Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διέταξε το κλείσιμο του φιλανθρωπικού ιδρύματος Τραμπ

Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διέταξε το κλείσιμο του φιλανθρωπικού ιδρύματος Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης διέταξε το κλείσιμο του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση πάρθηκε μετά τις καταγγελίες ότι τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς του, καταχράστηκαν χρηματικά ποσά από τα κεφάλαια του ιδρύματος για προσωπικούς αλλά και πολιτικούς σκοπούς.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Μπάρμπαρα Άντεργουντ, η οποία και θα επιβλέπει την διανομή των κεφαλαίων που έχει απομείνει στα ταμεία του ιδρύματος.

Η ίδια κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του, ότι καταχράστηκαν τα κεφάλαια του ιδρύματος προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικούς αλλά και πολιτικούς στόχους. Μάλιστα, είπε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί περισσότερο.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εισαγγελέας υπήρχε ένα «σοκαριστικό μοντέλο παρανομίας που αφορούσε στο Ίδρυμα Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου συντονισμού της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές».


«Το ίδρυμα λειτουργούσε σαν τσεκ επιταγών του κυρίου Τραμπ προς εκείνους που εξυπηρετούσαν τους επιχειρηματικούς αλλά και πολιτικούς σκοπούς τους» σχολίασε η εισαγγελέας.


Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για την παύση λειτουργίας του ιδρύματος, η κα Άντεργουντ αναφέρει ότι μπορεί να διαλυθεί μόνο υπό δικαστική εποπτεία αλλά και ότι μπορεί διανέμει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος μόνο σε γνωστούς οργανισμούς οι οποίοι θα έχουν εγκριθεί από το γραφείο της ίδιας.


«Είναι μία πολύ σημαντική νίκη για τη δικαιοσύνη, γιατί ξεκαθαρίζεται ότι οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους» τόνισε η εισαγγελέας και συνέχισε τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε το μήνυμά μας για να εξασφαλίσουμε ότι το Ίδρυμα Τραμπ και οι διευθυντές του θα πρέπει να λογοδοτούν για τις σαφείς και επανειλημμένες παραβιάσεις του κρατικού και ομοσπονδιακού νόμου».


Από την μεριά του Αμερικανού προέδρου και των μελών της οικογένειάς του που εμπλέκονται στο σκάνδαλο δεν έχει δοθεί ακόμα κάποια επίσημη απάντηση ή σχόλιο.


Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω Twitter επέμενε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτόν στο ίδρυμα.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM