Ανακαλύφθηκε ένα από τα πρώτα αντικείμενα τέχνης στον κόσμο, ένα σκαλισμένο κόκκαλο ελαφιού

Ανακαλύφθηκε ένα από τα πρώτα αντικείμενα τέχνης στον κόσμο, ένα σκαλισμένο κόκκαλο ελαφιού Facebook Twitter
Το μικρό οστό δείχνει να είναι τουλάχιστον 51.000 ετών. Φωτο: V. Minkus / Courtesy of Lower Saxony Office for Heritage
0

Ένα μικρό οστό από ελάφι, ηλικίας 51.000 ετών, με σκαλίσματα από τους Νεάτερνταλ, ενδέχεται σύμφωνα με νέα μελέτη, να είναι το πρώτο αντικείμενο τέχνης στον κόσμο και έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι αυτοί οι αρχαϊκοί άνθρωποι ήταν ανίκανοι να δημιουργήσουν αντικείμενα με αισθητική αξία.

Το μικρό οστό δείχνει να είναι τουλάχιστον 51.000 ετών σύμφωνα με τις δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε στα εργαστήρια. Το μυστηριώδες οστό που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη Γερμανία, έχει δέκα βαθιές χαρακιές που μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης όπως αποκάλυψε μια ομάδα Γερμανών ερευνητών σε μια δημοσίευση αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Το τεχνούργημα, που αναγνωρίστηκε ως το οστό των ελαφιών, βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου Unicorn στο West Harz, περίπου 150 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου, το 2019. Το μικρό οστό είναι διακοσμημένο με ένα γεωμετρικό σχέδιο που αποτελείται από τρεις ομοιόμορφες παράλληλες γραμμές μεταξύ άλλων μεγαλύτερων που είναι πιο βαθιές.  

«Είναι η αρχή του πολιτισμού, η αρχή της αφηρημένης σκέψης, η γέννηση της τέχνης», δήλωσε ο Thomas Terberger, προϊστορικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στο περιοδικό National Geographic.

Στην ακαδημαϊκή εργασία, οι ερευνητές συμπεριλαμβανομένου του Terberger λένε ότι "το χαραγμένο οστό δείχνει ότι η εννοιολογική φαντασία, ως προϋπόθεση για τη σύνθεση γραμμών σε ένα συνεκτικό σχέδιο, υπήρχε στους πρώτους ανθρώπους που πέθαναν πριν από περίπου 40.000 χρόνια".

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κομμάτι δεν είναι μενταγιόν, αλλά χαράχτηκε ώστε να έχει κάποια συμβολική σημασία. Αυτή και μόνο η έννοια δείχνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να δημιουργήσουν συμβολικές εκφράσεις πριν φτάσουν οι Χόμο Σάπιενς στην Κεντρική Ευρώπη.

«Έχουμε μια πρώτη ματιά στο μυαλό ενός Νεάντερταλ, και εξετάζουμε το πρώτο βήμα περιμέοντας κάτι μεγαλύτερο που θα έρθει», δήλωσε ο Dirk Leder, από την Κρατική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κάτω Σαξονία, στην εφημερίδα Times. «Εξετάζουμε πρώιμες αναπαραστάσεις της σύγχρονης σκέψης».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM