14 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (16-22/9/2022)

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter
Gardener's Bright Solutions
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση «Μεγάλο Περίπτερο» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή
Μια έκθεση με έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και χρόνια η γκαλερί και δεν χωράνε στο «μικρό περίπτερο» των φουάρ, όπως οι Κωνσταντίνος Κακανιάς, Ντιάννα Μαγκανιά, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ναν Γκόλντιν, Ρίτα Άκερμανν, Ρος Μπλέκνερ, Κάρεν Κιλίμνικ, Αράκι κ.ά., καθώς και έργα δύο νέων καλλιτεχνών, της Έλπης Σαράντη, που δεν έχει ξανά δείξει τη δουλειά της και προέρχεται από τον κόσμο του θεάτρου, και του μεταπτυχιακού φοιτητή της σχολής Καλών Τεχνών Ζήση Μπλιάτκα.
Μέχρι 5/11, γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

«Μικρά Ασία. Λάμψη∙Ξεριζωμός∙Καταστροφή∙Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Μετά την αριστουργηματική έκθεση για το 1821 και με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από μια έκθεση. Περισσότερα από χίλια εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες θα καταλάβουν τις αίθουσες της Πειραιώς 138 και θα επιδιώξουν να ζωντανέψουν την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα. Έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια βρίσκουν τη θέση τους στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου, πάντα κάτω από το έμπειρο μάτι της επιμελήτριας της έκθεσης κ. Εβίτας Αράπογλου, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες.
15/9/22-12/2/23, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, www.benaki.org

«Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter
Φώτης Κόντογλου, Λαοκόων, 1938.

Ένα επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει δύο εκθέσεις οι οποίες θα παρουσιάζουν συνοπτικά αυτό που δηλώνει ο υπότιτλος: «Από το σήμερα στο χθες με προοπτική το αύριο». Το κυρίαρχο πρώτο σκέλος αποπειράται να αναδείξει την πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και των γραμμάτων κατά τον εικοστό αιώνα, ενώ το δεύτερο σκέλος στοχεύει στην ανάδειξη του μεγέθους των επιρροών που δέχθηκαν οι νεότεροι, π.χ. οι μαθητές του Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης, αλλά και άλλοι που ακολούθησαν όπως ο Μόραλης, ο Λουκόπουλος, ο Βουρλούμης, ο Κοψίδης, ο Καρούσος, ο Παπαδέλης, ο Χοχλιδάκης και ο Ξυνόπουλος. Συνολικά 36 καλλιτέχνες θα συμπληρώνουν με 135 έργα τους εκείνα του δασκάλου τους.
21/9-12/12, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων - 1ο Υπόγειο. goulandris.gr

«Hunter hunts in a pink mist» στην Breeder

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, της αρχαιότητας, των μοτίβων και των στερεοτυπικών αναπαραστάσεών της, αλλά και του ελληνικού καλοκαιριού, ο Βρετανός καλλιτέχνης και ντιζάινερ με το εντυπωσιακό βιογραφικό και τις ζηλευτές συνεργασίες Λουκ Έντουαρντ Χολ επιστρέφει στην Αθήνα και στην γκαλερί The Breeder. Βασική επιρροή για την τέχνη του αποτελούν πάντα οι γραμμές του Ζαν Κοκτό, ενώ παράλληλα οι θλιμμένοι και ποθητοί νεαροί άνδρες που ζωγραφίζει αναδύονται μέσα από μια έκρηξη χρωμάτων, δείχνοντας απόλυτα συμφιλιωμένοι με τη θηλυκότητα και την ευαλωτότητά τους. Σε αυτό το νέο σώμα δουλειάς του ο Χολ εμπνέεται από προσωπικές εμπειρίες και το άμεσο περιβάλλον του, από το σπίτι και τη ζωή του στην αγγλική εξοχή, όπου εργάζεται και ζει με τον σύζυγό του και τον σκύλο τους. Μαζί με τους άνδρες πρωταγωνιστές του εδώ παρουσιάζει σκηνές γεμάτες καταπράσινους λόφους, κοιλάδες, ανθισμένα λουλούδια και ποτάμια.
14/9-14/10, The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο

ΠΑΡΤΙ

Butt magazine event στο Hyper Hypo και πάρτι στο Arcane Club

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Το θρυλικό περιοδικό των ’00s που επηρέασε όσο κανένα άλλο την κουλτούρα και την αισθητική της γκέι κοινότητας επέστρεψε μετά από δέκα χρόνια απουσίας, κυκλοφορεί ήδη το δεύτερο τεύχος της νέας εποχής (το τεύχος 31) και το γιορτάζει με μια έκθεση στην Αθήνα, στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Hyper Hypo», που θα περιλαμβάνει επιλογές από το σπάνιο αρχείο του περιοδικού. Μετά τα μεσάνυχτα το Power Dance Club θα αναλάβει τη συνέχεια με ένα καυτό, υπερχορευτικό πάρτι στo Arcane Club, με μουσικές από Grace Sands, Luigi di Venere, Stathis και Maria Politi.
17/9, Hyper Hypo, Βορέου 10, Μοναστηράκι, 19:00-00:00 / Arcane Club, Πειραιώς 69, 00:00

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Pawsome, ένας γατο/σκυλότοπος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Το Pawsome Festival μεταμορφώνει τον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς σε ένα τεράστιο playground κοινωνικοποίησης των τετράποδων φίλων. Ζώα συντροφιάς και κηδεμόνες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν οτιδήποτε επιθυμούν, από λιχουδιές και φρέσκες τροφές μέχρι αξεσουάρ, παιχνίδια, υπηρεσίες grooming και εκπαίδευσης, tips για τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους από ειδικούς αλλά και να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές δράσεις.
17/9, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, 10:00-19:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι USURUM live στο ΠΛΥΦΑ

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με ανανεωμένο ήχο και νέα σύνθεση, οι Usurum κλείνουν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις στο προαύλιο του πρώην βιομηχανικού χώρου ΠΛΥΦΑ. Στο live θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία τους, ενώ θα ακουστούν και νέα, ακυκλοφόρητα κομμάτια τους.
19/9, Παλιό Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Βοτανικός, 21:00, είσοδος: €8

Οι Altin Gün στο Fuzz Club με τουρκικό funk και ψυχεδέλεια

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Η εξαμελής κολεκτίβα Altin Gün με έδρα το Άμστερνταμ και καταγωγή από την Τουρκία ανοίγει την πόρτα στο άγνωστο, σε ένα μείγμα τουρκικής παράδοσης, δυτικού funk και ψυχεδελικού ροκ. Η μπάντα που εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 2018 με το άλμπουμ «On» αγαπάει την παραδοσιακή τουρκική folk των ’60s και ’70s, ενώ συνεχώς πειραματίζεται με ψυχεδελικούς ήχους και στοιχεία funk για την ανάδειξη του ιδιαίτερου μουσικού είδους που υπηρετεί. Μαζί τους η Saber Rider για ένα σετ γεμάτο σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.
16/9, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1 (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), Ταύρος, 21:00, €25

Γιάννης Μαρκόπουλος - 60 χρόνια στη δισκογραφία, στο Ηρώδειο

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Εξήντα χρόνια πορείας στη μουσική και συνεχόμενης δημιουργίας συμπληρώνει φέτος ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο μεγάλος συνθέτης, ο σημαιοφόρος του κινήματος της επιστροφής στις ρίζες, ο μουσικός που με το όραμά του έκανε τομή στα μουσικά πράγματα της δεκαετίας του ’70 και έδωσε άλλη ταυτότητα στη σύγχρονη ελληνική μουσική, γιορτάζει αυτήν τη λαμπρή επέτειο με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο. Ο Κρητικός συνθέτης θα παρουσιάσει μια ανθολογία από τους κύκλους τραγουδιών που σφράγισε με την υπογραφή του, εστιάζοντας στην ιστορία, στους μύθους και στον έρωτα ως κινητήριες δυνάμεις ψυχικής ανάτασης και στους μεγάλους ποιητές που προσέγγισε, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, αλλά και νεότερους, που ανέδειξε. Μαζί του επί σκηνής οι Μάριος Φραγκούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Περρής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και η Βάνα Μάνη.
20/9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21:00, είσοδος: €15-65

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης live στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Δύο δεκαετίες μετά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι Σταύρος Λάντσιας, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Γιώτης Κιουρτσόγλου και Μιχάλης Καπηλίδης στήνουν μαζί ξανά μια ηλεκτρική γιορτή. «Για να μοιραστούμε όσα ζήσαμε στο χθες κι όσα ονειρευόμαστε για το αύριο. Αλλά, κυρίως, για να συναντηθούμε στην παρούσα στιγμή», λένε.
19/9, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 21:00, είσοδος: €15

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στα Αισχύλεια
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του συμμετέχουν στο φεστιβάλ «Αισχύλεια» με μια παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην Παραλία Ελευσίνας. Ο Φοίβος, έχοντας πάντα δίπλα του την «all that jazz» Νεφέλη Φασούλη και τον ολοκαίνουριο «Κόσμο» της, καλεί στον ρόλο της ψυχής του πάρτι τον αιώνιο φίλο του, παντοτινό Hμισκούμπρα και απόλυτο master of ceremonies Δημήτρη Μεντζέλο, γνωστό και ως Delta Mee. Καινούργια τραγούδια από το «Anime», τον νέο δίσκο του Φοίβου, καθώς και γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια απ’ όλη τη δισκογραφία του δίνουν πάσες στο genuine χιπ-χοπ του Μεντζέλου, ενώ η Νεφέλη οδεύει απερίσπαστη προς το μέλλον.
18/9, Παλιό Ελαιουργείο στην Παραλία Ελευσίνας, 20:30, είσοδος: €15, €8 (μειωμένο)

ΧΟΡΟΣ

«Invocacion» από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας στο Ηρώδειο

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας υπό τη διεύθυνση του χορογράφου και νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Rubén Olmo παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, την παράσταση «Invocacion/Επίκληση» κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο. Από το παθιασμένο φλαμένκο και το παραδοσιακό μπολερό ως τον γοητευτικό σύγχρονο χορό και το κλασικό μπαλέτο, το «Invocacion» παρουσιάζει όλα τα είδη και τις τάσεις του ισπανικού χορού σε μια μεγάλη γιορτή συναισθημάτων και δημιουργικών αντιθέσεων, με απρόσμενες εναλλαγές χορογραφιών, εντυπωσιακά κοστούμια και πρωτότυπη ζωντανή μουσική.
18&19/9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21:00, είσοδος: €15-120

ΘΕΑΤΡΟ

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια
Η Μήδεια του Ευριπίδη, όπως τη διασκεύασαν και τη φαντάστηκαν o Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, με την Αθηνά Μαξίμου στον ομώνυμο ρόλο περιοδεύει στην Αθήνα από τις 8 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου, ενώ στον Χορό συναντάμε δύο κορυφαίες, τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη. Το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.
16/9: Αμφιθέατρο Θαν. Βέγγος, Κορυδαλλός / 18/9: Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Αιγάλεω

Ο «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη

15 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (15-21/9/2022) Facebook Twitter

Μετά τις δύο παραστάσεις που δόθηκαν στις 29 και 30/7 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο Αίας του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη κάνει στάση για μια βραδιά στο Κηποθέατρο Παπάγου. Ο Αίας, ένας από τους γοητευτικότερους τραγικούς ήρωες, πεθαίνει και μαζί του πεθαίνει μια ολόκληρη εποχή. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο. Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος.
20/9, Κηποθέατρο Παπάγου, Άλσος Παπάγου, Οδός Κορυτσάς, 21:00, είσοδος: €5-50

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ