει 620 αρχεία εκπομπών πλήρως τεκμηριωμένων και κατηγοριοποιημένων ώστε να διευκολύνουν στην πρόσβαση και θέασή τους ενώ ο χώρος φιλοξενίας του προγράμματος είναι η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Κάρα Γουόκερ

"Μεγάλο μέρος του αρχείου διαφυλάχθηκε εκ μέρους μου επί σειρά ετών με την ελπίδα πως κάποτε θα βρει τη θέση του εκτός προσωπικού και τηλεοπτικού / ραδιοφωνικού χώρου. Ιδανικά ένα πανεπιστήμιο όπως η ΑΣΚΤ θα ήταν το καταλληλότερο περιβάλλον. Και η στιγμή αυτή έφτασε" λέει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου..

Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια συλλογής σκέψεων, έργων, φωνών, εκθέσεων, εμπειρίας και εμπιστοσύνης, χιλιάδων ωρών προσωπικής έρευνας, μετακινήσεων μέσα και έξω από τη χώρα, συναντήσεων που αξίζει να μνημονεύονται. Το υλικό του αρχείου δημιουργήθηκε στα πλαίσια τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών προγραμμάτων με ό,τι αυτό σημαίνει: συγκεκριμένοι χρόνοι παράδοσης για προβολή, σχετικά χαμηλά ποσά για την παραγωγή, προσαρμογή στις σεζόν που καθορίζει ένας τηλεοπτικός σταθμός. Μέρος του αρχείου (περίοδος 1995 - 1999) δημιουργήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Seven X, σπάνιο παράδειγμα ιδιωτικού καναλιού που αψηφώντας μετρήσεις τηλεθέασης και σχέσεις με την διαφημιστική αγορά έδωσε χώρο σε εκπομπές πολιτισμού.

Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Άγγελος Δεληβοριάς

Ακολούθως η μακρόχρονη συνεργασία της Κ. Ζαχαροπούλου με την ΕΡΤ (περίοδος 2000 - 2021) πιστοποίησε πως κανένας άλλος φορέας δεν θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής εκπομπών για τη σύγχρονη τέχνη σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου.

"Υπό αυτή την έννοια είμαι ευγνώμων τόσο για τη δυνατότητα που μου δόθηκε όσο και για το γεγονός ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, κατόπιν αιτήματός μου σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης του συνόλου των αρχείων των εκπομπών για αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση και επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης ενός τόσο μεγάλου αρχείου σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας.

Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Βλάσης Κανιάρης

Εκ μέρους μου αυτή η παρακαταθήκη φωνών, έργων, εκθέσεων, χρονικών περιόδων, παρακολούθησης της σύγχρονης εικαστικής σκηνής μέσα και έξω από τη χώρα, υπήρξε συγκλονιστική εμπειρία. Η συνολική καταγραφή αυτού του πνευματικού ταξιδιού ήταν ανάγκη και υποχρέωση να διασωθεί. Πρόκειται για τεκμήρια τα οποία στο μέλλον θα αποτελούν ένα ημερολόγιο 26 χρόνων ζώσας δημιουργίας και παρουσίας της εικαστικής σκηνής με πλήθος αποχρώσεων, ιδεών, μαρτυριών και συγκυριών που επιτρέπουν να αναδειχθεί το πλαίσιο αξιολόγησης της τέχνης στη χώρα, παράλληλα με το τι συνέβαινε στο εξωτερικό. Το αρχείο και το πρόγραμμα «Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη» διασώζει ημερομηνίες, χρονολογίες, στιγμές που θα μείνουν ως ιστορικά τεκμήρια" λέει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, να ερευνήσουν, να εμπνευστούν, να εκπαιδευτούν, να θυμηθούν, να ανακαλύψουν και να μεταπλάσουν το περιεχόμενό του δημιουργικά. Μια  παρακαταθήκη  ως κληρονομιά των παλαιότερων προς τους νεότερους που και αυτοί με τη σειρά τους, θα κληθούν να παραδώσουν τη δική τους εμπειρία μέσα στον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης του καιρού τους.

Το αρχείο των εκπομπών της Κ. Ζαχαροπούλου για τη σύγχρονη Τέχνη, ψηφιοποιημένο και ανοιχτό στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Μπιλ Βαϊόλα

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Τρία μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο θα φέρουν στο αθηναϊκό κοινό νότες χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας από φωνές αγαπητές, δημοφιλείς και καταξιωμένους δημιουργούς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Πολιτισμός / «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Reunite Parthenon», είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου – συμβόλου της Δημοκρατίας.
THE LIFO TEAM
Η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ορίστηκε ως νέα υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας

Πολιτισμός / Η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ορίστηκε ως νέα υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας

Η Αμπντούλ Μαλάκ έχει επίσης συμβάλει στη διευκόλυνση άλλων πολιτιστικών πολιτικών, προσθέτει το υπουργείο, αναφερόμενο στο Culture Pass, το οποίο παρέχει σε κάθε 15χρονο έως 18χρονο 300 ευρώ για να δαπανήσει για τον πολιτισμό.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ