Ανακαλύφθηκε ένα από τα πρώτα αντικείμενα τέχνης στον κόσμο, ένα σκαλισμένο κόκκαλο ελαφιού

Ανακαλύφθηκε ένα από τα πρώτα αντικείμενα τέχνης στον κόσμο, ένα σκαλισμένο κόκκαλο ελαφιού Facebook Twitter
Το μικρό οστό δείχνει να είναι τουλάχιστον 51.000 ετών. Φωτο: V. Minkus / Courtesy of Lower Saxony Office for Heritage
0

Ένα μικρό οστό από ελάφι, ηλικίας 51.000 ετών, με σκαλίσματα από τους Νεάτερνταλ, ενδέχεται σύμφωνα με νέα μελέτη, να είναι το πρώτο αντικείμενο τέχνης στον κόσμο και έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι αυτοί οι αρχαϊκοί άνθρωποι ήταν ανίκανοι να δημιουργήσουν αντικείμενα με αισθητική αξία.

Το μικρό οστό δείχνει να είναι τουλάχιστον 51.000 ετών σύμφωνα με τις δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε στα εργαστήρια. Το μυστηριώδες οστό που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη Γερμανία, έχει δέκα βαθιές χαρακιές που μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης όπως αποκάλυψε μια ομάδα Γερμανών ερευνητών σε μια δημοσίευση αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Το τεχνούργημα, που αναγνωρίστηκε ως το οστό των ελαφιών, βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου Unicorn στο West Harz, περίπου 150 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου, το 2019. Το μικρό οστό είναι διακοσμημένο με ένα γεωμετρικό σχέδιο που αποτελείται από τρεις ομοιόμορφες παράλληλες γραμμές μεταξύ άλλων μεγαλύτερων που είναι πιο βαθιές.  

«Είναι η αρχή του πολιτισμού, η αρχή της αφηρημένης σκέψης, η γέννηση της τέχνης», δήλωσε ο Thomas Terberger, προϊστορικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στο περιοδικό National Geographic.

Στην ακαδημαϊκή εργασία, οι ερευνητές συμπεριλαμβανομένου του Terberger λένε ότι "το χαραγμένο οστό δείχνει ότι η εννοιολογική φαντασία, ως προϋπόθεση για τη σύνθεση γραμμών σε ένα συνεκτικό σχέδιο, υπήρχε στους πρώτους ανθρώπους που πέθαναν πριν από περίπου 40.000 χρόνια".

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κομμάτι δεν είναι μενταγιόν, αλλά χαράχτηκε ώστε να έχει κάποια συμβολική σημασία. Αυτή και μόνο η έννοια δείχνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να δημιουργήσουν συμβολικές εκφράσεις πριν φτάσουν οι Χόμο Σάπιενς στην Κεντρική Ευρώπη.

«Έχουμε μια πρώτη ματιά στο μυαλό ενός Νεάντερταλ, και εξετάζουμε το πρώτο βήμα περιμέοντας κάτι μεγαλύτερο που θα έρθει», δήλωσε ο Dirk Leder, από την Κρατική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κάτω Σαξονία, στην εφημερίδα Times. «Εξετάζουμε πρώιμες αναπαραστάσεις της σύγχρονης σκέψης».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM
Queer Movie Nights - Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών |  16-17-18 Μαΐου 2022 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Πολιτισμός / Queer Movie Nights: Ένα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στον Κινηματογράφο Τριανόν

5 μεγάλου μήκους ξένες και 4 μικρού μήκους ελληνικές queer ταινίες θα προβληθούν στο Τριανόν από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας.
THE LIFO TEAM
 Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

Πολιτισμός / Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

«Πήγα στο κατάστημα με είδη τέχνης και αγόρασα τα πάντα και άρχισα να κάνω πράγματα στο γκαράζ μου, τα οποία ήταν χάλια, και στη συνέχεια έγιναν λίγο καλύτερα», λέει για τα έργα του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ