12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα (11-17/2/2022)

ΠΕΜΠΤΗ 12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter
Jacob Kirkegaard
0

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Borderline Festival 10»

Φιλοσοφία του Borderline Festival της Στέγης είναι πως η μουσική δεν έχει όρια και μας καλεί να τη βιώσουμε πέρα απ’ όσα θεωρούμε γνωστά και δεδομένα. Στη δέκατη αυτή εκδοχή του το Borderline έρχεται στις οθόνες μας. Έτσι στις 13 Φεβρουαρίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μέσα από το Onassis Channel στο YouTube την Julia Reidy, που δημιουργεί μουσική από επεξεργασμένα αλλά και ακουστικά όργανα, τον Jacob Kirkegaard, που μέσα από το έργο του στοχάζεται πάνω σε απρόσιτα περιβάλλοντα και έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της ραδιενέργειας, τον Kostadis και την ιδιοσυγκρασιακή του προσέγγιση αλλά και το πρότζεκτ του Jay Glass Dubs, Wild Terrier Orchestra, στο οποίο συμπράττει με τη Φωτεινή Κορρέ.

13/2, διαδικτυακά μέσα από το Onassis Channel στο YouTube, χωρίς αντίτιμο

Lighthouse Sessions: Ορφέας Περίδης

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Στον κύκλο συναυλιών «Lighthouse Sessions» που διοργανώνονται στο ΚΠΙΣΝ ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ανοίγει έναν διπλό διάλογο με τον εκάστοτε μουσικό καλεσμένο του μέσα από μια συζήτηση αλλά και μια συναυλία που αφήνει τα μουσικά είδη να συνομιλήσουν. Επόμενος καλεσμένος των «Lighthouse Sessions» είναι ο Ορφέας Περίδης, ένας σημαντικός Έλληνας συνθέτης που άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό τραγούδι, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990, οπότε και εμφανίστηκε. Στο εν λόγω session μαζί με τον Κτιστάκη θα πειραματιστούν με τζαζ και κλασικούς ήχους και κομμάτια απ’ όλη την πορεία του καλεσμένου μουσικού.

13/2, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, είσοδος 5-10 ευρώ

«Με Πάθος»

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικού Μανώλη Καλομοίρη η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Γεώργιου Μπαλατσινού, θα εκτελέσει ζωντανά στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τη Συμφωνική Φαντασία από την όπερα «Πρωτομάστορας» του Μανώλη Καλομοίρη που βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη. Η βραδιά συμπληρώνεται με τη Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Έντβαρντ Γκριγκ, με σολίστ τον βιρτουόζο πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.

11/2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, είσοδος 8-25 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Blend with Rødhåd - WSNWG

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter
Rødhåd

Ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της underground σκηνής του Βερολίνου, ο Rødhåd, ετοιμάζει τις αποσκευές του για την Αθήνα για μια βραδιά στο Oddity Club. Ο πάντα ανήσυχος DJ έχει χαρακτηριστεί «Βίκινγκ της techno» και έχει ξεδιπλώσει μια πιο μελαγχολική και ασυμβίβαστη πλευρά του είδους, κάτι που θα αποδείξει και σε αυτήν του την εμφάνιση.

12/2, Oddity Club, Ηρακλειδών 61, Αθήνα, είσοδος: 15-35 ευρώ

ΣΙΝΕΜΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ

«Viewsique: Beats in the Metropolis»

Μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Metropolis» του Fritz Lang μπορεί να μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής (κυκλοφόρησε το 1927), όμως εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τον τρόπο που χρησιμοποίησε τα εργαλεία του γερμανικού εξπρεσιονισμού για να γίνει μία από τις σημαντικότερες sci-fi ταινίες του βωβού κινηματογράφου (και όχι μόνο). Είναι δεκάδες οι μουσικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην ταινία ανά τα χρόνια, με γνωστότερο το soundtrack που επιμελήθηκε ο Giorgio Moroder στην επανέκδοση της ταινίας του 1984. Στην προβολή της ταινίας στο Ρομάντσο τη μουσική υπόκρουση θα αναλάβουν οι Morah, Anatolian Weapons και Άλεξ Μαχαίρας (In Trance 95).

11/2, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

«Moby Dick» του Δημήτρη Παπαδημητρίου (βασισμένο στο έργο του Herman Melville), σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Το μνημειώδες Moby Dick του Herman Melville πιάνει στα χέρια του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου για να το μεταμορφώσει σε μιούζικαλ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα. Μπορεί να μοιάζει με ένα απλό παραμύθι, όμως η ιστορία του καπετάνιου που μάχεται με τη θάλασσα προκειμένου να σκοτώσει μια λευκή φάλαινα και να πάρει έτσι εκδίκηση για την επίθεσή της στο πλήρωμά του στο παρελθόν, μπορεί να πάρει μια πολυδιάστατη νέα μορφή και να μιλήσει στο σήμερα. Έτσι, λοιπόν, το Ίδρυμα Ωνάση βγαίνει στην πόλη και στρέφεται στο Christmas Theater για να κοιτάξει διαχρονικά το παρελθόν και να αγγίξει ακόμα και το μέλλον.

15/2-10/4, Christmas Theater, λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι, είσοδος: 13-68 ευρώ

«Φτηνά Τσιγάρα» των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Ρένου Χαραλαμπίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Κωνσταντίνος Ρήγος

Πριν από είκοσι δύο χρόνια η ταινία Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη βγήκε στις αίθουσες και μολονότι έλαβε αμφιλεγόμενες κριτικές, κατάφερε μέσα στα χρόνια να μεταμορφωθεί σε cult φαινόμενο, να γίνει η ταινία που πολλοί θυμούνται κάθε Αύγουστο, που η Αθήνα είναι άδεια, ενώ ακόμα περισσότεροι μνημονεύουν το κλασικό πλέον cameo του Κώστα Τσάκωνα. Τώρα ο Χαραλαμπίδης μεταμορφώνει τα Φτηνά Τσιγάρα σε μια «ρομαντική οπερέτα» με 34 σκηνές και 19 τραγούδια, τα 16 εκ των οποίων είναι νέες προσθήκες του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας.

16/2-13/3, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, είσοδος: 10-20 ευρώ

Η «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Με τη μιούζικαλ εκδοχή ενός από τα πιο γνωστά θεατρικά ελληνικά έργα, της Αυλής των Θαυμάτων, πρόκειται να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το Λυκόφως. Στη νέα εκδοχή του έργου, που εξυμνεί τη συνεχή προσπάθεια του Έλληνα να ξεφύγει από τα γεωγραφικά του πλαίσια, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο βραβευμένος με το βραβείο «Κάρολος Κουν» Χρήστος Σουγάρης, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής.

11-25/2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, είσοδος: 9-50 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

«Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Ο Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι από τα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μια και η ιστορία πάθους που διαδραματίζεται με φόντο τον Ισπανικό Εμφύλιο καταφέρνει να παραμένει διαχρονική για τον τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήματα της ελευθερίας, του έρωτα και του θανάτου αλλά και για το πώς ιχνηλατεί την παρουσία του ανθρώπου στη γη. Τώρα το έργο ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Μαρίας Μαγκανάρη που επιδιώκει να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο σύμπαν του Λόρκα.

11/2-174, Εθνικό Θέατρο -Κτίριο Τσίλερ, Μαυρομιχάλη 6, Αθήνα, είσοδος: 5-18 ευρώ

«Μαρίνα Νίνου - Σαν Άστρο», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Μπορεί η Μαρίκα Νίνου να έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες φωνές που πέρασαν από την Ελλάδα, ωστόσο, πριν γίνει λαϊκή τραγουδίστρια, ήταν ακροβάτισσα. Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μαριάννα Κάλμπαρη στήνει μια παράσταση γύρω από την ταραχώδη ζωή της, η οποία συνδυάζει στη φόρμα της τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με τη δραματοποιημένη αφήγηση αλλά και τον χορό και την ακροβασία.

10/2-20/3, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Σκηνή Φρυνίχου, Φρυνίχου 14, Αθήνα, είσοδος: 5-18 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Ρεμπέτικο»

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Το ρεμπέτικο τραγούδι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτισμικές μας παρακαταθήκες κι αυτό επισφραγίστηκε με την προσθήκη του στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO πριν από λίγα χρόνια. Τώρα ο δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ ετοιμάζουν μια μεγάλη έκθεση για το ρεμπέτικο, στην οποία συγκεντρώνονται 125 έργα από 50 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Αλέκος Φασιανός. Στα έργα αυτά, που θα εκτεθούν σε τρεις διαφορετικούς χώρους της Αθήνας, η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου παρουσιάζεται υπό το εικαστικό πρίσμα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών που την προσεγγίζουν και την ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο.

10/2-3/4, Πινακοθήκη, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Αθήνα, Κέντρο Τεχνών / Βασ. Σοφίας, πάρκο Ελευθερίας / Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

«Common Thread»

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (10-16/2/2022) Facebook Twitter

Η γραμμή αποτελεί βασικό στοιχείο της εικαστικής δημιουργίας. Πώς ορίζεται και εκφράζεται όμως; Ποιες είναι οι αναφορές της και πώς αποτυπώνονται στο τελικό έργο κάθε εικαστικού; Μέσα από αυτούς τους προβληματισμούς γεννήθηκε η ομαδική έκθεση «Common Thread» που θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στην οποία θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Απόστολος Καρακατσάνης, Κώστας Μπασάνος, Ελένη Πανουκλιά, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κώστας Τσώλης και Δημήτρης Φουτρής.

10/2-16/4, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM