850 τρανς άτομα είναι το θέμα του έργου που επιλέχθηκε για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ

850 τρανς άτομα είναι το θέμα του έργου που επιλέχθηκε για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ Facebook Twitter
Φωτο: Kirsty O'Connor - PA Images/Getty Images
0

Η Τερέζα Μαργκόλες, Μεξικάνα εννοιολογική καλλιτέχνης, φωτογράφος, βιντεογράφος και περφόρμερ είναι η καλλιτέχνιδα που επελέγη για να στήσει την πρότασή της για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ, ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια θέματα και θεάματα του Λονδίνου. Το έργο που θα τοποθετηθεί το 2024, θα καταλάβει την τέταρτη κενή πλίνθο της πλατείας για 18 μήνες.

Η πρόταση της Τερέζα Μαργκόλες είναι ένα γλυπτό που αποτελείται από 850 γύψινες μάσκες που απεικονίζουν και κατασκευάζονται από τρανς του Λονδίνου σαν ένα tzompantli, ένα μεγάλο ράφι για δημόσια έκθεση κρανίων πολύ γνωστό σε πολιτισμούς της μεσοαμερικανικής κουλτούρας που δείχνει ανθρώπινα κεφάλια ανθρώπων που υπήρξαν αιχμάλωτοι πολέμου ή θύματα θυσιών.

Είναι μια κυβική δομή που θα αντανακλά τις περιφρονημένες ή υποεκπροσωπημένες κοινότητες σε δημόσια έργα τέχνης και μνημεία.

850 τρανς άτομα είναι το θέμα του έργου που επιλέχθηκε για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ Facebook Twitter
Teresa Margolles, 850 Improntas (850 Imprints), 2021, © James O Jenkins

Οι μάσκες γύψου της Μαργκόλες θα διαβρωθούν ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών του Λονδίνου και τελικά θα εξαφανιστούν και αυτή είναι η φιλοδοξία της Μαργκόλες που θέλει να παρουσιάσει ένα αντι-μνημείο.

Νωρίτερα θα προηγηθεί το έργο του Σαμσόν Καμπαλού, καλλιτέχνη ακαδημαϊκού και συγγραφέα γεννημένου στο Μαλάουι, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος και εθνομουσικολόγος στο Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Μαλάουι.

Το έργο του είναι εμπνευσμένο από μια φωτογραφία του του 1914, του  αφρικανού θρύλου John Chilembwe και του Ευρωπαίου ιεραπόστολου John Chorley. Πρόκειται για δυο αγάλματα από χαλκό. Ο μαύρος Chilembwe φορά καπέλο κάτι αδιανόητο για τους μαύρους που απαγορευόταν και ήταν παράνομο -γύρω στο 1900- να φορούν καπέλα παρουσία των λευκών και η κίνηση αυτή είναι μια πράξη αντίστασης και περιφρόνησης προς την αποικιοκρατία.

850 τρανς άτομα είναι το θέμα του έργου που επιλέχθηκε για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ Facebook Twitter
Samson Kambalu, Antelope © James O Jenkins

Ο Καμπαλού έχει κάνει στο έργο του το καπέλο να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Ο Chilembwe σκοτώθηκε από την αποικιακή αστυνομία, στη μάχη για ισότητα. «Σε μια στιγμή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε την πολυμορφία στο δημόσιο χώρο, αυτή είναι μια ισχυρή ιστορία για την οποία οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν» είπε ο Καμπαλού.

Μέχρι το 2022 θα παραμείνει το έργο της Heather Phillipson, ένα γλυπτό ενός τεράστιου κουταλιού με σαντιγί με μύγα και ένα κεράσι στην κορυφή του, με τίτλο The End. Τα δύο νέα έργα επιλέχθηκαν από μια βραχεία λίστα με έξι καλλιτέχνες, με το κοινό επίσης να προσκαλείται να εκφράσει τη γνώμη του. Ψήφισαν σχεδόν 17.500 άτομα.

Το έργο της Μαργκόλες επιδιώκει πάντα να έχει αντίκτυπο. Εκπροσώπησε το Μεξικό στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2009, όπου τα μαρμάρινα πατώματα ενός βενετσιάνικου παλάτσο πλημμυρίστηκαν με αραιωμένο αίμα θυμάτων του πολέμου των συμμοριών στη χώρα της.

850 τρανς άτομα είναι το θέμα του έργου που επιλέχθηκε για την τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ Facebook Twitter
Η Heather Phillipson φωτογραφίζεται μπροστά στο γλυπτό της. Φωτο: EPA/NEIL HALL
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM