Κοροναϊός: Στην Ιταλία ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου - Νεκρός ένας 78χρονος

Κοροναϊός: Στην Ιταλία ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου - Νεκρός ένας 78χρονος Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώτος Ευρωπαίος που προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό υπέκυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Ιταλία την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωνόταν στην Κίνα, όμως σχεδόν διπλασιαζόταν στη Νότια Κορέα.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί δεκαπέντε ασθενείς, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από Ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις». Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ' αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ήταν ένας Κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Αυτός ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Η διάδοση του κοροναϊού 

Οι φόβοι φαίνεται να αυξάνονται στην Ευρώπη μεταξύ των άλλων και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για τη δυσκολία να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας. Ο επκεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε χθες, Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου στη Γενεύη: «Τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση που είναι δυνατό να περιοριστεί η επιδημία». Όμως «το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», προειδοποίησε εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς οικονομικής υποστήριξης.

Οι εστίες της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται καθώς χθες, Παρασκευή, είχαμε από ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δύο επιπλέον νεκρούς στο Ιράν (τέσσερις συνολικά). Η Νότια Κορέα θρήνησε σήμερα έναν δεύτερο νεκρό και ο αριθμός των κρουσμάτων έκανε εκεί άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αυξανόμενος σε 346 συνολικά με 142 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ αυτών των νέων 142 κρουσμάτων, 92 συνδέονται με ένα νοσοκομείο της Τσεονγκντό, στο νότιο τμήμα των χώρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες θρησκευτική τελετή μιας χριστιανικής αίρεσης, της Εκκλησίας του Σιντσεοντζί του Ιησού. Συνολικά περισσότερα από 150 μέλη αυτής της αίρεσης έχουν μολυνθεί. Το πρώτο απ' αυτά ήταν μια 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε πως είχε προσβληθεί από ιογενή πνευμονία και διέδωσε τον ιό, κυρίως βοηθώντας στη θρησκευτική τελετή.

Επιβράδυνση στην Κίνα

Αντίθετα στην ηπειρωτική Κίνα, τη χώρα που έχει πληγεί μακράν περισσότερο από την ιογενή πνευμονία, έχει έρθει η ώρα της επιβράδυνσης. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί 109 νέους θανάτους, έναντι 118 την προηγουμένη, ενώ το σύνολο των θανάτων στη χώρα φθάνει τους 2.345. Ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα σημειώνει ακόμη ισχυρότερη πτώση, με 397 νέα κρούσματα έναντι σχεδόν 900 χθες, Παρασκευή.

Η μείωση αυτή συμβαίνει αφού οι αξιωματούχοι της Χουμπέι έλαβαν οδηγίες να αναθεωρήσουν ορισμένους από τους αριθμούς που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες για να διαλυσουν «αμφιβολίες» σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για την τελευταία μέχρι σήμερα τροποποίηση της μεθόδου καταμέτρησης αφού είχαν γίνει προηγουμένως πολλές άλλες, γεγονός που περιπλέκει κάπως την παρακολούθηση της επιδημίας.

Επισήμως ο αριθμός των μολύνσεων στο σύνολο της ηπειρωτικής Κίνας (πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) είναι μεγαλύτερος από 76.000. Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και των δύο κρουσμάτων στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι: 4 στο Ιράν, 2 στο Χονγκ Κονγκ, 2 στη Νότια Κορέα, 2 επί του κρουαζιεροπλοίου Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία και από ένας άνθρωπος σε τρεις άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν).

Λίγο περισσότερες από 1.300 μολύνσεις έχουν εξάλλου καταγραφεί στον κόσμο έξω από την ηπειρωτική Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM