Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ο παλαιότερος διατηρημένος χριστιανικός μοναστικός χώρος

Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ο παλαιότερος διατηρημένος χριστιανικός μοναστικός χώρος Facebook Twitter
Τα ερείπια βρέθηκαν στο Tel Ganub Qasr Al-‘Aguz στην όαση Bahariya, περίπου 230 μίλια νοτιοδυτικά του Καΐρου.Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Οι ανασκαφές στη δυτική έρημο της Αιγύπτου έχουν αποκαλύψει τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού μοναστικού τόπου, με τα κυριότερα σημεία της ανακάλυψης να περιλαμβάνουν τρεις εκκλησίες και ένα σύνολο κελιών για μοναχούς, ή κατοικίες.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, μια γαλλο-νορβηγική ομάδα βρήκε τις κατασκευές στο Tel Ganub Qasr Al-‘Aguz στην όαση Bahariya, περίπου 230 μίλια νοτιοδυτικά του Καΐρου. Μερικά από τα κτίρια ήταν σκαλισμένα απευθείας στο βράχο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατέλαβαν την περιοχή μεταξύ του 4ου και του 8ου αιώνα μ.Χ., οπότε η δραστηριότητα κορυφώθηκε πιθανότατα κατά τον 5ο και 6ο αιώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια «κάπως απομονωμένη» περιοχή, σύμφωνα με τη Nevine El-Aref της Ahram Online. Αυτή η απομακρυσμένη τοποθεσία σε συνδυασμό με τα κοπτικά χριστιανικά σύμβολα και σκαριφήματα που εμφανίζονται σε πολλούς τοίχους, υποστηρίζει τη θεωρία των μελετητών ότι το συγκρότημα στεγάζει μια πρώιμη μοναστική κοινότητα που διέθετε 19 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός καθιστικού, ενός προθάλαμου και ενός ζεύγους πετρόκτιστων θαλάμων που συνδέονται με μια εκκλησία.

Οι τοίχοι αυτών των δύο τελευταίων δωματίων είναι χαραγμένοι με κείμενα, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι βιβλικοί στίχοι γραμμένα στα ελληνικά. Οι επιγραφές μπορεί να βοηθήσουν στη διασαφήνιση της μοναστηριακής ζωής στην περιοχή, τότε γράφει ο Mohammed Abu Zaid για το Arab News.

Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ο παλαιότερος διατηρημένος χριστιανικός μοναστικός χώρος Facebook Twitter
Στους τοίχους δύο δωματίων έχουν χαραχθεί κείμενα, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι βιβλικοί στίχοι γραμμένα στα ελληνικά. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ο επικεφαλής ερευνητής Victor Gica υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αποτελούν ένα βασικό βήμα στην κατανόηση του σχηματισμού των πρώτων μοναστικών οικισμών της περιοχής. Η κατασκευή χρονολογείται από τα μέσα του 4ου αιώνα, καθιστώντας το συγκρότημα «τον παλαιότερο διατηρημένο χριστιανικό μοναστικό χώρο που έχει χρονολογηθεί με βεβαιότητα». Άλλες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν μια τραπεζαρία και θραύσματα κεραμικής χαραγμένα με ελληνική γραφή.

Όπως επεσήμανε ο Darlene L. Brooks Hedstrom στο «Εγχειρίδιο της Πρώιμης Χριστιανικής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης» το 2019, οι μελετητές εντοπίζουν την προέλευση του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια του πρώτου αιώνα. Το πολυσύχναστο κοσμοπολίτικο κέντρο αποδείχθηκε κατάλληλο για τη θρησκεία. Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη της προσέλκυσε μια διαφορετική ομάδα χριστιανών διανοουμένων.

Η ανακάλυψη έρχεται σε μια στιγμή που οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να αναδείξουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Λόγω της πανδημίας Covid-19, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μειώθηκε από 13,1 εκατομμύρια το 2019 σε 3,5 εκατομμύρια το 2020.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο: Ένα νέο αστικό φεστιβάλ για όσους ζουν ή βγαίνουν «στην άλλη όχθη» της Συγγρού

Πολιτισμός / H γειτονιά του Νέου Κόσμου απέκτησε ένα ολόδικό της φεστιβάλ

Από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου, σε ένα νεοκλασικό σπίτι του ‘30, το Τέρας μαζεύει τους γείτονες του σε 7 ημέρες για να παρουσιάσουν 14 διαφορετικές «τελετουργίες» οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις και τραπεζώματα, μια παράσταση και ετερόκλητες μουσικές επιλογές. Σε αυτό το φεστιβάλ θα δούμε τους παλιούς της γειτονιάς δίπλα τους νεότερους, τον θρυλικό κύριο Batman και ένα pop up με τα άνθη του Rizom στο ίδιο πρόγραμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ