Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη σε μήκος σπηλαιογραφία ιθαγενών Αμερικανών

Largest known cave art images in US by Indigenous Americans discovered in Alabama Facebook Twitter
Η 1.000 ετών σπηλαιογραφία απεικονίζει έναν κροταλία μήκους 3 μέτρων. Φωτ: S.Alvarez- Εικονογράφηση: J.Simek/ Antiquity Publications Ltd
0

Αρχαιολόγοι στην Αλαμπάμα ανακάλυψαν την μεγαλύτερη σε μήκος γνωστή σπηλαιογραφία, που δημιούργησαν οι πρώτοι ιθαγενείς Αμερικανοί.

Ιθαγενείς Αμερικανοί δημιούργησαν την 1.000 ετών σπηλαιογραφία, ενός κροταλία μήκους 3 μέτρων, καθώς και άλλες βραχογραφίες στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου, πιθανότατα για να απεικονίσουν πνεύματα του Κάτω Κόσμου, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. 


Στο ίδιο σπήλαιο υπάρχουν εκατοντάδες βραχογραφίες και θεωρείται το πλουσιότερο μέρος για την τέχνη σπηλαίων των ιθαγενών Αμερικανών, στα νοτιοανατολικά της Αμερικής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε φωτογραμμετρία, μια τεχνική που περιλαμβάνει τη λήψη εκατοντάδων ψηφιακών εικόνων για τη δημιουργία ενός εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου. Με την συγκεκριμένη μέθοδο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πέντε άγνωστες μέχρι πρότινος γιγαντιαίες σπηλαιογραφίες, γνωστές ως «γλυφές».

«Αυτή η μεθοδολογία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα εικονικό μοντέλο του χώρου, το οποίο μπορούμε να χειριστούμε», δήλωσε ο Jan Simek, βασικός συγγραφέας της μελέτης και διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

«Στη προκειμένη περίπτωση, η οροφή του σπηλαίου είναι πολύ κοντά στο δάπεδο. Έτσι, το οπτικό μας πεδίο περιορίζεται από την εγγύτητά μας στην οροφή. Ποτέ δεν είδαμε αυτές τις πολύ μεγάλες εικόνες επειδή δεν μπορούσαμε να πάμε αρκετά πίσω για να τις δούμε», εξήγησε στο Live Science.

Μετά τη δημιουργία του εικονικού μοντέλου, «μπορούσαμε να το δούμε από ευρύτερη οπτική», είπε. «Μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με τρόπο που δεν μπορούμε να δούμε από κοντά».

Largest known cave art images in US by Indigenous Americans discovered in Alabama Facebook Twitter
Ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ και ιδρυτής του Ancient Art Archive, Stephen Alvarez, στο «19ο Ανώνυμο Σπήλαιο» στην Αλαμπάμα. Φωτ: A Cressler/Antiquity Publications Ltd

Η σπηλαιογραφία απεικονίζει ένα μοτίβο διαμαντιών, που παραπέμπει σε «διαμαντένιο κροταλία» (Crotalus atrox), ένα πλάσμα που θεωρούταν ιερό από τους Ιθαγενείς Αμερικανούς της νοτιοανατολικής Αμερικής, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. 

Οι λαοί αυτοί κατασκεύαζαν μεγάλους χωμάτινους τύμβους τους οποίους χρησιμοποιούσαν για διάφορους σκοπούς, όπως τελετουργίες σύμφωνα με το Smithsonian Magazine, ώστε να είναι πιο κοντά στα πνεύματα του πάνω κόσμου, ενώ οι σπηλιές θεωρούνταν το ακριβώς αντίθετο- διαδρομές προς τον κάτω κόσμο.

Οι «γλυφές» απεικονίζουν ανθρωπόμορφες μορφές, ζώα και αφηρημένα σχήματα και χαράχτηκαν στην οροφή του σπηλαίου μεταξύ του 2ου και του 10ου αιώνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1998 και παραμένει χωρίς όνομα, αφού αναφέρεται απλώς ως «19ο Ανώνυμο Σπήλαιο» προκειμένου να μην γίνει γνωστή η τοποθεσία και να προστατευτούν τα ευρήματα. 

Διαθέτει υπόγειους διαδρόμους μήκους 5 χιλιομέτρων και η πλειονότητα των βραχογραφιών ανακαλύφθηκε σε έναν μεγάλο θάλαμο, σύμφωνα με μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Southeastern Archaeology.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM